26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4408
EURO34.7512
ALTIN2438.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Öğrenci giysileri

Her yeni eğitim-öğretim döneminde öğrencilerin sorunları gündeme gelir.

Değişik biçimlerde okul yöneticileri ile veliler arasında yaşanan bu sorunlar, bazı kişilerin de değişik türden tepkilerine neden olur.

Okul giysileri, eski yıllara baktığımızda siyah önlük-beyaz yakalı giysiler vardı.

Sonrasında mavi önlük, beyaz yakaya dönüştü. 

Süreç içerisinde okullar kendilerine göre giysiler hazırladılar. Göğüslerine de okulun armasını yerleştirdiler.

Her okulun öğrencisi böylelikle tanınır duruma geldiği belirtiliyordu. Ancak, işte buradan sonrası velilere sıkıntı oluşturmaya başladı.

Örneğin ilimizi baz aldığımızda, okulların öğrenci giysilerinin satışını yapan 4 veya 5 giyim mağazası dışında bulmak olası değildi.

Bununla da yetinilmedi, aynı okulun giysileri mağazalarda değişik fiyatlarla satılıyordu. 

Bugünlere geldiğimizde yine aynı uygulama sürüp gidiyor. Bir pantolonu örnek vermek gerekirse, okul giysileri satışı yapan mağazalarda 50 veya 60 Tl’den satılıyor. Aynı renkteki bir pantolonu okul giysisi satmayan mağazadan 30 Tl’ye alabiliyorsunuz.

Burada sadece üst giysilerde okulun arması bulunması ayrıcalığını görmekteyiz.

Bizim ortaokul veya Lise yıllarımızda; pantolon veya ceket ayrımı olmaksızın kravat zorunluluğu getirilerek normal elbise ile okulumuza gelirdik. Ekonomik açıdan veliler zorlanmadan giysileri alırlardı.

Bugünlere gelindiğinde ekonomik yönden veliler belli mağazalara yönlendirildiği için sıkıntı yaşıyorlar. Bunun bir çözüm yolu bulunmalı, ekonomik olarak veliler zora girdirilmemelidir.

Öğrencilerin giysi renkleri göze batmayacak şekilde olması koşulu ile istenildiği mağazadan alınmalı, okul arması ise  Okul yönetimi tarafından öğrencilere dağıtılmalıdır.

Belli mağazalarda satışa sunulması olayında, okul yöneticileri de zan altında kalıyorlar.

Velilerin aklına; “Acaba bu mağaza ile Okul yönetimi arasında bir pay bölüşme anlaşması mı var!?” diye kuşkulu gözleri ve sözleri duyabiliyorsunuz.

Meslektaşım Mustafa Düzenli’nin sosyal paylaşım sitesinde dile getirdiği bir olayı duymuş olmalısınız. İlimizdeki bir okulda yöneticilerin bir öğrenciyi giysilerinden dolayı derse almama gibi iddialar, ardından İl Milli Eğitim Müdürünün devreye girmesi…

Tüm bu ve benzeri sorunlarla karşılaşmamak adına yapılacak olan bir toplantı ile öğrencilerin giysileri üzerinde yeniden bir değerlendirme yapılmalı, 30 Tl’ye satılan bir pantolonu 50-60 Tl’den satan mağazalara veliler gitmek zorunda kalmamalıdır.

Madem ki ekonomik anlamda darboğazdan geçiyoruz, bir başka deyimle ‘israftan kaçınmak zorunda olduğumuz’ yönünde uyarılar yapılıyor, öyleyle bunun da çözüm yollarını bulmak zorundayız.

Zor olmayan, birilerine ‘rant yolu’ gösterilmeden öğrencilerin giysileri konusunda veliler zorluklar yaşamamalı, yaşatılmamalıdır. Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar