24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.574
EURO34.8938
ALTIN2437.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Nihayet oynadılar…

Hükümetle maaş zammında anlaşamayan memur sendikaları dün tepki amaçlı eylemlerde bulundu.

Memurların iş bırakma eylemlerinin Osmaniye ayağına baktığımızda, sendikaların farklı saatlerde basın açıklaması yapmaları vatandaşlarca garipsendi. Memur sendikalarının maaş zammı artışına tepki eyleminde bile bir araya gelememiş olmaları eleştiri aldı.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Memur-Sen, maaş zammına dayanamamış, bu sendika da eylem kararı almıştı. Kamu-Sen, Eğitim-İş ve Eğitim -Sen üyeleri ortak eylem kararında birleştiler. Bu üç sendikanın üyeleri Cumhuriyet Meydanı’nda saat: 10.00’da buluştular. Vatandaşların da destek verdiği basın açıklaması öncesinde memurlar davul-zurna eşliğinde halay çektiler. Yapılan basın açıklamasında Türkiye’nin ekonomik durumu, memurun, emeklinin ve sürüp giden sosyal yaşamdan, enflasyondan kesitler aktarıldı.

Saat: 12.00’de ise Memur-Sen ve bağlı sendikaların üyeleri Cumhuriyet Meydanı’nda buluşarak davul-zurna eşliğinde halaylar çektikten sonra basın açıklaması yapıldı.

İki saat önce yapılan basın açıklaması ile iki saat sonrası yapılan basın açıklaması arasında farklı bir değerlendirme yoktu. Memur-Sen’in açıklamasının bir bölümünde hükümete uyarı sözcüklerini gördüğümde biraz düşündüm. Açıklamada anlatılmak istenilenden anladığım kadarı ile, desteği çekme gibi bir niyet sezinledim.

Keşke ortak amaçlarda birleşebilseler de yine ortak bir basın açıklaması yapabilselerdi. Aklıma 12 Eylül öncesindeki; polis örgütleri geldi. Pol-Der ve Pol-Bir diye aynı meslektekilerin ayrılığı. Dün de bunları yaşadık, iktidar yanlısı olarak tahmin edilen Memur-Sen ile, muhalefetin değişik düşüncelerinde yeralan; Kamu-Sen, Eğitim-İş ve Eğitim-Sen.
Bu kez arada bir fark vardı; sosyal demokrat düşüncedeki sendikalar ile Milliyetçi düşüncedeki sendikalar ortak bir basın açıklamasında birleşmişlerdi.

Halay çeken memurları görünce aklıma bir halk hikmeti geldi. Padişahın biri sürekli zam yapar, ardından da yaverlerini halkın arasına gönderip hallerini öğrenip gelmesini sorarmış. Yaver her zam sonrası gelip Padişaha talimat verir, insanların hallerinden memnun olduğunu anlatırmış. Bir gün Yaver Padişahın huzuruna çıkmış;

“Padişahım, insanlar davul-zurna ile halaylar çekiyorlar, oynuyorlar! Her kes oynuyor, oturan kimse yok!”demiş.
Padişah Yaverine dönerek; “İş anlaşıldı, bu halk oynayıp halay çekmeye başladı ise isyanın belirtisidir. Son yaptığımız zammı hemen geri çekin, yoksa kendimize kaçacak ülke aramak zorunda kalacağız”demiş.

Dünkü memur eylemlerinde halay çekenleri izlerken, 70 yaşlarında bir de ayakkabı boyacısı eline mendili alıp memurlarla birlikte halay çekmeye başlayınca aklıma bu halk hikmeti geldi. Sizlerle paylaşmak istedim. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar