29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3762
EURO35.0141
ALTIN2325.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sanatkar olabilmek

Sanat ve sanatçıya önem verildiği zaman gelişme ve kalkınmada önemli ölçülerde farkı fark edebilirsiniz.

Osmaniye’mizde sanatkar ve sanatçı sayısını tahmini olarak söyleyebilir misiniz? Sanatkar üretici olmalıdır, yenilikçi ve çağı yakalayabilmeli, uyuşuk olmamalıdır.

Üretici olamadığımız için sanatkar da yetişmesine pek rastlayamıyoruz. Bakın hızla betonlaşan Osmaniye’de önemli sayıda farklı binalar görebiliyor musunuz? Birbirinin kopyası denilebilecek projelerle binalar yapılıyor. Üretici Mimarlar ve değişik projelerde binaların yapılmasını görmek istiyoruz.

Sanatkar, yaptığı işi güzel ve sağlıklı yapabilendir. Bu konuda da Osmaniye olarak gerektiğince üretici konumunda sanatkarlarımızı bulmakta zorlanıyoruz.

Dün çantamın fermuarını yaptırmak için, ayakkabı ve çanta tamir eden esnaf aradım. Nihayetinde çanta ve ayakkabı tamiri yapılır yazılı bir yere vardım. Elimde taşıdığım küçük çantamın fermuarının yenilenmesi gerektiğimi söylediğimde bana bir saat sonra gelmem istendi. Ben de öyle yaptım ve yeniden gelip çantamı alıp büroya döndüm.

Yeni yaptırdığım fermuar başlangıcının hemen ardından tekliyordu. Yeni takılan fermuarda hata vardı sizin anlayacağınız. Ne yapmalıydım, yeniden gidip taktığınız fermuarı kontrol etmeden mi bana çantamı verdiniz desem, esnaf nasıl karşılardı?

Oysa buna gerek yoktu, esnaf çantanın fermuarını yeniledikten sonra birkaç kez kontrol etmeli, hareket şekline baktıktan sonra müşterisine vermeliydi.

Bu sadece çanta tamircisinden bir örnek. Bunu değişik meslek gruplarında da görebiliyoruz.

Bir gün pantolon tamiri için terziye uğramıştım. Pantolonu verdim, ertesi günü de almaya gittiğimde usta yerinde yoktu, ama kalfa ile çırağı vardı. Borcumu öğrenip parayı verdim, pantolonu da alıp çıktım. Aradan birkaç hafta geçmişti ki, bu kez terzide yine işim vardı. Çocuğun montunu tamire götürmüştüm. Mont tamir edilip alırken borcumu da öderken usta; “Mustafa abi geçen pantolon yaptırmıştınız, ondan da 5 lira borcunuz var hatırlatayım!” 

Bu arada benim parayı verdiğim kalfa orada benim gözlerime bakıyor, parayı aldığını bile söylemiyordu. Ustaya dönerek, parayı kalfaya verdiğimi ona sormasını söyledim.

Usta bu kez önemli değil diyerek yanındaki kalfaya bir şey sormadı. Bir işyerinde kalfasının yaptığı hata nedeniyle müşterisinden özür dilemek yerine, ‘önemli değil’ diye konuşan esnaf var ise düşünün sanatkarlığı ve esnaflığı.

Çalıştırdığı işçisinin hakkını vermiyor veya yetersiz ücret veriyorsa, o işçi çalabilir demektir. Ustanın bunu fark etmesi durumunda eğer susuyorsa kendi suçunu da biliyor anlamını çıkarırım. Böylesi esnafların da bir daha yanına gidip iş yaptırılmaz diye düşünürüm.

Böylesi olayların yaşandığı esnaf anlayışı ile Osmaniye’de ekonomik ve sosyal durumu gözlerinizin önüne getirin. Kendi memleketimizde patron olmamız gerekirken, işçi olarak çalışmaya mahkum oluyoruz işte. Saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar