04 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Osmaniye’nin suyu

Osmaniye’nin içilebilen su kaynaklarına ulaşabilmesi ekonomik olarak fazla masraf getirmeyen yerleşim birimlerinden olduğu yadsınamaz.

Çevre il veya ilçelerde, içme suyu hizmeti için kilometrelerce boru döşenerek vatandaşın gereksinimleri için masraf edilirken,

Osmaniye’de suya ulaşabilmenin daha kolay olmasına karşın, yıllardır Amanos dağlarının eteklerindeki pınarlardan gerektiği şekilde yararlanamıyoruz.

Yaylalık bölgeden, meyilli şekilde getirilecek olan içme suyu ile ilgili projeler hayata geçirilmezken,

Çukurova’nın “Sazlık bölgesi” olan Yeniköy Köyünde açılan kuyulardan gelen içme suyunu içiyoruz.

Osmaniye Belediyesi tarafından yapılan bir açıklamada; 16 Nisan Salı günü gece (Bugün), saat:23.00’ten itibaren 48 saat süre ile 17 Mahallede su kesintisi yaşanacağı uyarısı yapıldı.

“Daha kaliteli hizmet sunmak için Yeniköy içme suyu terfi Merkezi’nde, bakım ve onarım çalışmaları” yapılacağı vurgulanıyordu.

Osmaniye kent merkezi ile Zorkun ve bölgesindeki yaylalık alanlar arasında; ortalama 20 kilometre uzaklık var.

Üstelik meyilli şekilde su akımının gerçekleşebileceğini de düşündüğümüzde, masrafının da fazla olamayacağını düşünüyorum.

Osmaniye’de ilk yaylalık alanlardan içme suyunu; 1929-1949 yılları arasında Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Dr. Ahmet Alkan’ın, “Haraz suyu”nu halka içirmesi hizmeti olarak biliyoruz.

Bu bölgelerdeki pınarların çoğaltılarak halka hizmeti devam etmiyor. Amanos dağlarının eteklerindeki derelerden boşa akan sular için yeni Belediye Başkanları’nın ne gibi çalışmalar yapıp yapmadıkları olayları ise yönetimlerin tarihsel süreç içerisindeki dönemleri ile anlaşılabiliyor.

Adana’da, “Kitap Fuarı”nı ziyaret ettiğim bir günde; Adana’da uzun yıllar Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Aytaç Durak ile tanıştım.

Bir kitabını imzalı olarak almak isterken, benimle de sohbet ediyordu. Osmaniyeli olduğumu söyleyince Aytaç Durak’ın bana söyledikleri:

“Osmaniye’nin içme suyu isale hattında değişiklik oldu mu?.. Ben 1961 yılında DSİ’de görevli iken, Osmaniye içme suyu isale hattı borularını döşenmesine katkıda bulunmuştum, o borular hala hizmet veriyor mu!?” diye konuştu.

Durak, bunları bana anlatırken, 2020 yılını yaşamaya çalışıyorduk.

Aradan yıllar geçti, yeni Belediye Başkanları yönetime gelip-gitti. Osmaniye’nin ilk yayla suyu yerel yönetim tarafından 1984-1989 yılları arasında görev yapan; İskender Türkmen’in Belediye Başkanlığı döneminde içilmeye başlandı.

Zorkun yaylası, Karanlık dere yöresindeki;  “Gerekmez, Gürdük ve Beypınarı” kaynaklarından ilçenin içme suyu için bölgede seçilen bir noktaya “Depo” yapıldı.

Üç ayrı pınardan alınan suların şehre verilmesi sağlandı. Devamının geleceği yönündeki projeler ise sonrasında gerçekleşemedi.

Yeni seçimler sonunda; İbrahim Karayiğit: 1989-1994 yılları arasında Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. İlçenin içme suyu sorunu ile çözümlerin devamını gerçekleştirmedi

 Yıl: 1994. Yerel seçimler sonunda MHP Adayı Musa Şahin, Belediye Başkanlığı görevine başladı. Osmaniye’nin içme suyu sorununu çözmek için Yeniköy Köyünde su kuyularını açarak, hizmete girdirdi.

Buradaki açılış töreninde gazeteci olarak katılanlardan biri olarak, Yaylalık alanlardan su getirilmesi yerine; elektrik enerjisi kullanılarak Yeniköy’deki kuyulardan içme suyu getirilmesi olayı o gün, beni düşündürmeye başlamıştı!

Osmaniye’deki bir çok Mahalle’de; 1995 yılından itibaren Yeniköy’deki açılan kuyulardan içme suyu kullanmaya başlar oldular.

Belediye Başkanı Musa Şahin’in, bir kaza neticesinde hayatını kaybetmesi ile “Yerel ara seçimler” yapıldı. Seçimler öncesinde de Osmaniye “İl” yapılmıştı.  

3 Kasım 1996 günkü seçimler sonunda Av. Mehmet Gürbüz Refah Partisi’nden Belediye Başkanı seçildi.

Yeniköy Köyündeki içme suyu depolarından  içme suyu içilmesi devam etti.

 1999 yılında yapılan seçimlerde, MHP Adayı Memili Kırıkkanat Belediye Başkanı olarak koltuğuna oturdu.  

Kırıkkanat, Başkanlık sürecinde Osmaniye’nin içme suyu ile ilgili herhangi bir çalışma yapmaya zaman ayıramadı.

2004  yılında yapılan yerel seçimler sonunda AKP’li Aday Davut Çuhadar seçimi kazanarak görevine başladı.

Başkan Çuhadar, Zorkun yaylası eteklerindeki suları değerlendirerek, içme suyu olarak  kente verilebilmesi için çalışmalara başladı.

İlk etapta getirilen içme suyu açılışını yaptığında kent halkı sevindi. Sonrasında boruların “Patlaması- gelen suyu taşımaması” sorunları yaşandı. 

Osmaniye halkı, yayla suyu içebilmek için Karaçay’daki su deposu önündeki açılış törenine katıldılar.

İktidar Partisi AKP’nin Belediye Başkanı Davut Çuhadar döneminde de, kent halkı; Yeniköy’deki kuyulardan su içme olayını sonlandıramadı.

2009 seçimlerinde MHP Adayı Kadir Kara, Belediye Başkanı seçildi.

Osmaniye Belediyesi’nde Başkan Musa Şahin döneminden bu yana hizmet veren Kadir Kara’nın Başkan seçilmesi, kent halkı tarafından sevinçle karşılandı.

Osmaniye’nin içme suyu sorununun çözümü için Zorkun yaylası’nda çalışmalar yapıldı.

Kuyular açıldı ama, açılan kuyular Zorkun yayla sakinlerinin “içme suyu sorunlarını bile çözemedi!”

 Başkan Kadir Kara, ikinci ve üçüncü kez Başkanlık koltuğunda yerine korumayı sürdürürken,   

Osmaniye’de yaşayanlar; 15 yıllık MHP’li Kadir Kara döneminde; Yeniköy’deki kuyulardan içme suyu içmeyi sürdürüyordu.

 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde MHP’den, (Cumhur ittifakı) Adayı olarak girdiği seçimler sonunda Osmaniye Belediye Başkanı seçilen İbrahim Çenet’in ivedi hizmet çalışmalarını izliyorum. 
 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar