20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Söylemek ya da uygulamak

Üniversiteyi mezunu gençlerimizin iş bulamama sıkıntılarının yanında bir de okurken aldıkları KYK borçlarından dolayı “icralık” durumları yıllardır tartışılıyordu.

Borçların faizlerinin silinmesi ile ilgili gençlerin bu sorunları sürekli gündeme gelmesine rağmen, nihayet geçtiğimiz ayın sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan bir açıklama yaparak gençleri sevindirmişti.

KYK borçlarının faizlerinin silinme ve ana paranın ödenmesi noktasında , Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, 26 milyar liranın üzerindeki bir yükün gençlerin üzerinden kaldırılacağını ve 3 milyon 157 bin gencin kredi sorunlarını çözmüş olacaklarını müjde olarak açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı’nın sözleri gençleri sevindirdi ama,  ne zaman uygulamaya geçileceği merakla beklenmeye başlandı.

Binlerce genç Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının düzenlenmesi ile ilgili gelişmeleri  yakından takip etmeye başlarken henüz bir netlik kazanmadığı görülüyor.

KYK borcu olan öğrenciler e-devlet üzerinden  ödeyecekleri tutara yeniden baktıklarında enflasyon farkı eklenen toplum borcun ana para olarak görüldüğünü belirtiyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasına göre,  öğrencilerin sadece aldıkları kredi rakamı kadar sorumlu olacakları belirtilirken, sisteme bakıldığında bir değişikliğin olmadığını görünce şaşkınlık yaşıyorlar.

Bir yandan Üniversiteyi bitirip iş bulamama kaygısı yaşayan gençlere, KYK borçları için haciz gelmesi stresi ile yaşarken, faizlerin silinmesi sözü veren Cumhurbaşkanı’nın kararının bir an önce uygulamaya geçilmesi sabırla bekleniyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için de 2018 yılında verilen sözlerin hala askıda kaldığı anımsatılırken, Üniversite mezunu gençler KYK borç faizlerinin silinmesi ile ilgili verilen sözlerin EYT’lilere verilen sözler gibi olacağının endişesini yaşıyorlar.

KYK borcu  olan gençler,  faizlerin silinmesi olayında bu kadar ince eleyip sık dokumalar yapılırken, bazı firmaların veya bankaların borçlarının silinmesi olaylarını düşündüklerinde o kararlardaki ivedilik dikkatlerini çekiyor.

Bir de ülkemizdeki sığınmacı gençlerin Üniversitelere sınavsız girmeleri ile onlara tanınan olanaklar ile bu ülkenin vatandaşı olan gençlerinin KYK borçları nedeniyle icralık duruma gelmelerindeki farklı yaşantılar gençlerimizin kaygılarının ortadan kaldırılması sabırla bekleniyor.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar