28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3313
EURO35.0803
ALTIN2298.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Özgürce yaz(ama)mak!

Basın denildiğinde aklımıza gelen “Basın hürdür sansür edilemez!” diye bildiğimiz Atatürk’ün sözü gelir.

Basın da sansürün kaldırılışın yıldönümü’nü kutlarız, kutlamalar yapılır, süslü sözcükler kullanılarak medya çalışanlarına başarılar dilenir! O ne rahat, oh ne güzel! Gazeteleri okuyanlar ise basın özgürlüğünün güzelliği, rahatlığı ve medya çalışanlarının “istedikleri gibi fikirlerini kaleme aldıklarını” sanarlar!

Oysa madalyonun öteki yüzü hiç te öyle değildir!

Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün basın özgürlüğü ile ilgili sözlerini anımsadığımda, bir devlet adamının sözlerinin farklı eller tarafından engellenmeye çalışıldığına tanık olmaktayız.

Medya çalışanlarının haber veya köşe yazılarından dolayı “can güvenliği” olayında yalnız kaldığını biliyor musunuz? Bir medya çalışanı hakkında dava açılması olayında “ücretsiz Avukat” bulamadığını biliyor musunuz?

Bunlar da bir yana, gazetesine, radyo ve televizyonuna reklam veren birilerinin hukuksuz işlemle ilgili hakkında yapılan bir olayı “görmezden gelmek zorunda kaldığını” biliyor musunuz!?

Yaşadığınız kentte o kadar olumsuz olaylar yaşanırken, bu olaylarla ilgili bazı isimlerin kamuoyuna duyurulmaması için farklı engellerin karşınıza çıktığını biliyor musunuz?

Muhabir haberini getiriyor, dizgiye veriyor, sayfa sekreteri sütunlara yerleştiriyor! Bir telefon geliyor gazetenin sahibine; “Bu haber gazetende çıkarsa, dava açarım, asılsızdır! Yarın sabah gel de bir görüşelim, gazetene reklam verelim!” sözlerinin ardından gazete sahibi sayfa sekreterini arayarak haberi yayından kaldırabiliyor.

Star gazetesini bilirsiniz, Cem Uzan’ın kurduğu ve yıllarca çalışanlarının özgürce haber ve yazılarını yazdığı bir gazeteydi. Star gazetesinin kuruluş gününden başlamak üzere 13 yıl boyunca Osmaniye temsilciliğini yürüttüm, haberlerim yazdığım gibi yayınlandı. Haftada bir gün Çukurova Bölge ekinde köşe yazım yayınlanırken asla görüşlerime karışılmadı. Ekonomik olarak ta her ay düzenli olarak emeğimin hakkını aldım.

Ne zaman ki Star’a el konuldu, sonrasında birilerine satıldı, işte o zaman haberlerimde sansür görmeye başladım. MHP Genel başkanı, aynı zamanda Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli’nin memleketindeki haberi, Star gazetesinde “iktidara muhalif sözler kullandığı” gerekçesi ile yayınlanmadı.

Star gazetesi Ak Parti iktidarı yanlısı haber ve yazılar yapmaya başlamış, hatta logosu bile değiştirilmişti. İktidar yanlısı bir gazete olabilirdi ama, muhalefetin de haberlerini yayınlamadığı zaman “basın özgürlüğü” sözünün sorgulamak gerekirdi!

Star gazetesi bugün yine aynı çizgide, iktidarın yayın çizgisinde okuru ile buluşurken, muhabirlerinin haberleri ile köşe yazarlarının yazılarına ‘engelleme’ getirip getirmediğini biliyor musunuz?

Star gazetesinin köşe yazarlarından Lütfü Oflaz’ın son yazısı; “ Terk etmedi vicdan beni” başlıklı yazısı, ertesi günü gazetede yayınlanmadı. Köşe Yazarı Oflaz, okurları ile helalleşmeyi isteyen bir köşe yazısını gazeteye gönderdi, ancak bu yazıda yayınlanmadı. Oflaz istifa etti!

Anımsatma; 16 Nisan Halkoylaması öncesinde Ak Parti Osmaniye İl Yönetiminde olduğunu söyleyen eski ANAP yönetimindeki biri, yolda yürürken “EVET” oyu isterken; “Referandumda Evet çıksın, sen benden basın özgürlüğü iste!”diye yüreklice konuşmuştu.

“Ey ruh, geldinse üç kere masaya vur!” Düğünlerimizde davul ve zurna çalanları çok seviyorum! Mutlu günler dileklerimle…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar