25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5732
EURO34.9814
ALTIN2425.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Şehit Albay Karaoğlanoğlu

1974 yılında Kıbrıs Barış harekatı sırasında şehit düşen Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu, Osmaniye’de 50. Piyade Alay Komutanıydı. 20 Temmuz 1974 günü Kıbrıs’a ilk çıkan TSK komutanı iken Kıbrıs’ta 21 Temmuz günü şehit düşmüştü.


Geçtiğimiz hafta Osmaniye belediye Başkanı Kadir Kara ile birlikte bazı Belediye Meclis üyeleri de Kıbrıs’a gittiklerinde Şehit Albay Karaoğlanoğlu’nun mezarını ziyaret etmişler.

Karaoğlanoğlu Şehitliği Müzesi’ni gezen Osmaniye heyeti Müze içerisinde Karaoğlonğlu’nun özgeçmişinin aktarıldığı bilgilerde Osmaniye’den sözedilmemesine  üzülmüş. Başkan Kadir Kara, bu konuda gereken girişimlerin başlatılacağını söylüyor. Buraya kadar gelişmeleri aktardıktan sonra şimdi Kıbrıs’tan Osmaniye’ye gelelim.

Osmaniye kent Merkezinde Şehit Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu Parkı bulunuyor. Bu park her geçen yıl bakımsızlıktan dökülmeye başlamış durumdu. Bu parkın içerisinde Karaoğlanoğlu’nun resminin bulunduğu bir küçük anıt bulunduğunu anımsıyorum. Şimdi o eserin nerede olduğunu bilemiyoruz.

Karaoğlanoğlu Parkın’da OŞYAD olarak değişik zamanlarda etkinlikler düzenleyerek basın yolu ile Osmaniye’de böyle bir parktan sözettiriyoruz. Ayrıca Ekmek ödüllü Şiir yarışmalarımızı yine bu parkta düzenleyerek, binlerce davetiyede bu parktan sözettiriyoruz.

Osmaniye’de 1974 yılından sonraki dönemlerde Belediye başkanlığı görevlerinde bulunanlar bu Parkın adının duyurulması için ne gibi özellikler oluşturdular?

Karaoğlanoğlu adına düzenlenen Atletizm yarışmasını neden kaldırıldı, devam etmedi.

Başkan Kara KKTC’deki Müzede Osmaniye’den sözelmemiş olmasına üzülürken, bundan sonrası için ne gibi projelerinin olduğunu merak ediyorum.

Park içerisine Karaoğlanoğlu’nun bir büyük anıtını yaptırmayı düşünüyor mu? Bizim yıllardır türkü ve şiir dinletisi yaptığımız parkın ortasındaki alana “Karaoğlanoğlu Şiir Meydanı” diye bir yazı yazdırıp asmayı düşünüyor mu? Atatürk İlköğretim Okulunun arkasında kalan, sokağı araçlara tamamen kapatarak burada yapılacak küçük bir değişiklikle; “Kıbrıs Şehidi Albay Karaoğlanoğlu Sanat Sokağı” ismini vermeyi düşünüyor mu? Bu sokağın trafiğe kapanması halinde, resim, karikatür, fotoğraf gibi sanat eserlerinin sergilerine açık tutulması, müzik aletleri ile gelen insanların dinletiler yapmaları, sokağın sağı ve solunda çeşitli kitapların sergilenip satılmasının sağlanabileceği bir yer olarak düzenlemeyi daha önce önerdiğimiz gibi şimdi bir kez daha öneriyoruz.

Osmaniyeli olarak Şehit Albay Karaoğlanoğlu’nun anılarını yaşatabilecek nelerin yapılıp yapılmadığını, onun ölüm yıldönümünde yıllarca düzenlenen Atletizm yarışmalarının bile kaldırıldığını düşündüğümüzde KKTC’deki Müze’de Osmaniye adının bulunmamasını ben doğal karşılıyorum.

Buyurun, bu Temmuz ayında Karaoğlanoğlu Atletizm yarışmasını yeniden başlatalım. Yine yurdun değişik illerinden gelen atletler yarışsınlar ve Osmaniye’deki bu etkinlikle bir kez daha basında gündeme gelelim.

Musa Şahin Bulvarı yönüne bakan bölümlerin bir tarafına yapılacak bir Müze’de Karaoğlanoğlu ile ilgili değişik eserlerin sergilenmesini sağlayalım. Benimkisi önerilerden oluşuyor, gerisi ise Belediye Başkanı Kadir Kara ve Meclis üyelerinin görüş ve değerlendirmelerine bırakıyorum.

27 Nisan 2012 tarihinde yine Karaoğlanoğlu Parkı içerisinde 15. Ekmek ödüllü şiir yarışmasını gerçekleştireceğiz. Davetiye ve afişlerimiz hazırlanıyor. Etkinlik programındaki yer olarak, “Şehit Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu Parkı içerisinde”tümcesini kullanıyoruz.

KKTC’deki Müzede Karaoğlanoğlu’nun özgeçmişinde Osmaniye’den sözedilmemiş olmasına biz de üzüldük ama, Belediye başkanımızın buradan bir ders çıkararak Osmaniye’den sözedilmesini sağlayacak bir çalışmayı da zaman geçirmeden hayata geçirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben yukarıda bazı öneriler getirdim, gerisini ve yenilerini bekliyoruz. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar