25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5771
EURO35.0211
ALTIN2427.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Seyrediyoruz…

İyi birer seyirci olduğumuzu belirterek yazıma başlamak istiyorum.

Kaldırımların işgal edilmesi karşısında seyirci kalıyoruz. Kaldırımlara parkeden araçlardan geçemiyoruz, ama seyirci kalıyoruz.

Bisiklet ve motosikletler kaldırımda seyrediyor ama seyrediyoruz.

Çarşı içerisindeki bazı ağaçlar işyerinin levhasını kapattığı gerekçesi ile bazı esnaf tarafından önce budanıyor, ardından bir gecede kesiliyor seyrediyoruz.

Yeşili ve doğayı seven bir esnafın işyerinin önündeki kaldırımın bir köşesine diktiği çiçek kurutulması için köküne ilaç dökülüp cansızlaştırılıyor, seyrediyoruz.

İnşaatlar yapılırken koruma bantları çekilmiyor, gerekmese bile ağaçlar kesilerek inşaatlar yerleştirilmeye çalışılıyor, seyrediyoruz.

Piknik alanlarımızın oturacak hali kalmamı, kirlilik içerisinde, atıklar gelişi güzel yerlere atılıyor, seyrediyoruz.

Çarşı içerisinde kaldırım giriş ve çıkışlarına rast gele araçlar parkediliyor, seyrediyoruz.

Ters yön levhaları gördükleri halde, resmi plakalı araçlar bile yol alırken, seyrediyoruz.

Çarşı içerisinde önemli kavşaklarda trafik ışıkları olmadığı için özellikle ikindi saatlerinde başlamak üzere trafik yoğunlaşıyor, yayalar da araç sürücüleri de perişan oluyor, seyrediyoruz.

Karaoğlanoğlu parkı kendi kaderine terkedilmiş, sadece ağaçlar ve birkaç çiçekle park görünümünden başka yenilik yapılmıyor, seyrediyoruz.

Mesai saatleri içerisinde bile çarşı merkezinde işyerlerinin tamirat yapmaları, kaldırımda yürüyen vatandaşlara zor anlar yaşatmasını, seyrediyoruz.

Seyirci kaldığımız olayları saymakla bitiremeyiz, bir de seyretmediklerimizden sözetmek istiyorum.

Tütün kontrol kurullarındaki görevlileri bilirsiniz, mutlaka bir gece yarısı veya sabahın erken saatlerinde işyerinizin kapısını çalmış olmalı.

Sigara içerken yakalanmışsanız işyerinizde gereken yasal işlemleri, yani para cezasına çarptırılırsınız. Onlara verilen bir görev var o görevlerini de para cezası yazarak yerine getirirler.

Aracınızı çarşı içerisinde kaldırım yanına parkettiniz, önce 10 dakikalık uyarı,

 Ardından trafik cezası alabilirsiniz. Karayolunda hızlı gidiyorsanız, emniyet kemerinizi bağlamamışsanız, aracınızın muayenesinin günü bitmişse, radara yakalanmışsanız veya Mobese sizi belirlemişse işte o zaman cezayı görürsünüz.

Elektrik faturanızı gününde yatırmamışsanız, hemen ‘kesme’ uyarısı alırsınız. Bununla da kalınmayıp bir de faizini ödemek zorundasınız. Onlar seyretmez.

Bakım-onarım adı ile haberli-habersiz saatlerce elektrikleriniz kesilir, iş yapamazsınız, elektrik arızayı ararsınız telefonu açan olmaz, meşgule alınmış olmalı, ulaşamazsınız.

Çocuğunuza bir iş ararsınız, KPSS sorarlar, puanı yüksek bile olsa iş bulabilmekte zorlanırsınız. Siyasi iktidarın parti binasına sizi yönlendirirler. Siyasi iktidar yöneticileri çocuğunuzu işe alabilmek için partilerine kayıtlı olup olmadığınızı sorar, araştırır, hangi partiye oy verdiğinizi  sorar. Çocuğunuza iş bulabilmek için siyasi iktidarın partisine üye olursunuz, aile bireylerinizi de üye yaptırırsınız. Beklersiniz, günler, haftalar, aylar ve yıllar…

Çocuğunuza iş verecekler ya, iktidar partisinin yanlışlarını çevrenizde konuşamaz, eleştiremezsiniz. Seyredersiniz haksızlıkları, yolsuzlukları ve adaletsizlikleri. Gün olur, sizde alışırsınız haksızlıkları seyretmeye, bağışıklık kazanırsınız. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar