29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3786
EURO35.0219
ALTIN2325.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Susarsan, susarsın!

Yaşadığımız toplumda, kentte veya herhangi bir yerleşim biriminde olaylar karşısında sustuğumuz zaman, seyirci kaldığımız zaman gelişmelerin nerelere varabileceğini ve zararları da bilemeyiz.

Susmak, onaylamaktır diye bir tümceyi anımsarsınız. Susarsan, susarsın diye de bir tümceyi köşeme taşımak istedim.

Olaylar karşısında susuyorsanız, hizmetlerin yetersizliğini gördüğünüz halde yetkilileri uyarmıyorsanız, çözüm yolları için mücadele vermiyorsanız sonuçta susarsınız, susuz kalırsınız.

Olayların akışına bırakılması, gelişmelerin sağlıklı olamamasını getirdiği gibi, bir önceki yıla göre de bir yenilikle tanışamazsınız.

Bir yönetici düşünün, kamu görevlisi olduğu için eleştirdiğiniz zaman suçlu sayılabilir, ceza da alabilirsiniz. Yani kamu görevlisini fazla eleştirememe anlamına gelir bu durum.

Ne yani, kamu görevlisi hata yapıyorsa, görevlerinde eksik, aksak ve hatalar yapıyorsa susacak mıyız?

Öğleye doğru kamunun otosu ile kente geliyor, bir oyun yerine oturup birkaç arkadaşı ile masanın etrafında akşam saatlerine kadar oyun oynadıktan sonra evine gidiyorsa, böylesi kişi de kamu görevlisiyse eleştirilmeyecek mi?

Gününü gün edip yaşamak, parmağını oynatmadan, hizmet yeniliklerini düşünmeden zaman geçiren kişiyi eleştirmek istediğimizde akla kamu görevlisi olduğu geliyor. Burada bir sınırlama olması, korunmasındaki gerekçeleri anlamakta zorlanıyorum.

Ben bir vatandaşım, mesleğim gazetecilik. Yönetenlerle, yönetilenler arasında köprü görevini yürütüyorum. Halkın sorunlarını yetkililere anlatmayı görev sorumluluğu olarak biliyorum. Kamu görevindeki bir makamda bulunan birinin görevinde hata yapması, adam kayırması veya oturduğu koltuğun hakkını verememesi, görevini kötüye kullandığını sandığım ya da kuşkulandığım bir konuda eleştirememek, onu uyaramamak gibi konular bu kentin ve sonuçta bu ülkenin geleceği açısından iyi sonuçlar oluşturmaz diye düşünüyorum.

Kamu görevlisi kimliğine bürünerek her türlü hatalı işleri yapacaksın, uyarılıp eleştirildiğin zaman da aynı kimliğini kullanarak yasal haklarını arayacaksın ve sonuçta yargı karşısında haklı çıkma yollarını arayacaksın, belki de yargılama sonunda haklı bile gösterilebilecek, seni eleştirenlere ceza bile verdirebileceksin.

Sistemin işleyiş biçimine bakın, sistemin güzelliğine bakın ve yürütülen yaşamın gelişimlerine bakın!

Vatandaşa her türlü yalan, hakaret, küçümseme ve işlerini yapmamak için davranış göstereceksin, vatandaş susacak öyle mi? Kamu da görevli olan kişi böylesi olumsuz davranışlar içerisinde bulunurken, sade vatandaş tepki gösterdiği zaman ise ceza alacak. Oh ne güzel yaşam!

Padişahlık dönemlerinde bile yaşanmayan bir takım yargılama sistemleriyle karşılaştığımda nereye gittiğimizi düşünmekten saçlarım Keldaz’ın tepesindeki karlar  gibi aklaştı.
 
Tuzu kuru olanlar, belli sıfatlarını kullanarak ortalıkta cirit atanlar ve atmayı severlerin sayıları da böylece çoğalıyor. Haksızlıklara karşısında seyirci kalırsak, susarsak gün olur suyumuzu keserler, yani susarız. Siz yine de temkinli olun, kamu görevlisine karşı davranışlarınıza dikkat edin, ne olur ne olmaz, bir tatsızlık yaşanmasın. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar