29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3695
EURO34.9725
ALTIN2325.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sular çekilince…

Yağmurlu günler gerilerde kaldı, Mart ayının ilk günündeyiz, ama büyüklerimizin bir sözü vardır;  “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır!”diye.

Yüksek kesimlerdeki kar yığınları erimeye başlarken, derelerden su olarak ovaya doğru akıp geliyor.

Sular çekiliyor kaynağından ovalara doğru. Nehirlerin sularının çekildiğini düşünün, denizin kıyılardan çekilmeye başladığını aklınıza getirin.

Suların çekilmesi ile balıkların yaşayabilmelerini aklınıza getirin!  Suların çekilmesi ile toprağın, çiçeklerin, bitkilerin, özcesi tüm canlı türlerinin yaşayabilmelerindeki  zorluklarını düşünün!

Sular çekilince yaşayabilmekte zorlaşacaktır. Susuz bir yaşam düşünülebilir mi? İnsanoğlu gittikleri her yerde su kaynağını aramışlardır.

Uzaya gidildiğinde, ay’a ayak basıldığında su arayışına giren insanoğlu, bir yeşillik gördüğünde orada hayat olabileceğini, aynı anda su bulunabileceğini aklına getirmiştir.

Su, susmak, susamak, sustukça susuz kalmak… gibi sözcüklerini aklıma getiriyorum. Sustuğumuz zaman mutlaka susturanların bir susamışlıklarını düşünmek gerekiyor.

Sustuğunuz zaman susturulduğunuz mu, yoksa susadığınız için mi sustuğunuzu merak ediyorum!

Suların çekilmesi ile susadığınız zaman işte tehlike o zaman ortaya çıkar! Sular çekilmeden suyun değerini bilmek, eldeki suyun kullanımına özen göstermek, susamamak için susuz kalmamak önemlidir.

Suyun akışına kendinizi bırakırsanız, günün birinde suyun aktığı yönün önüne geçemeyebilirsiniz. Suyun akış yönünü iyi takip etmek gerekiyor.  Dağlardan ovaya doğru akan suyun derelerden, taşların ve kayaların arasından akışındaki şekilleri iyi gözlemek gerekiyor.

Her kaya parçasına çarptığında suyun damlaları, günün birinde kayaları parçalayıp taşlara dönüştüğünü iyi hesaplamak gerekiyor. Her damla su, düştüğü yüksekliğe göre ses çıkarır. Sürekli aynı noktaya damlayan suyun, bir süre sonrasında düştüğü noktaya iz bıraktığını unutmayın.

Suyun akışı ile insanların bakışına dikkat etmek gerekiyor. Susuz bir mevsim yaşamak kadar zor yaşam olabilir mi? Eldeki suyu hor kullanıp bitirdiğiniz zaman yeni su kaynaklarını aramak zorunda kalırsınız. 

Kış mevsimi bitiyor, önümüzdeki aydan sonra yüksek kesimlerdeki karlar eriyerek suya dönüşüp derelerden ovaya doğru akmaya başlayacaktır.

Dağların doruklarındaki karlar eriyip bitince, bu kez ovalardaki suların durulmasına göz dikecek insanlar. 

“Bulanık suda balık avlamak” deyimini duymuş olmalısınız. Susuz kalmamak için, suların bulanmasına izin vermediğiniz zaman susamazsınız! Susmadığınız zaman susuzluk çekmezsiniz! 

Su kaynaklarını iyi koruyabilmek için elinizdeki olanakları iyi değerlendirmelisiniz. Suların çekilmesi ile birlikte önce çiçekler solmaya, kurumaya başlar. Ardından ağaçlar, çimler, otlar ve derken arılar, böcekler ve insanlar susuz kaldıklarında canlar can çekişir hale gelirler.

Susuz günler yaşanmaması, insanların susarak susamamaları adına, suyun önemi ve değerini bilerek su gibi güzel yaşamaları dileklerimle, saygılar….
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar