23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5927
EURO34.7868
ALTIN2405.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Osmaniye’nin geleceği

Yerel seçim sürecinde  her geçen gün geriye sayım başlarken, Belediye Başkan adaylarının çalışmaları, halkın gözlemleri, siyasi gözlemcilerin tahminleri ve yorumları da belirgenleşiyor.

Bugün, Meclis üyelerinin isimlerinin de kesinleşmesi ile siyasi partilerde yeni bir çalkalanma olabilir görüşleri ağırlık kazanıyor. Ne olabilir, neler yaşanabilir konuları konuşuluyor.

Bugün kesinleşecek olan isimler ve sıralama sonunda kırgınlıklar, küskünlükler yaşanabilir. Yaşanabilir değil, yaşanır demeliyiz. Sıralamasını beğenmeyenler belki de partilerine küsecekler, ya da adaylarına kırılacaklar, bir başka partinin adayına oy vereceklerdir.

Her seçimde yaşanan böylesi olayları bugün de yine yaşayacağız. Sonuçta ise kırılganlıkların önlenmesi için bir takım ikili görüşmeler yaşanacak, gönül alma iletişimleri kurulmaya çalışılacak.

Hangi parti de ne gibi tepkiler veya olumsuzluklar yaşanabilir? Hiç belli olmaz, kazanması olası olmayan partilerde bile sıralamaya tepki gösterenler çıkabilir. Sonuçta neler olabilir. Eğer partisine gönülden bağlı bir kişi, adayı için çalışmaz, sadece sandığa gider oyunu verir. Bir başka olay ise, karşı bir parti adayının yanında yer alır, oyunu başka partiye verir. Bir diğer olay ise kendi partisine kızarak başka partinin adayı için gece gündüz çalışarak, sözde kendi partisi ve adayından intikam almaya çalışır.

Bu ve benzeri olayların yaşanabileceği, daha önce de yaşanmışlıklarından yola çıkarak, bugün ve bu haftaya dikkat etmek gerekiyor.

Siyasi partilerin yöneticileri ve adaylarının bu konudaki tavır ve davranışları da önem taşımaktadır. Kırılan veya sıralamasını beğenmeyenlere karşı kullandıkları sözcükleri iyi seçmeleri önemlidir. Her birey kendince haklı olduğunu savunur ve konuşur. Listeleri sıralamanın zorlukları veya hangi kriterlerin arandığını bilmeyebilir. Ya da bildiği halde, sıralamaya konulan isimlerin parti veya adaya getireceği oy oranını da düşünerek tepkisini ortaya koyanlar olabilir.

Bu süreçte özellikle partilerin yöneticileri ile adayların dudaklarından çıkan sözcükler önem taşır. Kırılan bir kalbi yeniden tamir etmek o kadar da kolay olmayabilir.

Seçim önceleri çoğunlukla yaşanan, iş bulma sözleri veya iş bitirme sözlerine siyasilerin dikkat etmeleri gerekir. Yokluk içinde ve işsiz bir insana iş sözü verirseniz, bu konuda da ona ekmek kapısı sağlamadığınız an, yoksul kişilerin gururları kırıldığı zaman kolay kolay onarmanız olası olmayabilir.

Bugün yerel seçimlerle ilgili bir çalkantı günü olacağını yazmıştım. Bugünden itibaren 30 mart seçimleri öncesi sıralamasını beğenmeyen kırgınların bir hafta on günlük süreçte kalplerinin alınması günü olarak tanımlayabiliriz. Yani kısacası bu hafta parti yöneticileri ile adayların işi biraz zor olacak, günleri stresli geçecek.

Bir de bunun dedi kodu üretim merkezleri tarafından araya sıkıştırılıp anlatılan sözleri kattığınızda işin içinden çıkılmaz olaylar yaşanabilir. Tüm olup bitecek olayları görür gibi oluyorum. Osmaniye’de sıralamasını beğenmediği için kırılan ve küsenleri yerlerinde durdurabilme uğruna, onların başka aday veya partilere gitmesini engelleyebilme uğruna terleyecek ve dil dökecek olan adaylara ve parti yöneticilerine Allah’tan sabır ve hoşgörülü tavırlar diliyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar