23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.6042
EURO34.7821
ALTIN2413.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Renk takıntısı…

Bazı kişiler renkler üzerinden bazı anlamlar çıkarırlar. Renkler üzerindeki takıntılar ne derece önem taşır ayrı bir olay ama, bazı anlarda da yorumları beraberinde getirebiliyor.

Trafik lambalarının renklerine bir ara takmışlardı. Trafik lambalarındaki üç rengin bir terör örgütünün bayrağının renklerini çağrıştırdığı söylenerek, ‘yeşil’ olan rengi biraz açarak mavi’ye dönüştürmeye bile çalışanlar olmuştu.

İlk şiir kitabımı çıkardığımda, o zamanlar bu günkü gibi bilgisayar ortamında dizgi, fotoğrafların dijital ortamının bulunmadığı, fotoğrafları klişe olarak yaptırıp kalıp üzerine bağlanması ile yapılan baskı günlerindeydik.

Kalıp üzerine sarı bir zemin, üzerine de kırmızı harflerle kitabın kapağını yapmıştım. Kitabın kapağı üzerindeki sarı- kırmızı renkleri gören bazı şair arkadaşlarım; “Galatasaray formasına benzemiş”diye eleştirmişlerdi.

Tabii ki eleştirilere açık olmak gerekir, kişilerin kendilerine göre bir anlayış ve bakış açıları vardır.

Bugün benim getireceğim değerlendirme Osmaniye özel Halk otobüslerinin renklerinin değiştirilmesindeki renklerin seçimi olacak.

Osmaniye’de dolmuş hizmeti veren üç ayrı kooperatif hizmet veriyor. Önceleri hatları farklı mahalleler üzerinde çalışıyordu, ardından yapılan girişim ve görüşmeler neticesinde üç değişik kooperatifin araçları dönüşümlü olarak tüm hatlarda çalışmaya başladılar.

Önceleri vatandaş hangi renkteki dolmuşun hangi mahalleye gittiğini biliyor ve ona göre biniyordu. Sonrasında başlanan uygulama ile vatandaşlar dolmuşların ön camlarındaki güzergahları okuyarak binmeye başladılar. Bu otobüslerin tek tip olması yönünde o günlerde bu sütunlarda yazı yazmıştım.

Bugünlere geldiğimizde halk otobüslerinin renkleri turuncu-beyaz olarak değiştirilmeye başlandığını görmekteyiz. Süreç içerisinde üç ayrı kooperatifin araçlarının turuncu-beyaz renkte olacağı anlaşılıyor.

Burada aklıma farklı bir fikir geldi. Osmaniye’nin futboldaki takımı Osmaniyespor FK’nın renklerinin sarı-yeşil olduğunu düşündüğümüzde, halk otobüslerinin renkleri neden bu renklere değilde farklı renge boyatılmak istendi?

Osmaniyespor’un renkleri olan sarı-yeşil’e boyanmış olmaydı, bir anlamda takımın tanıtımı da olacaktı.

Bugün bakıyoruz; turuncu-beyaz renkler Osmaniye ili adına neyi anlatmaya çalışıyor bunu merak ediyorum.

Bu ortak renklerin seçiminin kim veya kimlerin önerisini olduğunu merak ediyorum. Neden Osmaniyespor’un forma renkleri değil de farklı bir renk diye bende de takıntı oluştu.

Osmaniye’nin tanıtılmasının kültür, sanat ve sportif etkinliklerden geçtiğini inkar edemeyiz. Sadece Osmaniye’nin değil, bir kentin tanıtımı için yukarıda saydığım üç unsur çok önemlidir.

Mademki tanıtım için bu üç unsur önemli, sporun çeşitli dallarında Osmaniye’miz çeşitli başarılara imzalar atıyor, Türkiye şampiyonalarında ilimizin adını duyuruyor, Osmaniyespor’un da Lider durumda olduğu ve şampiyonluğu garantilediği bir süreçte bu araçların neden sarı-yeşil değilde, turuncu-beyaz renklere boyanmaya çalışıldığı benim bir merakım.

Bilmem, sizler bu olayı nasıl değerlendiriyorsunuz, saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar