19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5933
EURO34.6922
ALTIN2522.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Siyasi zıtlaşmalar…

Türkiye’de 7 Haziran seçimleri sonucunda halkımız siyasi partilerin TBMM’deki sandalye sayılarını belirlemesinin üzerinden 48 gün geçmesine rağmen yeni Hükümet oluşu yönünde somut adımlar atılamadı.

Yeni Hükümet kurulabilmesi çalışmaları sürerken, ülkenin değişik illerinde yaşanan üzücü olaylar akılları karıştırmaya başladı.

Siyasi zıtlaşmalar sadece yeni Hükümetin kurulması noktasında değil, RTÜK Başkanının seçilmesi olayında da ortaya çıktı.

RTÜK Başkanlık seçiminde AKP’den İlhan Yerlikaya, MHP’den Esat Çıplak ile HDP’den Ersin Öngel aday olurken, CHP’den aday olduğunu açıklayan Ali Öztunç adaylıktan çekildi.

Yapılan seçimlerin ilk turunda; Yerlikaya 4, Çıplak 4, Öngel ise bir oy aldı. İkinci turda da aynı oy çıkması nedeniyle  29 Temmuz tarihinde yeni oylama yapılması kararı alındı.

Yapılacak olan yeni oylamada HDP’li adayın oy vereceği adayın Başkan seçileceği sonucu ortaya çıkıyor.

Erken seçim diyen siyasilerin, yeni bir seçimin ülke ekonomisine ne kadar yük getireceğini düşünmelerini istiyoruz.

Maliye Bakanlığı kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, son 5 seçimde  vatandaştan toplanan vergilerle seçimlere harcanan tutarın 2 milyar 443 milyon Tl’yi bulduğu görülüyor.

Partiler uzlaşamaz ise yeniden bir erken seçim yapılması halinde seçimin faturası yine halka çıkacak ve Sonbaharda yapılması olası bir erken seçimin maliyetinin 760 milyon Tl’yi bulacağı tahmin ediliyor.

2009 yerel seçimlerinde 321.445 Tl, 2011 Genel seçimlerinde 570.836 Tl, 2013 seçimlerinde 197.312 Tl, 2014 Cumhurbaşkanlığı ve Yerel  seçimlerinde 678.297 Tl, 2015 Genel seçimlerinde 675.585 Tl olmak üzere toplam 2.443.475 Tl harcandığı kaydedildi.

Ayrı dönemlerde siyasi partilere ödenen paranın toplamı ise 1.514.675 Tl olarak belirtiliyor.

Yapılması istenilen erken seçim öncesinde maliyeti düşündüğümüzde halkımızın sırtına yeni bir yük binecek.

Siyasi partiler kanunu kapsamında, son genel seçimde barajı aşan partilere o yılki genel bütçe gelirlerinin 5 binde 2’si oranında mali yardım sağlanıyor.

Bu yönde baktığımızda 7 Haziran seçimlerinde barajı aşan HDP’de yardım alacak ve maliyet iyice artacak.

7 Haziran seçimlerine kendi bütçesi ile giren HDP, 7 Haziran seçimlerinde barajı aşması nedeniyle partisine pay alarak erken seçimlere girecek.

HDP’yi tanımaz tavırlar takınan MHP’ye gözleri çevirdiğimizde, erken seçim isteyen MHP Lideri Bahçeli, HDP’nin devlet bütçesinden yardım alarak seçimlere gireceğini de düşünebiliyor mu?

MHP Lideri hemşehrimiz her ne kadar HDP’yi tanımaz tavırlar takınsa da yapılacak olan erken veya genel seçimlerde HDP’de yardım alacaktır. Peki buna nasıl engel olacağını merak ediyorum.

Ötelemek, dışlamak veya tanımamak yerine 4 siyasi partinin de oturup bu ülkenin sorunlarına çözüm bulun, terör ve ekonomik sıkıntılar sona ersin diye halkımız ince bir ayar verdiğini hala bizim siyasi liderlerimiz anlamakta neden zorlanıyorlar,bunu anlayabilmekte ben zorlanır oldum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar