27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sansür ve Basın…

Basından sansürün kaldırılışının 109. yıldönümü olan 24 Temmuz günkü gazeteleri inceledim.

Osmaniye’deki medya çalışanları olarak bu önemli gün için etkinlikler gerçekleştirilirken, yaygın basının duyarsızlığına bir anlam veremedim!.

İstanbul merkezli olarak yurdumuzun dört bir tarafına, hatta Avrupa ülkelerine dağıtılan “ulusal veya yaygın basın” olarak bildiğimiz gazetelerin 24 Temmuz günkü birinci sayfalarını inceledim.

Manşet veya sür manşetlerindeki haberleri biraz sonra sizlerle paylaşacağım. Yaygın basın olarak bildiğimiz bu gazetelerin bir kaçının dışında, “Basında sansürün kaldırılışı” ile ilgili habere rastlamadım.

24 Temmuz, basında sansürün kaldırılışın 109. yıldönümünde bakın yaygın basın hangi haberleri ön plana çıkarıyor: Yeni Şafak; Erdoğan’dan İslam dünyasına birlik mesajı; “Safları sıklaştıralım”. Star; “Katar’ı bırak Kudüs’e bak”. Sabah; “Kardeş kavgasının kazananı olmaz”. Milliyet; Cumhurbaşkanı, “Oyuna gelmeyelim. 7/24 hazır tetikte”. Türkiye; “Emniyet fetö’den tamamen temizlendi”. Türk Haber; “Sıla hasreti boğaza aktılar”. Akit; “Cihadlı eğitimle Fatihler yetişir”. Hürriyet; “İstanbul’a sığınan sanat”. Akşam; Cumhurbaşkanı’ndan YPG’nin isim değişikliği ile ilgili, “Ha Ali, haı Veli, değişen bir şey yok”. Vatan; “Ağrı kesiçi hap uyarıcı çıktı”. Karar; “Bölgenin abisi
Riyad Katar krizini çözmeli”. Diriliş Postası; “Mescid-i Aksa namusumuzdur”. Milli Gazete; “Kudüs için 80 milyon tek yürek”. Posta; “5 bin kişilik konsere 5 bin Tl’lik elbise”. Takvim; “Steinmeler cephesi, üç ülkeye üç mesaj”.  

Milat; “Harem-i Şerif namusumuz”. Yenisöz; “Pentagon: ABD’nin sonu yakın”. Sözcü; “94 yıl önce aldığımız adaları Yunan’a geri kaptırdık.” Sözcü’nün birinci sayfasında Rahmi Turan’ın Tokmak köşesinin başlığı: “ 109 yıl öncesinden daha geriyiz”. Yeni Asya; “Ohal komisyonunda soru işaretleri var”. Güneş; “Emeklinin maaşına 500 lira zam kapıda”. Aydınlık; “Adalet bildirisini kim yazdı”. Ortadoğu; “Harem-i şerif İslam aleminin onurudur”. Doğru haber; “Cihad, terbiyedir fetihdir”. Günboyu; “Her yıl 500 bin konut”.

Dokuz sütun; “Çarşamba ilçesinde iki grup arasında çıkan silahlı kavgada ölü sayısı 3’e yükseldi”. Sonsöz; “Bylock’u olan kaç fetö’cü var?”. Önce Vatan; “sessiz kalamayız”, “Cumhurbaşkanı Erdoğan; ‘Kudüs’deki Harem-i şerif sadece Filistinlilerin değil, 1.7 milyarlık tüm İslam alemenin onurudur namusudur, kutsal mekandır’dedi.”. Anayurt; “Türkiye seyirci kalamaz”. Yeni mesaj; “Utanç tablosu”, “Lozan 94 yaşında”. Korkusuz; “Atatürkçü subaylara iftira atmayın”. Dünya; “Bankalar faizden çok sürümden kazandı”.

Yeniçağ; “Karşılamada kral ayıbı, Ne din kardeşliğimize ne dostluğa yakıştı”.  Evrensel; “Gazetecilere ve habere özgürlük” bu başlık gazetenin birinci sayfasının yüzde 90’lık bölümünde yaralıyor. Birgün; “Cumhuriyet’i yıkamazlar”. Cumhuriyet; “Âdalet istiyoruz! Cumhuriyetçiler bugün hakim karşısında”, “Basın Bayramı, Ha içerisi ha dışarısı”

Gazeteler ve gazeteciler için önem taşıyan; “Basında sansürün kaldırılışın 109. yıldönümünde” gazeteler ve gazeteciler bu önemli günü yok mu saydılar, yoksa farklı bir davranış içerisine mi girdiler dersiniz!?

“Kendi haklarını bile aramaktan çekinmek mi, yılmak mı, korkmak mı, yoksa gelişmeleri kabullenmek mi?”diye düşünüyor insan! 

Dünyanın bir ucundaki olayları manşetine taşırken, birinci sayfasından verirken, kendi özgürlüğü için tek satır yazmayan gazeteler, bu halkın 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar