04 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Seçimler bitti, etkileri başladı

Türkiye’de 28. Dönem Milletvekilliği ile 13. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonunda kazanan adaylar belli oldu.

Bu yıl ki seçimlerde siyasi partiler ittifaklar kurarak bir çatı altında buluştu. Bazı siyasi partiler, ittifak ortağı olduğu partilerin isimle ile seçimlere katıldılar.

Seçimler tamamlandı, Meclis koltuklarında yerini alan siyasi parti ve seçilen isimlerin belli olmasının ardından, ittifaklar arasındaki ayrılmalar da ilk günlerden itibaren başladı.

Seçim sonuçlarına en çok sevinen siyasi partiler doğal olarak Cumhur ittifakı çatısı altında seçimlere girenler oldu. Kazanan taraf başarısını kutlarken, kazanamayan ittifaklar arasındaki iç hesaplaşma veya ayrılmalar yaşanmaya başlandı.

CHP’de seçim sonuçları değerlendirilirken MYK üyeleri istifasını sundu.  Bu istifalar “özeleştiri” veya tepki olarak değerlendirilebilir.

Millet ittifakında yeralan siyasi partilerin Genel başkanları aday olmadıkları için, Milletvekili seçilemediler.

Bu duruma göre; CHP; İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Deva Partisi ve DP Genel başkanları Meclis dışında kaldılar.

Bu arada BBP’de kazanan ittifak tarafında olmasına rağmen, seçimlere tek başına girdiği için Genel başkanı Meclise giremeyen siyasi parti oluyordu.

CHP’de MYK üyeleri istifa ederken, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’da kabul ediyordu. CHP’de İl ve ilçelerden de istifaların olmaya başladığı yönünde haberler gelmeye başladı.

HDP’in eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutukla bulunduğu cezaevinden yaptığı açıklamada, partisinin yeterli çalışma yapmadığını belirterek tepkilerini dile getiriyordu.

Bu seçimlerin sonunda Meclise girebilme adına, MHP’nin önceki seçimlere göre daha karlı çıktığını söyleyebiliriz. Bu arada ittifak oyları ile Meclis’e girebilme başarısı gösteren Deva Partisi ile Hüdapar’ın da karlı çıktığını unutmamak gerekiyor.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun seçimi kaybetmesinin ve Milletvekili olamaması nedeniyle “dokunulmazlık” olayı gündeme getirildi.

MHP Genel Başkan yardımcısı Feti Yıldız, Kılıçdaroğlu hakkın düzenlenen fezlekeleri hatırlatarak, 28 adet fezlekeyi iddianameye dönüştürerek kamu davası açılabileceği, dokunulmazlıkları nedeniyle  durdurulan davaların yeniden gündeme gelmesi yönündeki sözleri gündeme yerleşti.

Bu konudaki gelişmeleri ileriki günlerde sürecin nasıl işleyeceği yönünde takip edeceğiz.

Bu arada bir olumsuz olayı da paylaşmak istiyorum. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde  öğretim Görevlisi olarak görev yapan, aynı zamanda 14 Mayıs Milletvekilli Genel Seçimlerinde MHP’den Eskişehir üçüncü sıradan aday olan Doç. Dr. Muhammed Bahadır Ayas, Eskişehir Tepebaşı İlçesindeki  evinin yakınlarında siyahlı saldırıya uğradı.

Öğretim görevlisi ve Milletvekili adayı 45 yaşındaki Ayas’ın ayağından yaralandığı ve Hastaneye kaldırıldığı haberi, akıllara çeşitli soruları da beraberinde getirmeye başladı.

Bu arada Millet ittifakındaki ortaklığın dağılmaya başladığı, herkesin kendi yol haritasına dönmeye başladığı yönündeki haberler yine gündemde tartışılan olaylar arasında yerini aldı.

Gözler şimdi, yeni kabinede kimlere görev verileceği, kabinede yer alacak isimlerin açıklanmasının ardından bu kez yeni gündem oluşmaya başlayacaktır.

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar