16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5153
EURO34.5946
ALTIN2502.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sabıkalı meslek mi?

Gazetecilik mesleğini ‘sabıkalı meslek’ gibi gören zihniyeti şiddetle kınıyorum.


Halkın haber almasını sağlayan, yönetilenle, yönetenler arasındaki sorunları aktarmada köprü görevini üstlenen, 24 saat can güvenliğini bile hiçe sayarcasına kamuoyuna hizmet vermeye çalışan bir mesleği ‘sabıkalı’ göstermenin ne kadar çirkin bir hareket olduğunu düşünebiliyor musunuz?


Madem ki gazetecilik mesleğini ‘sabıkalı’ gibi görüyorsunuz, öyleyse günün birinde bir basın mensubuna ihtiyacınız olduğunda, gelmeyin yanımıza demekte hakkımız olsa gerek.


Gazetecinin bir yakını, çalıştığı işyerinde farklı gözlerle görülüyor. Bir gazetecinin kardeşi, eşi veya yakını bazı meslekteki insanlar tarafından ‘sakıncalı’ bulunuyor.


Böylesi bir anlayışı beyinlerinde taşıyanların toplum içerisindeki yaşantılarını merak ediyorum.


Bir meslek grubunda çalışan iki kişi kendi arasında konuşuyordu: “O insanın kardeşi gazeteci olduğu için yanımda çalışmasını sakıncalı buldum. Benim gizlenmesi gereken olaylarım olabilir, yanımda çalışan kişi de gizli kalması gereken olayları gidip kardeşine söylediğinde zor durumda kalacağımı düşünerek, iş başvurusunu kabul etmedim”


Buyurun beyler, zihniyete bakın!


Bir başka konuşmayı örnek vereyim: “Şimdilik birlikteyiz, ben seni idare ediyorum, ama yakında bir başka arkadaşla ortaklık kuracağım. Ama sen gazetecinin kardeşi olduğunu sakın söyleme. Senin yüzünden benim ortaklığım olmayabilir. Çünkü sen gazetecinin kardeşisin, ortak olacağım kişi gazeteci kardeşin nedeniyle seni kabul etmeyebilir.”


Buyurun beyler, zihniyete bakın!


Gazetecinin yüzüne karşı gülümseyen, hal hatır soran insanların, arkalarından da böylesine yakışıksız konuşmalar yapmalarının ne kadar haksızlık ve yanlış olduğunu düşünebiliyor musunuz?


Gazeteciler ne yapmış? Haksızlık, yolsuzluk ve çirkin işler yapmıyorlarsa neden gazetecilerden çekiniyorlar ve bu meslekteki insanların yakınlarını yanlarında çalıştırmak istemiyorlar?


Gazeteciler yakınları işsiz ve parasız mı kalacaklar, böyle bir zihniyeti taşıyan insanların ‘insanlıklarından’ kuşku duyuyorum.


İnsanlar dürüst ve doğru olmadıkları sürece kamuoyunda tepki görürler. İşte böylesi insanlardan birilerinin de yakışıksız davranışları nedeniyle şimdilik tarafımdan tepki görüyor. O kişinin mesleği ve kimliğini kamuoyu ile paylaştığımda ise ne kadar çirkin bir davranış içerisinde olduğunu herkes anlayacaktır.


Ama ben yine de inanmak istemiyorum. Çünkü böylesi bir davranış içerisinde olan kişilerin kamuoyunda önemli isim ve siyasetçi kimliklerde olabileceklerini düşündüğümde, olaya inanmak istemiyorum.


Eğer doğruysa bu hareketler, gerçekten çok çirkin ve yakışıksız davranış olarak bir kez daha kınıyorum.


Biz gazeteciler yurtseverliğimizle, halkımızı severek, canımızı ve yüreğimizi ortaya koyarak çalışıyoruz. Halktan danışma ücreti alanlardan değiliz. Ekmeğimizi de alın terimizle kazanmaya çalışıyoruz. Mesleğimize söz söyleyenlerin yaşantılarında mutlaka bir çirkinlik vardır diye düşünüyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar