27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sıradan bir toplantı değildi!..

Osmaniye Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Osman Turunç, dün öğleden sonra resmi ilan gazete sahiplerine yönelik bir toplantı yaparak seminer verdi.


Bundan önceki yıllarda da böylesi seminerler düzenlenir, bilgilendirmeler yapılır, Basın İlan Kurumu’nun yaptırımları anımsatılırdı. Ancak, aradan bir hafta geçmeden gazetelerdeki koşullara uymama olaylarına yine rastlardık.


Toplantı ve seminerde anlatılanların geçtiğimiz yıllardakine benzemeyeceğini, Turunç’un konuşmasından sezinledim. Sezinledim diyorum, çünkü Turunç konuşmasının bir bölümünde, Basın İlan Kurumu’ndan görevlilerin gazeteleri gezdiklerini, bazı özellikleri konusunda incelemelerde bulunduklarını, Osmaniye’ye ne zaman geleceklerinin ise henüz belli olmadığını söylüyordu.


Bir başka konu daha var ki, Basın İlan Kurumu Bölgesel şubeler açmaya hazırlanıyor.


Bu şubelerin açılması ile Valilik Basın ve Halkla İlişkiler yerine kurumun görevlileri gazeteleri denetleyecek.


Durum böyle olunca da, gazeteler daha sıkı incelenecek, bu incelemeden Şubelerin yaşayabilmeleri için resmi ilan alan gazetelerin ilan bedellerinden belli oranda pay aktarılacak.


Osmaniye’de bir gazetede yayınlanan haberin muhabirinin ismine bakıyoruz, aynı haberin satırları bile değişmeden bir başka gazetede farklı isimle yayınlanıyor.


Bu haberin satırına kadar değişmeden farklı gazetede yayınlanması ve farklı isimde yeralması vasıflı gazetelerde bir takım yaptırımları gerektiriyor.


Resmi ilan alan gazetede muhabirinin ismi olması gerekirken, matbaa çalışanının ismi muhabir gibi gösteriliyor. Haberi yazan muhabir, ama matbaa çalışanının ismi çıkıyor.


Günlük gazetede kent merkezindeki bir haber bir hafta sonra sütunlara yansıyor.


Bu konuda da Turunç’un sızlanmaları vardı konuşmalarında.


Günlük bir gazete ilk gün veya ikinci gün sütunları dolu olması nedeniyle haberi yayınlayabilirdi, ancak üçüncü günü de yayınlayamamışsa dördüncü günü servisten bile çıkarması günlük gazete için önem taşıyordu.


Bir olayın içinde olmayan, ancak internet sitelerinden aldığı haberi değiştirmeden gazetesinde yayınlayanların haberi yazan muhabirin emeğine saygısızlık ettiği yolundaki Turunç’un sözleri emeğe saygısızlık yapanlara bir uyarıydı aslında.


Gazetesinde aylık yayınlanan resmi ilanlardan binlerce lira gelir elde edeceksin, ama sütunlara taşıdığın haberlerin bayat olacak, internet sitelerindeki hazır haberleri alıp kendi muhabirinin adını kullanacaksın, haberi asıl yazan muhabire saygısızlık yapacaksın.


Böylesi bir kazanç helal sayılabilir mi sizce? Ne olur yani, haber kime aitse, hangi siteden almışsanız o haberi yazan muhabirin adını yazsanız boyunuz mu kısalır?


Bir gazetecinin en büyük sermayesi imzasıdır. Aylık kazancını gözü görmez, aldığı para kadar masraf harcar ama, yaptığı haberin kamuoyu tarafından beğenilmesi ve imzası onun için önemlidir.


Bu mesleğin mutfağından gelmeyenler bunu anlayamazlar. Basın İlan Kurumu Şube açtığında sanırım bunlar anlaşılacaktır. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar