25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5126
EURO35.0007
ALTIN2434.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Siyah ya da Beyaz

İki ana renkten sözetmek isterken, halk dilinde kullanılan ile diğer bir dil alarak kullanılan sözcükleri buluşturmak istedim.

Siyah veya Beyaz, halk dilinde ise Kara veya Ak olarak kullanılan bu iki sözcük, tümce içerisinde kullanıldığı yere göre anlam taşır.

Bazıları siyah, yani Kara rengi severken bazıları da Beyaz yani Ak renkten hoşlanır.

Nihayetinde ikisi de Ana renkler arasında bulunduğuna göre, farklı renkler oluşturabilmek için bu iki ana renge gereksinim olduğunu inkar edemeyiz.

Hal böyle olunca, insanların dünya görüşleri, düşünceleri ve olaylar karşısındaki yorumlarında da farklılıklar olabileceğini unutmamak gerek.

Gördüğünüz canlı veya cansız her varlıkta  bu iki rengi mutlaka görebilirsiniz.

Herhangi bir hayvana baktığınızda vücudunun tamamı beyaz ise, bir yerinde nokta kadar bile olsa siyah görebilirsiniz. Aynı olay siyah renkli hayvan için de geçerlidir.

Ağaçların yaprakları her nez kadar yeşil renkli olsa da, üzerine iyice baktığınızda siyah veya beyaz beneklere rastlayabilirsiniz.

Bir insanın kusursuz ve mükemmel olamayacağı, mutlaka bir davranış veya huyunda farklılıklar olabileceği gerçeğini inkar edemeyiz.

Bir halk deyimi vardır; “Bir dağ ne kadar yüksek olursa olsun, bir yanından yol geçer!”diye.

Siyahı Beyaza, yani Karayı Aka dönüştürmek isteyebilirsiniz. Evinizin duvarının rengini değiştirmek istiyorsunuz, beyaz badananın üzerine bir başka renk sürdüğünüzde, nemli havada boyanın kalkması sonucu eski rengi yeniden farkedebilirsiniz.

Bazıları aklaşan saçlarını siyah renge boyarlar. Bir süre sonra alttan çıkan saçların siyahı yokederek aklaşmaya başladığını görürsünüz.

Kadınlar saçlarına kına yakar, kahverengi bir hal alır. Bir süre sonra kınanın rengi ortadan kaybolmaya başlayınca, gerçek saçı  belli olmaya başlar.

Üzerinize giydiğiniz  giysilerde farklı renkte benekler görebilirsiniz. Mutlaka bu renkler arasında siyah veya beyaz renge rastlarsınız.

Siyah bir gömlek düşünün, bunun bile en azından düğmesi mutlaka beyaz renklidir.

Siyah ile Beyazın, yani Kara ile Akın ayrılmaz bütünlüğünü her gördüğümüz yerde farkedebiliyorsak ve bu iki zıt renk bulundukları ortamda birlikte geçinip gidiyorsa, insanlar böylesi bir güzelliği neden ayrıştırmaya çalışıyor!?
a
Oysa insanoğlu aklı sayesinde diğer canlı varlıklardan farklı yaradılışı bulunmaktadır. insanoğlu bu aklı sayesinde yeryüzündeki doğanın tüm varlıkları üzerinde yönlendirme, değiştirme, biçimlendirme ve onları değişik alanlarda hizmetinde kullanma yeteneğine sahiptir.

Aklını kullanmak isteyen insan, önce yüreğini yani gönlünden geçen duyguları eyleme dönüştürerek işe başlar.

Ak’ı karalamak, Kara’yı aklamaya çalışmak yerine farklı düşünce ve görüşleri ortak noktada buluşturup, huzurlu yaşamak gerek…
 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar