29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3878
EURO35.1575
ALTIN2324.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Şiddet!..

Şiddet uygulanması ve darp olayları denildiğinde akla ilk gelen “kadına”yönelik olarak düşünülüyor.

Son yıllarda kadınlara yönelik şiddet ve öldürme olaylarında artışlar yaşandığı bir gerçek.

Neden ve nasıl oluştuğunun incelenmesi ve toplum olarak nereye gittiğimizi de araştırmak zorundayız.

“kadın hakları” denilirken, kadınlara yönelik şiddet ve öldürme olaylarının arttığından sözederken, olayların başlama biçimi, gelişmesi ve sonucu iyi

incelemek zorundayız. Olayların sonuçlarını gündeme getirirken, neden başlama noktasından bakmıyoruz?

Şiddet denildiğinde farklı olaylarla da karşılaşmaktayız. İnsanların psikolojik durumları, yaşantıları, sosyal ve ekonomik  durumlarını da göz önüne getirmek zorundayız.

Hastanedeki doktor şiddet görüyor, darp ediliyor. Hasta yakınlarının bir doktoru görevi başında darp etmesi olayını doğru bulmuyoruz.

Osmaniye’de biri Devlet Hastanesi’nde biri de bir Sağlık ocağında olmak üzere geçtiğimiz günlerde iki ayrı olayın yaşandığını öğrendim.

Bir sağlık ocağında çalışan hizmetli hasta yakını tarafından darp edilmiş. Bir Hizmetli diyorum, sağlık görevlisi değil bu insan! Hasta yakını sağlık ocağındaki Hizmetli’yi neden darp eder?

Devlet hastanesinde ise bir kadın, erkek Güvenlik görevlisi’ne vurmuş. Bir hasta yakını olan kadın Güvenlik görevlisine, hem de erkek güvenlik görevlisine neden saldırmak ister?

Sağlık kurumlarında Doktor, Ebe, Hemşire, Hasta bakıcı gibi sağlık görevlilerini saldırılar yapıldığı veya darp edildiklerini duyuyorduk. Olaylar daha da farklı yerlere inerek, Hizmetli ve Güvenlik görevlilerine kadar ulaştığını öğreniyoruz.

Her tartışmanın bir başlangıç noktası vardır. Tartışmanın ilerlemesi ise kavgaya, buradan da birbirlerini darp etmeye, yaralamaya, hatta ölüme kadar götürebildiği olaylar yaşanmıştır.

Tartışmaların başlamasındaki odak nokta, iki kişinin birbirlerini anlayabilmeleri olaylarında eksikliklerin bulunması olarak bilinir. İki kişinin birbirlerini anlayamadıkları anda, önce tartışma başlar, ardından olaylar gelişebilir.

İki kişiden birinin anlama noktasındaki tavırları ve kullandığı sözler önem taşır. Birisinin olaylara yumuşatıcı yönde değerlendirme yapması, diğer kişiyi sakinleştirici sözler kullanması tartışmanın kavgaya dönüşmesini önleyebilir.

Olayın bir de farklı yönü vardır ki, tartışmayı yumuşatmak isteyen kişiyi anlamakta zorluk çeken karşıdaki ikinci kişi, onun iyi niyetini farklı yorumlayarak, kendisinin haklı olduğunu düşünerek sürekli üzerine gitme eylemi yapması ile her iki tarafından bir anda kendilerinden geçerek kavgaya dönüşme olayları yaşanabilir.

Şiddet olayından söze başlamıştık, ardından olayları genişlettik. Bir basın açıklaması aklınıza getirin. Bir grubun herhangi bir olayla ilgili yapmak istediği basın açıklaması sırasında Güvenlik güçlerinin olay yerindeki tavırları önem taşır.

Eğer, olay yerinde provakatörleri güvenlik güçleri iyi belirleyip, sadece onları gözlemlerse sonuçta orada olumsuz bir durum yaşanmayabilir.

Böylesi bir toplantının ardından, jop kullanma ile başlayıp, tazzikli su ve biber gazı sıkma ile olay geliştirilmeye çalışılırsa, bura da şiddet oluşur.

Her iki tarafında buradaki sağduyulu davranışları ile şiddet uygulanmadan sonuçlanabileceğini iyi okuyarak hareket edilmesi gerektiğine inanıyorum.

Şiddetsiz yaşam dileklerimle, saygılar…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar