29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3776
EURO35.0442
ALTIN2325.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

“S”eversin-“S”evmezsin!

Türkçemizdeki “S” harfi ile türetilen sözcüklerle ilgili biraz oyalanmak istedim bugün.

“S” harfi ile başlayan bazı sözcükleri sevenlerimiz olduğu gibi, sevmeyenlerimiz de bulunmaktadır.

Kafanızı fazla karıştırmayın, neleri yazacağımı da merak etmeyin! Örneklerle sizlerle paylaşacağım yazımın bütünlüğü içerisinde.

“Silah” sözcüğünü sevenler olduğu gibi sevmeyenler de vardır. Söylenildiği anda insanın yüreğine soğuk duş etkisi yapar, ölümü akla getirir silah sözcüğü.

Bu nedenle dünyada barış içerisinde yaşanmasını isteyenler “Silah” sözcüğünün ismini bile duymak istemez.

Bunun tam tersi olarak sevenlere de rastlarız. Silahlar üzerinden ekonomik gelir elde etmek isteyenlerle birlikte savunmada da kullanıldığını düşündüğümüzde ilgi duyanlarda olmaktadır.

“Su” sözcüğü her canlı tarafından sevilir. Çünkü su denildiğinde hayat akla gelmektedir. Susuz canlı hayatı düşünülemeyeceği için sevilmemesi olası değildir.

“Saç” sözcüğüne geldiğimizde, baş üzerindeki bir örtü gibidir. İnsan veya hayvanların başlarının üzerindeki “Saç” değişik renklerde olur.

Saç rengini sevenler de sevmeyenler de vardır. Bu nedenle saçlarının rengini boyayarak istedikleri renge dönüştürebiliyorlar.

Kimileri saçlarının doğal rengi ile yaşamayı tercih ederken, kimileri de aklaşan saçlarını istemeyip siyah renklere boyamayı tercih ederler.

Aklaşan saçları ne kadar siyah renge boyarsanız boyayınız, bir süre sonra kendi doğal rengine dönüşerek aklar yavaş yavaş ortayla çıkmaya başladığında buradaki görünüm de farklı olabiliyor.

“S” harfi ile başlayan sözcükleri çoğaltabiliriz. Örneğin “Sinema” denildiğinde sevenler olduğu gibi sevmeyenlere de rastlarız.

Günümüzde sinema denildiğinde tv ekranlarındaki dizi filmler sinema kültürümüzün önüne geçmiş gibi görünse de sinema kültürünün farkını varanlar yaşatılması için uğraş veriyor.

“Sirk” sözcüğüne baktığımızda, tehlikeli olsa bile sevenler olduğu gibi, tehlikesini düşünerek sevmeyenlerin de olduğunu görmekteyiz.

Sirkte oynanan oyunları izlerken insanlar hoşlansa da tehlikelerini görmezden gelenleri anlamak insanların kafalarını karıştırabiliyor.

“Sepet” kolumuza takıp ta çeşitli ürünler taşımakta kullanmaktayız. Günümüzde sepet yerine poşetleri veya bez çantaları kullanırken, eskiden köyden getirilen yumurtalar sepetlerde taşınırdı.

Sepet yapmak ise başlı başına bir kültür olayı olduğu gibi, özellikle kamıştan yapılırken örmeye çalışan ustanın parmak hünerleri ile birlikte gözlerinin baktığı nokta ile ağız, dudak, kısacası yüz hatlarının hareketlerini izlemek ustanın işini sağlam yapmak istediğinin ve önemsediğini göstermektedir.

“Semer”, özellikle hayvanların üzerinde yük taşımak için kullanılır. Hayvanların üzerine semer konulduğunda sırtı ağrıması ve dengeli eşya taşıması düşünülür.

Taşınabilecek kadar yük konulmadığı zaman hayvan ağır gelen yükü taşıyamadığını anladığı anda, ön ayaklarını aç ve dik tutarak yürümek istemez. Buna da “eşek inadı” denir.

Sessizdir, konuşamaz ama, sessizliğini ön ayaklarını dik tutarak anlatmaya çalışır.

“S”ebepsiz “Sevgi”, “S”ebepsiz “Saygı” ve Sessizlik “S”siz olamaz!...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar