16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5201
EURO34.6173
ALTIN2500.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

RTE sergisi

Güzel olan alkışlanır, çirkinliklerin ise güzele dönüşmesini istemek erdemliliktir. Güzel olanı severiz, çirkin olanın yüzüne bakmamak yerine, onu gönül gözü ile görmek en doğru davranış olsa gerek.

Geçenlerde il dışına çıktım, gittiğim kenttin sokaklarında yürürken ara bir sokaktaki yolun üzerinde asılı duran bez afiş dikkatimi çekti.

Afişte aynen şunlar yazıyordu: “RTE Sergisine hoş geldiniz”
Neydi bu RTE sergisi, merak ettim. El işi mi, resim mi, fotoğraf mı veya başka bir eser sergisi miydi?

RTE sergisini merak edip sokak üzerinde yürümeye başladım. Nihayet boş bir dükkanın camındaki aynı yazıyı görünce içeriye girdim. Sergiyi gezenlerin çoğunluğu bayandı. Erkeklerin pek ilgi göstermediğini gözlemledim. Birileri ise masanın başında kitap imzalıyordu. Masaların üzerindeki fazla kalınlıkta olmayan kitapçıklar görüyordum. Her masanın ön kısmında alfabenin bir harfi yazılıydı. Sizin anlayacağınız içeride 29 masa bulunuyor, her masanın kısmında da harfler dikkat çekiyordu.
Bir görevli aradım, merak ettim masaların üzerindeki harflerin ne anlama geldiğini soracaktım. Bazı masalardaki kitapları incelemeye başladım ve olayı çözdüm.

Masada yazılı olan harfle başlayan rüyaların tabirlerinden sözediliyordu. O nedenle de kitapçıkların sayfaları az tutulmuştu. Yine de yanılmış olabileceğimi merak ederek bir görevli bulup sergi hakkında bilgi sahibi olmak istediğimi söyledim.

Görevlinin isminin Ramazan olduğunu öğrendim. Ardından soyismini sorduğumda; “Tiryaki”dedi.

Buradan bir anlam çıkarmak istedim; “Ramazan Tiryaki sergisi” olarak isim verildiğini çözmeye başladım ama yine de olmuyordu. Çünkü serginin afişlerdeki isim, “RTE sergisi” olarak yazılıydı.

Açılımını düşündüm ama bulamayınca yeniden görevliye sormak en iyisi diyerek Ramazan’a yazının açılımını sordum. Aslında çok kolaymış ama ben çözememişim.

“RTE sergisi”nin açılımı neymiş biliyor musunuz?: “Rüya Tabirleri Eserleri Sergisi”

Rüya tabirlerine meraklı olanlar için Ramazan bir kitap çıkarmış, onları da alfabenin 29 harfine göre düzenleyerek okurları ile buluşturmak istemiş. Serginin afişlerdeki ismi de dikkat çekici olunca, insanlar sergiyi gezmek için geldiklerinde kendilerine göre bir kitapçık almadan gitmiyorlarmış. Kitapçıkların tanesi de 1 lira olunca sergiyi gezenlerin çoğunluğu mutlaka en az bir kitapçık alıp çıktıklarını gördüm.

Rüyalarında gördüklerini merak edenler, geleceğe dönük rüya aleminde yaşayanlar ve RTE sergisini merak edenler için şehrin adını ve sokak adresini vereceğim ama, sergi üç gün sonra kapandı. Ben de son günü gezdiğim için okurlarıma görmeleri için yardımcı olamadığım izin üzgünüm.

Ama merak etmeyin, Ramazan’ın telefon numarasını aldım, Osmaniye’de bu serginin ilgi göreceğinden sözettim. Bunun için de en iyisi açık alan olarak Cumhuriyet Meydanı olarak düşündüm Eğer Ramazan başka illerden fırsat bulabilirse Osmaniye’ye de gelerek “RTE Sergisi”ni üç günlüğüne açacak. Meraklılarına o gün gelirse duyuracağım. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar