29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.489
EURO35.1409
ALTIN2325.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Söz uçar, Yazı kalır!..

Gazetemizdeki önceki yazımda, Osmaniye’nin kanalizasyon atıklarının Ceyhan nehrine döküldüğünü, soruna yıllardır çözüm getirilmediğini gündeme taşımıştım.

Osmaniye merkezdeki kanalizasyon şebekesinden boşaltılan atığın, Hamus çayı üzerinden Ceyhan ırmağına boşalması, yapılan Arıtma tesisinin hizmet verip vermediği, bürokratik yollarda yaşananlar olayları kamuoyu ile paylaşmak istiyorum.

Ayrıca, kent merkezindeki Arıtma tesisi ile ilgili yapılan ihaleler veya başkaca yaşananların medyaya yansıyanlarını da gündeme taşıyacağım.

Öncelikle Belediye Başkanı Kadir Kara’ya sormak isterim; Osmaniye’nin kanalizasyon atık suyu, Ceyhan ırmağına ne şekilde boşaltılıyor ve Arıtma tesisi hizmet veriyor mu?

Buradaki sıkıntıların sorumlusunu sadece Belediye Başkanı Kadir Kara olarak görmek yerine, 28 kez TBMM’de koltuğuna oturan Osmaniye Milletvekilleri ile Osmaniyeli MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye de sormak gerekiyor!

Ceyhan ırmağı ve Ceyhan havzası boyunca Akdeniz’e dökülen suyun kirletilmesi ile birlikte geçtiği yörelerdeki kullanım alanları DSİ kayıtlarında bulunmaktadır.

Tarih; 2 Mart 1993 Salı Belediye başkanı İbrahim Karayiğit, basın mensupları ile yaptığı açık oturumda; “Kanalizasyon şebekemiz İller Bankası’nın kaynak kıtlığı nedeniyle tahsis edilememiştir. 8 milyar lira ödenemediğinden inşaat tamamlanamamıştır”diye konuşuyor.

Tarih; 16 Temmuz 1993 günkü Sosyal Demokrat gazetesindeki Belediye Başkanı İbrahim Karayiğit’in, Kanalizasyon atığının Nohuttepe köyü yakınlarında Hamus çayına dökülmesi ile ilgili sözlerini okuyorum: “Nohuttepe olayı ile ilgili Belediyenin ilgisi yoktur. İller Bankası tarafından yapılmaktadır. Onların Müteahhidi vardır, onlar yaptıktan sonra arıtma tesisini yaparlar. Tabii devlet verirse yaparlar, vermezse yapamazlar!” demektedir.

Aynı söyleşide Başkan Karayiğit, Arıtma tesisi yerinin istimlakının yapıldığını da söylemektedir.

İlçe iken yaşanan olaylardan bir kesitti bunlar. İl statüsüne girdiğimiz 1996 yılından bu yana, bu sorun çözümlenebildi mi!?

Osmaniye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün resmi kurumsal sitesindeki bilgilere bakıyorum. T.C. Osmaniye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Osmaniye ili 2016 yılı Çevre durum Raporu: “Çizelge B.20-–Osmaniye İlinin Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi Durumu (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü-2017)

B.5. Çevresel Altyapı B.5.1. Kentsel Kanalizasyon Sistemi ve Hizmeti Alan Nüfus İl merkezinde kanalizasyon sistemi mevcut olup, evsel atıksular kanalizasyon sistemiyle toplanıp arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra Hamus Çayına verilmektedir.” denilmektedir.

Acaba, öyle mi!? Öyleyse, bu kent merkezinde yaşayan 268 bin 247 kişi ile diğer illerden gelen insanlarla birlikte günlük boşaltılan “dışkı” olayının Ceyhan ırmağına döküldüğünü düşünün ve bu suyun kenarında…. Ne isterseniz onu yapın!... Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar