19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6023
EURO34.8299
ALTIN2499.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sokaklarımız..

Bir kentin sokakları temiz ve düzenli ise orada yaşayan insanların kültür seviyeleri akla gelir.

Kent yaşamında cadde ve sokaklar, mahalleler ve bütünü ile yerleşim yerinde dolaşırken yol kenarlarında her türlü atıkları görüyorsanız, bunları sokağa atan kişilerin evlerinde de aynı şekilde hareket ettiklerini düşünürsünüz.

Temizlik işçileri çarşı merkezinde kaldırımlar, yollar, hatta pasaj içlerini bile temizleyip kirliliği ortadan kaldırıyor. Aradan bir saat bile geçmeden kendini bilmez kişiler yeniden kirletiyor. Ellerinde ne varsa gelişi güzel şekilde yere atıyor.

Çöp bidonları gece saatlerinde boşaltılıyor, sabahleyin uykusundan uyananlar ellerindeki çöp poşetlerini gelişi güzel yerlere atarak erken saatlerde insanlar bu yollardan yürüyerek işlerine geliyorlar.

Sokaklara tükürenleri defalarca yazdım, otomobillerinin sigara küllüklerini yol kenarında durup boşaltanları, otomobilin içerisinde soydukları meyve kabuklarını yola atanları da defalarca bu sütunlarda gündeme getirdim.

Bazı insanlar neden ısrarla yolları kirletmek ister? Bazı insanlar neden düzenli olarak atık poşetlerini çöp bidonlarının içerisine koymak yerine gelişi güzel yerlere bırakır?

Sabah saatlerinde işyerine gelirken geçtiğim yollardaki evlerde yaşayan insanları düşünüyorum. Sokaklarının kirliliğini nasıl içlerine sindirebildikleri aklıma geliyor.

Sokakları kirli olanların bulunduğu ailelerin bireylerinin çocuklarını düşünüyorum, bu atıkların özellikle küçük çocuklara vereceği sağlıksız olaylar aklıma geliyor.

Sokakları kirli olanların evlerinin ve yüreklerinin de kirli olabileceğini düşünüyorum. Yürekleri temiz olanların çevresinin de temiz ve barış içerisinde yaşamı tercih edebilecekleri aklıma geliyor.

Bugün hafta sonu. Bugün ve yarın havanın açık olması nedeniyle piknik yerlerimiz dolup taşacak. İnsanlar buralara gelip çocukları ile birlikte piknik yapacaklar. Ateş yakacaklar, ama yaktıkları ateşi söndürmeden gelen ailelere rastlayabileceksiniz.

Yediklerinin atıklarını piknik alanlarında bırakanlara tanık olabileceksiniz. Piknik yerini terk edip gidenlerin ardından gelenler kirli bırakılmış yerleri gördüklerinde nasıl tepki gösterebileceklerini düşünebiliyor musunuz?

Bir halk deyimi vardır; “Nasıl bulmak istiyorsanız, öyle bırakınız!”diye. bu söz evinizdeki eşyalar içinde geçerlidir.

Nasıl piknik alanlarını kirli bırakıyorsanız, sizden sonra gelenlerin de tepkilerini alıyorsanız, evinizin mutfağını dağınık gördüğünüzde eşinize tepki göstermiyor musunuz?
Giysilerinizi bulamadığınızda veya ütülenmemiş olduğunu gördüğünüzde tepki göstermiyor musunuz?

Evinizdeki dağınıklıklara nasıl tepki gösteriyorsanız ve düzenli olmasını istiyorsanız, mahallenizdeki sokakların ve gittiğiniz piknik yerlerinin de temiz olması için özen göstermek o kadar çok mu zor!?

Sağlıklı ve temiz bir kent dileklerimle, saygılar…


Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar