28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3193
EURO35.1154
ALTIN2295.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Okul kitapları

Okullarda Devlet eliyle dağıtılan kitapların kaynak yetersizliği, bilgi azlığı ve öğrencileri gerektiğinde eğitemeyeceği öğretmenleri tarafından belirlenerek, kaynak kitap alınması olayı ortaya çıktı.

İlkokul ikinci sınıfta bile İngilizce dersi verilirken, öğretmenler öğrenci ve velilerine mahcup duruma düşmeme adına yayınevlerinin kaynak kitaplarını almak zorunda kalıyorlar.

Veli toplantılarında öğretmenler ellerindeki kitaplarda yeterli bilgi olmadığını belirterek, velilerin kaynak kitaplar almaları önerisinde bulunuyorlar. Bunu söylerken, kaynak kitap alınmasının zorunlu olmadığını, ancak ücretsiz olarak dağıtılan kitapların da öğrencileri yeterince eğitemeyeceğini üzülerek vurguluyorlar.

Veliler bu durumda sıkıntılı. Kaynak kitaplar için 50 Tl gibi ücret isteniyor, İngilizce dersi kaynak kitabı için yine farklı ücret isteniyor.

Devlet tarafından öğrencilere ‘ücretsiz kitap’ dağıtılması olayının arkasında yetersiz bilgilerin olması olayı ise ayrı bir sorun oluşturuyor.

Öğrencilere ücretsiz dağıtılan kitaplarda hangi yayınevlerinin para kazandığı bir yana, bilgi ve yetersiz kaynakların bulunması ise devlet eliyle dağıtılan kitapların bir eksikliği olarak yorumlanıyor.

Öğrenci velileri çocuklarının daha iyi eğitim ve öğretim görebilmeleri adına öğretmenlerin istedikleri kaynak kitapları alabilmek için bütçelerini zorluyorlar.

Öğrencilerin kaynak kitap almaları isteklerinin yanında, okullarda öğrencilerden temizlik ve diğer giderler için ayrıca para isteniyor.

Her okulda farklı istenen bu paraların ise bankalara yatırılması yönünde velilere bilgi veriliyor.

Öğrenci velileri iki dönem için ayrı ayrı istenen parayı adı verilen banka hesabına yatırmaları isteniyor. Okulun gereksinimleri olarak velilere yansıtılan bu paranın yanında bazı okullarda kültürel ve sportif etkinlikler için yine farklı paralar isteniyor.

Milli Eğitim Bakanlığının kurumlarındaki okullarda devlet tarafından ücretsiz kitap dağıtıldığı halkımıza anlatılırken, öğrencilerin bu kitaplarla yeterince bilgi alamayacakları, eksik bilgiler bulunduğu ise tartışma konusu haleni geldi.

Okullarda kitapların ücretsiz verilmesi ile övünenler, okul gereksinimleri için velilerden istenen paralar karşısında, ücretsiz kitapları öne sürerek okul yönetiminin istediği parayı savunuyorlar.

Elbette her veli çocuğunun en iyi şekilde eğitim-öğretim görmesini ister. Bu amaçla öğretmenin istediği kaynak kitabı alıyorlar.

Okullarda temizlik elemanı için istenen, okulun araç gereçleri için istenen paralara gelince, okullarda İŞKUR üzerinden işe yerleştirilen ve ücretleri ile sigortaları da yine İŞKUR tarafından karşılandığı söylenen temizlik hizmetinde çalışanların ücretlerini mi okul yönetimi ödeyecek?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara yeterince kaynak sağlamadığı, okulun bazı araç-gereçlerinin ise velilerden alınacak paralarla karşılandığını söyleyen Okul Müdürleri, bu konuda da mahcup şekilde velilerden destek istiyorlar.

Ekonomik durumları iyi olan veliler elbette gereken katkıyı yapmalı, ancak verilen rakamla diretilmesi, ekonomik olarak ödeme zorluğu çeken ailelerin de göz önüne alınması gerektiğini düşünüyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar