20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ramazan kirliliği

Ramazan ayının kutsallığına inanlar bu ay içerisinde daha özenli hareket ederler.


Kutsal olarak bildiğimiz ve yaşamaya çalıştığımız Ramazan ayı içerisinde insanların birbirlerine karşı saygılı olması halinde, hoşgörü içerisinde bir Ramazan ayı yaşanabilir.


Ramazan ayını fırsat bilerek yaşanan bazı olaylar bu ayın özelliklerine sığmaz. Örneğin Ramazan ayı içerisinde vatandaşa çiftelik pide almak zorunda bırakmak, ekmeğin fiyatını yüksek tutmak gibi olaylar bu ayın özelliklerine yakışabilir mi?


Yine bu ay içerisinde sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesi, bunun da diğer ürünlere yansıması ile birlikte “Bereket ayı” denilmesi buradan mı geliyor diye düşündürüyor insanları?


Ramazan ayında iftar zamanı yaklaşırken bazı lokantaların işyerlerinin önündeki sokağa sağlı-sollu masa ve sandalyeleri dizerek müşterilerine servis yapmalarındaki görüntüyü izliyor musunuz?


Yolun ortasında bir araç geçiyor, sağında ve solunda masa ve sandalyeler müşteri bekliyor. Az sonra iftarlarını açmak isteyen vatandaşlar bekleşirken, masanın üzerindeki ekmek, kaşık, çatal, salata ve çorbaların üzerlerine tozlar doluyor.


Vatandaş iftarını açabilmenin sabrını beklerken, lokantacı da müşteriye hizmet vermenin telaşı içerisinde. Ancak, burada yapılan bir yanlış var ki, o da yolun kenarındaki masaların üzerinde az sonra yenilecek olan gıda maddeleri ile bunları kullanacağınız çatal ve kaşıklar tozlanıyor, mikrop kapma olasılığını düşünenler olmuyor.


Bu konuda kemler neler yapabilir diye bir şey söylememe gerek var mı bilmem? Lokantacılar mı uyarılmalı, yoksa vatandaş böylesi açık alanlar da iftar zamanı yemek yememeli mi diye yorumunu sizlere bırakıyorum.


Temizlik, imanın koşullarından olduğunu bildiğimizi anımsarsak, Ramazan ayında oruç açmak için yol kenarına konulan masaların üzerindeki yemeklerin toz içerisinde kalması, bunu da iftarını açan insanların yemesi olayı düşündürücü olsa gerek.


Sokaklarımızın daha temiz olmasını beklediğimiz bu ayda, her zamanki gibi insanlar her türlü atıklarını yine yol kenarlarına, kaldırımlara, hatta yollara atmaktan geri kalmıyorlar.


Temizlikten sözederken, Osmaniye belediyesi’nin geçmiş yıllarda sokak ve caddeler üzerinde belli noktalarda çöp konteynırları bulunurdu. Ne oldu ise alınan bir kararla bu çöp konteynırlarının çoğu kaldırıldı. Esnaf atıklarını kaldırım üzerine poşetler içerisinde koyarken, kedi ve köpekler geceleri poşetleri parçalayarak yol ortasına dağılmasına neden oluyorlar.


Yeniden eski yıllarda olduğu gibi atıkların konteynırlara konulması için çalışmalar yapılamaz mı? Belediye böylesi bir uygulamayı yeniden hayata geçirmeyi düşünüp düşünmediğini bilemeyiz ama, en azından önemli noktalara ya da atıkları çok olan esnafların yakınlarına atıkların dağılmadan bırakılması için çalışmalar yapılırsa, şu yaz mevsiminde sağlıklı sokaklarda yaşarız diye düşünüyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar