28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.334
EURO35.0886
ALTIN2296.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sıcak, çok sıcak…

Yağmurlu olduğu kadar kapalı ve kirli bir hava gözleniyor. Üşüyenler üzerlerini sıkı sıkı giyinmişler, kazaklar, paltolar çıkmış dolaplardan.

Şemsiyeliler ise kafalarının ıslanmaması ve ayakkabılarına su girmemesi için bastıkları toprakta özenle yürümeye çalışıyorlar.

Fotokopi çektirmek için dışarıya çıktığımda insanların bakışları benim üzerimdeydi. Çevreme baktım, karşıma baktım, geriye dönüp arkama baktım ki tüm insanlar bana bakıyorlar. Ellerimle kafamı yokladım, saçlarım mı dökülmüştü diye düşümdüm. Yok yok saçlarım yerindeydi, biraz alnım açıktı o kadar. Ayağımdaki pantolona baktım, ayakkabılarıma baktım, üzerimdeki gömleğe baktım; yırtık veya açık yerim yoktu. Ama bu insanlar bana ne diye bu kadar pür dikkat bakıyorlardı?

Aldırmadım bana bakan gözlere, yürüdüm gittim ve fotokopi işini hallettikten sonra geri dönüp gelirken bir vatandaş parmaklarını gözüme sokacak gibi yaparak; “Bre kardeşim, sen manyak mısın, aklını mı kaçırdın, yoksa yanıyor musun da böyle gömlekle sokakta dolaşıyorsun!?”deyince az önceki bakışların nedenini anlar gibi oldum.
Anladım demiyorum, anlar gibi oldum diyorum.

Ben üşümüyordum ki, üzerimdeki gömlek te gayet doğal bir giysiydi. Bu vatandaşın bana sözlerini anlamakta zorlandım. Elindeki şemsiyesini başının üzerine tutup ıslanmamak için tek tek basarak yürüyen genç bir kızın diz kapağına kadar açık mini eteği giydiğini görenler neden üşümüyor musun diye sormadıklarını anımsadım. Ağustosun sıcağında kış ortasındaki gibi giyinip, üzerine de kara çarşafı büründüren bayana sıcaktan yanmıyor musun denmiyorsa, şimdi benim gömlekle, hem de kolu uzun gömlekle yolda yürümeme neden söz söyleniyordu?

Bana üşüyüp üşümediğimi soran vatandaşa; son olarak nerede otururken kalkıp yola çıktığını sorduğumda, lokantadan geldiğini söyledi. Yediklerini ve içtiklerini sorduğumda, kebap ile kola içtiğini söyledi. Bu havada kolayı içersen elbette üşütürsün. Çay içseydin üşümezdin diye karşılık verdim.

Bazı insanlar yazlı-kışlı kolayı severler, bazıları da bağımlıdır. Oysa fazla kola içmenin bazı zararlarının olduğunu, bazı rahatsızlıkları da beraberinde getirdiğini sağlık yönünden düşünmeleri akıllarına gelmez. Kış gününde soğuk kola içersen elbette üşürsün.

Gündelik hareketlilik içerisinde yürüyen, koşuşturan ve işlerini bir türlü sonlandıramayan heyecanlı bir yürekle çalışan insan sizce üşüyebilir mi? Severek işini yapan, her konuda önce yaşam diyerek yüreğini sevgiye açan ve sever insan üşür mü?

Bazılarının cebinde para olduğu zaman sıcak tuttuğuna inanıp üşümediğini ve cesaret aldığı söylenir. Benim cebimde sıcak para olmadığı için böyle bir olaydan etkilenme diye koşullanmışlığım olmadı.

Yüreğim zaten sıcak, başım dik, alnım açık ve insan emeği üzerinden ‘rant’ elde etmeyi bilemediğim için cesaretimi de sevgimden alarak yaşayan biriyim. Önyargılı, tasalı ve koşullanmışlıkları da bilemem.

Kendinden emin olamayanlar, alın teri ve emeğin sömürülmesi ile yaşantısını sürdürenler, akıllarına ölüm geldiğinde; ‘ibadet etmeye sığınanlar’düşünsünler.

İbadet ve inançlı yaşamak, ölüm akla gelince değil, yaşamın her anında yaşanmalı diyen biriyim, bu nedenle karlı havalarda bile üşümek diye bir kaygım yok benim.

Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar