23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.6029
EURO34.7766
ALTIN2409.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sevgini göster

Ülke genelinde Orman Genel müdürlüğü tarafından 11 Kasım 2019 günü başlatılan, 83 milyon ağaç, “Bugün fidan, yarın nefes! Daha yeşil bir Türkiye için fidan dikme kampanyası” 2020 yılının 11 kasım gününde de yeni fidanların toprakları ile buluşması ile yeşili koruma ve yaşatma adına bir konuda anımsatma yapılmış oldu.

   Türkiye coğrafyasına baktığımızda koruluk ormanlık alanlarımız, oksijen kaynağı yeşilliklerimiz dünyanın pek çok ülkesine göre yoğunlukta bulunuyor. Ancak, insan elleriyle yakılarak yokedilmeye çalışılan ormanlarımızdaki hasarların yerine yenilerinin dikilmesi için kampanyalar düzenleniyor.

Türkiye nüfusunun tamamının bir fidan sahibi olması düşünülerek başlatılan kampanya sürecini araştırdım. Bu kampanya aslında; canlıların yaşam kaynağının azaltılmaması için sevginin gösterilerek yaşatılması olayıydı.

Yurt genelinde fidanların sahiplenerek toprakla buluşması adına düzenlenen kampanyanın başlatıldığı ilk günden bu yana gelişmeleri inceliyorum. Yurdum insanı doğayı, yeşili ve ağaçları ne kadar seviyor ve bu sevgisini gösteriyor diye araştırıyorum.

Türkiye genelindeki bu kampanya kapsamında, illere göre hedeflenen sahiplenen fidan sayısı belirlenmiş. Kampanya ile ilgili sahiplenme konusunda, komşularımız arasındaki araştırmalarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kampanya geçtiğimiz yıl başlatıldı, aradan geçen bir yıllık süreç içerisinde Osmaniye ve komşu illerimiz yeşilin yaşaması adına sevgisini nasıl göstermeye çalıştı?

Yangın sonrası zarar gören ormanlık alanlar ile gerek duyulan arazilere yeni fidanların dikilmesi ve kişilerin birer fidanlarının olması düşünülerek başlatılan kampanya kapsamında duyarlılık gösterilmesi noktasını araştırdım.

Dünkü araştırmalarım neticesindeki bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Fidan dikme kampanyası kapsamında Osmaniye ve komşu illerimizdeki verileri paylaşmak istiyorum. Hatay ilimizde; Hedeflenen fidan sayısı 1.563.000 adet. Tamamı sahiplenilmiş ve katılım oranı yüzde 100.

Osmaniye’de hedeflenen fidan sayısı 950 Bin, sahiplenen fidan 240.514 ile katılım oranı yüzde 25.

Kahramanmaraş ilinde hedeflenen sayı 1.575.000 fidan, sahiplenilen fidan 387.961. katılım oranı yüzde 24.

Adana ilinde hedeflenen sayı 2.673.000 fidan, sahiplenilen fidan 529.590. katılım oranı yüzde 19.

Gaziantep ilinde hedeflenen sayı 1.885.000 fidan. Sahiplenilen ise 316.634 fidan, Yüzde 17.

Bu rakamları paylaştıktan sonra, Osmaniye’de 11 Kasım günkü fidan dikme törenlerine gelmek istiyorum. Merkez ilçe olmak üzere tüm ilçelerde eş zamanlı fidanlar dikildi. Toplam olarak dikilen fidan sayısının 8 bin olduğunu öğrenirken, bunlardan kaç fidanın sahiplenme olduğunu henüz öğrenemedik.

Önemli olan yeni fidanlar dikilmesi ve yeşil alanlarımızın çoğalması olarak değerlendirilmelidir. Osmaniye kent merkezi sınırları içerisinde dikilen yeni fidanların sulanmaması nedeniyle, çürüdüğünü de anımsatarak bugünkü köşemi sonlandırıyorum…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar