26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4855
EURO34.9228
ALTIN2449.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sokak isimleri

Şehirlerde cadde ve sokaklara değişik isimler verilir. Bu isimlerin çoğunluğu o şehirde yaşamış ve hizmet noktasında emeğe geçmiş olanlar öncelikli görülür.

Bazı anlarda ise Belediye Başkanları Meclis’e getirdiği bir ismin cadde veya sokağa verilmesi önerisinde bulunur ve benimsenmesini sağlar.

Şu anda Osmaniye kent merkezinden geçen Musa Şahin Bulvarı’nın daha önceki isimlerinin; “Malatya Bulvarı”, “İnönü Bulvarı”, “Osmaniye Bulvarı” şeklinde değiştirilmesinin ardından son olarak bugünkü “Musa Şahin” ismini aldığını anımsarsınız.

İnsanların rahat söyleyebildiği cadde ve sokak isimleri arasında, bir de yabancı ülkelerin önemli sayılan kişilerin isimlerinin cadde ve sokaklara verildiğine tanık olabiliyoruz. Bu isimleri okuyabilmek veya söylemek zor anlar yaşatabiliyor.

Ankara’da bir sokak ismi bu günlerde tartışma konusu haline geldi. Çayyolu sakinleri Belediye’ye başvurarak bulvarın  isminin değiştirilmesini istiyorlar. Vatandaşlar sokaklarına verilen ismin telafuz edilemediğinden dert yanıyorlar.

Vatandaşlar, bulvarın isminin; “Mustafa Kemal” veya “Atatürk” olarak değiştirilmesini istiyorlar.

Ankara’daki bu sokağın ismini sizlerle paylaşmak istiyorum. “Bangabandhu Şeyh Muciburrahman Bulvarı” 33. caddede bulunuyor.

Bu ismi okuyup, söylemekte zorlanan vatandaşların bu isteğine Ankara Büyükşehir belediye Başkanı Mustafa Turan; “Bu bir diplomatik mesele. Tek başımıza yapmamız doğru olmaz!” diye yanıt veriyor.

Olayın diplomatik yönünü bir kenara koyarsak, bu bulvarın ismini burada okuduktan sonra ezbere söylemeyi bir deneyin bakalım, söyleyebilecek misiniz?

Ya da bu Bulvar üzerinde oturuyorsunuz, posta adresi vereceksiniz aklınızda bu ismi tutup gönderinin üzerine yazmayı bir deneyin bakalım, doğru yazabilecek misiniz?

Bir şehirde cadde ve sokaklara verilen isimler yeri geldiğinde önem taşırken, öncelikli olarak  verilen ismin de o şehirle bir ortak paydasının olmasını dikkate alınmalıdır.

Son sözlerim Ankara için değil, Osmaniye’miz için de önem taşımaktadır. 

Osmaniye’de 8006. sokak olarak bilinen sokağın bir diğer isminin “M. Zahit Köktü sokak” olduğunu gördüğümüzde; bu ismi merak ediyor insanlar. Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar