27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Referandum ya da…

TBMM’de “Anayasa” bazı maddelerinde yapılması düşünülen değişikliklerle ilgili oylamalar yapılıyor.

Bazı maddeler ise verilen oylarla kabul edilirken, “yeni Anayasa”nın maddeleri üzerindeki değişikliklerin önümüzdeki aylar içerisinde halkoyuna sunulması tartışmaları da yaşanıyor.

Mart ayı sonu veya Nisan ayı ortalarında olası bir halkoylaması için sokaktaki vatandaş ne diyor?

TBMM’de Ak Parti 317, CHP 133, HDP 59, MHP 39 ve Bağımsız 2 Milletvekili bulunuyor.

Meclis görüşmelerinde Anayasa oylaması sonuçlarına, yani geçen maddelere bakıyoruz; 338, 347, 343, 340 ve benzeri rakamlarla maddeler geçiyor.

Ak Parti’nin 317 Milletvekiline destek veren MHP’nin 39 Milletvekilinin tam desteğini alması halinde 356 oy rakamına ulaşılmış olacak. Ancak sonuçlara baktığımızda  oylamada en fazla 347 oy çıktığını görmekteyiz.  Burada MHP’li 9 Milletvekilinin ya hayır oyu verdiği, ya çekimser, ya boş, ya geçersiz oy kullandığı veya oylamaya katılmadığı anlaşılıyor.

Oylamaya katılan Milletvekillerinin hayır oy sayısına baktığımızda ise, CHP’nin 133 milletvekili bulunurken, tamamı hayır dediğini düşündüğümüzde  3. ve 4. maddelerde 139 hayır oyunu görmekteyiz.

CHP’nin HDP ile birlikte hareket ettiğini söyleyenler 133 milletvekili sayısına HDP’nin 59 Milletvekili eklemeleri halinde bu sayı 192’yi buluyor.  Oysa hayır oyuna baktığımızda en fazla 139 rakamına ulaşılıyor.

Buradan da anlaşılıyor ki, CHP’nin 133 Milletvekilinin tam kadro oy kullandığını düşündüğümüzde 2 bağımsız Milletvekilini de eklediğimizde 135  sayısına ulaşabiliyoruz. En yüksek rakamın 139 olduğunu düşündüğümüzde ise MHP’den fire verenlerin hayır oyu kullanarak bu rakama ulaşıldığını hesaplanabilir.

Yani buradanda anlaşılacağı gibi Anayasa’nın bazı maddelerinin değiştirilmesi oylamasında HDP’nin nerede yer aldığının iyi düşünülmesi önem taşıyor.

Hayır oylamasında belli sayıyı göremiyoruz, çekimser oyların en fazla 2 olduğunu, boş oyların en fazla 5 olduğunu, geçersiz oyların en fazla sayısının ise 4 olduğunu gördüğümüzde HDP’nin oylarının nerede olduğunu düşünmek gerekiyor.

Anayasa değişikliği ile yapılan oylamalarda iktidar partisinin bazı Milletvekillerinin çeşitli nedenlerde oylamaya katılmadığını düşünürsek, MHP’deki fireleri de aklımıza getirdiğimizde HDP’li bazı milletvekillerinin Anayasa değişikliği oylamasında Evet oyu verdikleri akla geliyor.

Diyelim ki HDP’liler oylamaya tepki gösterip katılmıyorlar, o zaman MHP’nin desteği ile bu rakamlara ulaşılmış oluyor.

Meclis gündemi Anayasa maddelerindeki değişikliklerle oluşurken, halkoylaması sonucunun nasıl olacağı sokaktaki vatandaşlarca konuşuluyor. “Meclis’ten geçerse, halkoyundan da geçer!” sözleri konuşuluyor.

Ben, 1980 Anayasa’sının halkoyuna sunulmasını anımsıyorum. Askeri darbe sonunda hazırlanan “Kenan Evren Anayasası” denilen ve halkoyuna sunulan taslağın yüzde 90 dolayında ‘Evet’ oyu ile kabul edildiği olayı yaşadım.

Ancak, 1980 Anayasası’nın halkoyu sonuçlarında “hile” olduğu yönünde kuşkularım ve endişelerim var! Yıl 2017’ye gelindiğinde teknolojik gelişmeleri düşünüyor, o günleri anımsaya çalışıyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar