26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5936
EURO35.0136
ALTIN2456.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Parti’ne Sahip çık!..

TBMM Başkanlığı için yapılan seçimler sonunda 3. turda mevcut Meclis Başkanı İsmail Kahraman 289 oy alarak yeniden Başkanlığa seçildi.

İnsanlarımızın ekonomik yaşam koşullarını düşünmeleri nedeniyle ülke gündemindeki olayları öğrenmeye, gazete okuyup, televizyon izlemeye fırsat bulamadıklarını yakından izleyenlerden biri olarak, ülkemizi ilgilendiren TBMM Başkanlık seçimlerinin sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedim.

Siyasi partiniz ne olursa olsun, yüreğinizi ortaya koyduğunuz görüş ve düşüncenizle nasıl rahat edebiliyorsanız öylesine desteklerinizi azaltmamanız önem taşır.

TBMM’de Başkanlık seçimleri yapıldı. Mevcut Meclis Başkanı İsmail Kahraman yeniden Başkan seçildi. TBMM’deki siyasi partilerin koltuk sayılarına göz atalım. Ak Parti:316, CHP:131, HDP:54, MHP:36, İyi Parti:5, Bağımsız 1 Milletvekili olarak Meclis’te temsil ediliyor. Toplam 543 Milletvekili’nin şu anda TBMM’de temsil edildiği ortaya çıkıyor.

Meclis’teki koltuk sayısı böyle olurken, TBMM Meclis Başkanlığı için yapılan seçimlerde kimler hangi partiden aday olup, ne kadar oy aldı ve partiler adaylarına ne kadar destek verdiler!

Meclis Başkanlığı için gerçekleşen 1. tur seçimlerine 500 Milletvekili katıldı, oylama sonunda 4 oy geçersiz sayıldı. (Neden geçersiz oy kullanıldı?)

İlk turda; Ak Parti Adayı İsmail Kahraman: 260, Tamer Dağlı:38, CHP Adayı: ZekeriyaTemizer:113, MHP Adayı Celal Adan: 40, İyi Parti Adayı Yusuf Halaçoğlu: 6, HDP Adayı Selma Irmak: 39 oy aldı.

Oylamanın ikinci tur sonuçlarına bakıyoruz. Ak Parti Adayı İsmail Kahraman 3 oy eksikle 260 oy, yine Ak Parti Adayı Tamer Dağlı bir eksikle 37 oy alırken, CHP Adayı Zekeriya Temizer 9 oy artırarak 122 oy alıyor.

MHP Adayı Celal Adan ise  40 oy’unu koruyor. İyi Parti Adayı Yusuf Halacoğlu bir oy artarak 7 oy alıyor. HDP Adayı Selma Irmak ise bir oy düşerek 38 rakamında kalıyor.

Seçimlerin 3. tur’una geçildiğinde Ak Parti Adayı Tamer Dağlı’nın seçimlerden çekildiğini görmekteyiz.

Ak Parti’de mevcut TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile seçime girileceği ortaya çıktı. Kahraman’ın 2. tur oyunun 257 olduğunu gördüğümde, artı olarak çekilen aday Dağlı’nın 37 oyu ile birlikte toplam olarak 294 rakamı ile  sonucun belirlenmesini düşündüm. Sizce böyle de olması gerekmez miydi? Ama sonuç; 289 olarak açıklandı!

CHP Adayı Zekeriya Temizer’in 3. tur sonucunda 124 oy aldığını görüyorum. Toplam 131 Milletvekili olan CHP’nin 8 Milletvekilinin (hasta, hapiste veya özel bir nedenle katılmamış olması dışında) oy kullanma sırasında nerede olduğu merak ediliyor!?

MHP Adayı Celal Adan, ikinci turda 40 oy alırken; üçüncü turda  36 oy alması dikkat çekiciydi! Yani 4 oy nereye gitti!?

İyi Parti’nin Meclis’te  5 temsilcisinin olmasına rağmen, son turda Halacoğlu’nun aldığı oy sayısının 7 olduğunu iyi anlamak gerek. Ayrıca Mecliste 54 temsilcisi olduğu görülen HDP’nin adayı Selma Irmak’ın ise ikinci tur seçimine göre bir oy eksikliği ile 37 oy aldığını görmekteyiz.

TBMM’deki son sandalye durumunun 543 olduğunu öğrendiğimizde, 289 sayısı ile yeniden Başkan seçilen Kahraman’ın partisi Ak Parti’nin Meclisteki sayısının 316 olduğu yönünde hareket ettiğimizde, 27 Milletvekili’nin tercihlerini merak etmek veya sorgulamak gerekmez mi!? Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar