19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.597
EURO34.7861
ALTIN2507.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sanat gibi güzellik!..

Akdeniz Sanat Oluşumu kapsamında yapılacak olan etkinlikler başladı. Eş zamanlı olarak yapılacak olan etkinlik programı Adana Yaşam Sanat Derneği ev sahipliğinde Adana, Seyhan belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezindeki açılışla başladı.

Adana’da Yaşar Kemal Kültür merkezinin olması, Osmaniyeli Yaşar Kemal’in kendi memleketinde adının yaşatılmaması bizleri düşündürmeyi sürdürüyor.

Osmaniye’den bir grup arkadaşla gittik açılış programına. Farklı kentlerden ve yurt dışından gelen kültür-sanat insanları ile yakından görüşme ve tanışma olanağı bulduk.

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, ilk kez Yaşar Kemal Karikatürlerinin bu etkinlik için bir araya getirdiğini söyledi. Sadece Türkiye’den değil, yabancı karikatüristler tarafından da Yaşar Kemal çizilmişti.

Portekiz, İspanya ve diğer bazı ülkelerdeki insanların kaleminden Yaşar Kemal’in karikatürlerini görüyorduk. 

Trabzonlu Şair Ahmet Özer, 72 yaşında. Eşi ile birlikte gelmişti açılış programına.

Uzun yıllar Üniversitelerde öğrencilere ders vermiş, rayda ve tv’lerde programlara katılmış, sanat dergileri yönetmiş, 30’un üzerinde şiir kitabı olmak üzere değişik eserleri ile birlikte yine çok sayıda ödülün sahibi Ahmet Özer’in sevecenliği ile yakından tanışma olanağını bulduk.

Şair Ahmet Özer bugün de Osmaniye’de olacak. Kültür ve sanatsal anılarından sözedecek, yine sanatın ve sanatçının nasıl olması gerektiğini, eserlerin oluşumunda canlıların etkilerinden sözedecek söyleşilerde bulunacak.

Seyhan Belediye Başkanı  Zeydan Karalar açılışta kısa bir konuşma yaptı.

Sanat ve sanatçılara sahip çıkılmayan bir ülkenin gelişmesi ve kalkınmasının mümkün olmadığını söyledi.

Sonrasında ise Çukurova’nın gururu Yaşar Kemal’e sahip çıkma adına, adının yaşatılması için Kültür Merkezi yaptıklarından sözetti.

ASO etkinliklerinin açılış töreninde Antakya Kültür Derneği’nin “Defte barış korosu” birbirinden güzel eserleri seslendirdiler.

Türkçe ve Arapça olarak yorumladıkları eserlerle davetlileri duygulandıran 30 kişilik korodakilerin içten ve samimi olmaları yoğun ilgi gördü.

Sanatın dostluğu, güzelliği, kaynaşması ve yaşatılmasının ne denli önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyordu.

Sanatın bir başka yönü de insanların sadece birbirlerini tanıma değil, değişik kentleri de tanımalarına etken olduğu görülmektedir.

Bugün ağırlayacağımız Ahmet Özer, ilk kez Osmaniye’ye gelmiş olacak. Çok sevdiği ve yakından tanıdığı Yaşar Kemal’in memleketini görmüş olacak. 

Özer’in söylediği, Yaşar Kemal7in romanlarında sözettiği “çakır dikeni”nin nasıl olduğunu bu topraklarda tanıma olanağı bulacak. 

Bir eserin yazarının yazdıkları sözler arasında bazı anlar olur ki, okuyucuların bilmediği, tanımadığı ama tanımak isteme merakı oluşturacak deyimler olabiliyor.

İşte Yaşar Kemal’in romanında sözünü ettiği “çakır dikeni” de okuyucuları tarafından merak edilen bir diken olarak sanat sohbetlerinde konuşulur hale geliyor.

Kültür ve sanat adına, kentimizin, bölgemizin ve ülkemizin gelişmesi, kalkınması ve huzur içerisinde yaşayabilmesi için, sevgi ve saygılarımı sunuyorum…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar