20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sigara yasağı

  Ülke genelinde 81 İl valiliğine gönderilen genelge doğrultusunda covid-19 tedbirleri kapsamında önemli ve kritik yerlerde sigara yasağı getirildi.

Bu konudaki sigara yasakları ise İl Valilikleri tarafından kamuoyuna duyurulması amacı ile basın yoluyla iletildi.

Sigara içilmeyecek yerlere baktığımızda yaşam alanları içerisinde sadece işyerlerinin özel odaları, geniş tarım arazileri ve dağ başları kalmış gibi görünüyor.

Bu arada sigara yasağına karşı olduğum anlaşılmasın! Dolmuş duraklarındaki yasaklara yüzde yüz katılıyorum. Trafiğe kapalı alanlar, cadde ve sokaklar, Meydanlar da bu kapsama giriyor.

Koronavirüsle mücadele kapsamında kentimizde de sigara yasağı getirilen cadde ve sokakların isimleri ile güzergahları belirlendi.

Bu güzergahlar üzerinde sigara yasaklarına insanlarımız ne derece uyabileceklerini merak ediyorum. Elbette burada irade önem taşımaktadır, uygun bir yer buluncaya kadar sigara içmeme gibi iradeye kaç insanımız dayanacabilecektir?

Ama sağlığımız için, korona salgını ile mücadele için uymak zorunda olduğumuzu yetkililer ile yöneticilerim uygulamak üzere bildirimde bulunuyorlar.

Bu kadar geniş kapsamlı sigara yasaklarının getirilmesi ile insanların bazıları sigarayı bırakır mı, sigara satışları azalır mı? Elbette bunun etkisi olacaktır, ama yasaklara uymayanlardan da 900 Tl’den bütçeye yeni bir gelir elde edileceği gerçeğini unutmamak gerekiyor.

Sigara yasağının uygulandığı yerleri tartışmak yerine, benim farklı bir önerim olacak.

Hani “yerli ve milli” diyoruz ya! Market, bakkal veya tekel bayilerinde satılan sigaraların kaç tanesi yerli, kaçı yabancı firmaların ürettikleri olarak hesap ettiğiniz oldu mu?

Yabancı firmaların sigaraları aynı zamanda pahalı olduğu gibi, paramız da o ülkelerin sigara firmalarına gidiyor. Madem ki insanlarımızın bir çokları sigaradan vazgeçemiyor, bunu da tamamen yasaklayamayacağımıza göre, yerli ve milli üretime önem verelim!

Benim çocukluğumda cebinde yabancı sigara bulunduranlar “nereden aldın!?” soruları ile karşılaşır, hatta “kaçak” sayılır ve ceza bile alabilirdi.

Günümüze gelindiğinde bir çok yerli ve milli sigaralarımızın yerini, Amerika, Fransa ve Almanya firmalarının sigaraları vitrinlerde bulunur oldu.

Sigarayı özendirmek değil niyetim, ama Anadolu topraklarında üretim yapan çiftçilerimizin tütününden yapılan sigaralar demek istiyorum. Bizim çiftçilerimiz elbette tütün üretecekler ve bunu satarak ekmek parası kazanacaklar. Tarım alanındaki üreticileri ile üretilen ürünleri de düşünmek zorundayız!

Eğitime önem vermediğimiz zaman, ne kadar yasak getirirsek getirelim, insanlar üzerindeki uygulamalar sağlıklı olmaz!

Canlıların sağlığı için çalışmalar yapan hekimlerin bile sigara içtiğini düşündüğümüzde, “zararlı ise neden!?” sorusu akla geliyor.

Kuralları uygularken insanlar karşılarındakilere bakar, maske takma olayında olduğu gibi. Halkın karşısına maskesiz çıkan bir yönetici, vatandaştan nasıl kurallara uymasını isteyebilir!?...

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar