23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5963
EURO34.8267
ALTIN2412.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Önce Köylere önem verelim!

Siyasi iktidar son günlerdeki gıda ürünlerine yapılan fiyat artışları karşısında, Tarım Kredi Koopetif sayılarını artırmaya ve buralarda et ürünlerinin de ucuz olarak satılmasına karar verdi.

Alınan karar güzel ve yerinde, ancak aynı iktidar daha önceki yıllarda çiftçilerin ürünlerini sattığı yerleri özelleştirmeden önce bunları düşünmeliydi.

Toprak Mahsulleri Ofisi, Çukobirlik, Fıskobirlik gibi kurumların şimdiki hali nerelerde?

Dışarıdan et ithal etmeye başlayınca, Türk köylüsü hayvanlarını besleyebilmek için masraflarla baş edemez duruma gelince, kasaplardaki et ürünleri hızlı yükselişe geçti. Yumurta fiyatları bile son iki ay içerisinde birden 55 Tl’nin üzerinde seyretmeye başladı.

İktidarın bu ekonomik gidişata çözüm bulma yolundaki çalışmalarına bakıyoruz. Tarım Kredi Kooperatiflerinde koyun ve kuzu etinde yüzde 25, daha etinde yüzde 30 oranında indirim uygulamaya başlandı.

İktidarın almış olduğu bu uygulama dar gelirli vatandaşlar için iyi, ancak Türkiye genelinde 1.300 dolayında Tarım Kredi kooperatifi hizmet veriyor. Bazılarında et reyonları bile bulunmayan bu kooperatiflere giden vatandaşlar et bulamıyorlar. Bunlarda süreç içerisinde düzelecek deniliyor, bu konuda da vatandaştan sabır isteniyor.

Türkiye’de ki zincir marketleri araştırıyoruz. 3-5 zincir marketin Türkiye genelinde 40 bin cıvarında marketleri bulunuyor. Tarım Kredi Kooperatifi zincir marketlerle rekabete girecek ama, bu marketlerin yönetimlerinin başında bulunan patronlarla iktidar ne kadar başadebileceği tartışılıyor?

Et ithal eden bir ülke olarak Tarım kredi kooperatiflerinde 30 kalemde indirime başlandı. Dünyada küresel enflasyondan sözediliyor, doğrudur. Ancak küresel enflasyondan  etkilenenler arasında en çok Türkiye’nin geldiğini yaşarken görmekteyiz. Almanya, Fransa, Amerika gibi ülkelerden ekonomik kriz anlamında iyi olduğumuz iktidar sözcüleri tarafından dile getiriliyor.

Küresel krizden Türkiye böylesine etkilenirken, Rusya’nın işgal etmeye çalıştığı ve aylardır savaşta olan Ukrayna’dan Ayçiçek yağı ve tahil ürünleri ithal ediyoruz. Yine savaşan ülkeler arasındaki Rusya bu krizden fazla etkilenmezken, savaşmayan Türkiye’nin savaşan ülkelerden fazla etkilendiğini merak ediyorum.

Türkiye’deki serbest piyasa ekonomisi, özelleştirilmeye ağırlık verilmesi,  Devlet Kurumlarının özelleştirilmesi, tarımsal alandaki desteklerin azalması gibi nedenler, Türkiye’nin tarımsal ve hayvancılık alanında ithalata yöneldiğini ortaya çıkarıyor. Dışarıdan alınan gıda ve hayvansal ürünlerde ithalatçı firmalar kazanırken, yerli üreticinin içinde bulunduğu durumla ilgili yeterince destek verilmemesi, tarım ve hayvancılıktan kırsal kesimde yaşayanlar her geçen gün uzaklaşıyor.

Tarım Kredi Kooperatiflerindeki ucuz ürünler çözüm olabilecek mi, farklı yöntemler denenmesine gidilecek mi, süreç içerisinde yaşayarak göreceğiz.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar