29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3822
EURO35.0188
ALTIN2325.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Neler konuşuluyor?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi adayların açıklanmasının ardından Osmaniye’de neler konuşuluyor, ne gibi yorum ve eleştiriler yapılıyor? Bunları paylaşmak istedim bugün sizlerle.


Ak Parti Genel başkanı ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan, yıllar öncesinden Cumhurbaşkanı adayı olacağını ima ediyordu zaten. Ve günü geldi adaylığı açıklandı. Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olurken, diğer adaylardan iki adım önde diyebiliriz.


Birincisi 12 yıldır Başbakan olması, ikincisi ise isminin halk tarafından bilinmesi ve tanınması olarak değerlendirebiliriz.


Çatı aday olarak ortaya çıkarılan ve CHP ile MHP’nin ortak adayı olduğu söylenilen Ekmelettin İhsanoğlu için farklı tepki ve eleştiriler geliyor.


CHP ve MHP’liler Genel başkanlarının kararına uyacaklarını belirtirken, İhsanoğlu’nun T.C. Cumhurbaşkanı olabilmesi için farklı yorumlar ileri sürülüyor.


Osmaniye sokaklarında ve işyerlerinde insanların konuşmalarına göz atalım: “İhsanoğlu’nun adını telafuz edemiyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olacak kişinin adını 5 yaşındaki çocuk bile söylemeli…” “Ekmelettin İhsanoğlu’nun ne zaman Türk vatandaşı olduğunu merak ediyoruz?” “İhsanoğlu’nun babasının Cumhuriyet’e ve Atatürk’e karşı İngilizlerin yanında yeraldıklarını yazan tarihe göre, bugün böyle bir insanın oğlunun Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olması sindirilebilir mi?” “İhsanoğlu’nun adını halka tanıtabilmek için bir aylık zaman yeterli mi, Muhalefet partileri başka hiç mi isim bulamadılar da torba yasadan çıkar gibi bunu aday gösterdiler?” gibi tepkileri alıyoruz.


HDP’nin aday gösterdiği Selahattin Demirtaş ise genç olması ve tek parti tarafından aday gösterilmesi dikkat çekiyor.


Tabloya baktığımızda; şu anda Başbakan olan ve siyasi bir partinin Genel Başkanı olan Recep tayip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adayı olması nedeniyle bağımsız kalmak zorunda olduğu gerekçesi ile partisinin Genel başkanlığından istifa etmesi gerek mez mi?


Cumhurbaşkanı’nın tarafsız ve siyaset üstü olmasını düşündüğümüzde Erdoğan ve Demirtaş’ın aday gösterilmeleri etik olabilir mi? İhsanoğlu’nun siyasi kimliği olmasa bile, bu ülkeyi yeterince tanımamış olması, insanların da kendini yeterince tanımaması, babasından gelen handikaplarını da düşündüğümüzde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu olayların nereye gidebileceğini düşünüyoruz.


Seçimleri şimdiden şöyle bir gözlemlemek gerekirse; birinci turda Erdoğan seçimde yeterli oyu alamayabilir, ikinci tur oylamaya geçilir. Bu süreç içerisinde HDP adayı Selahattin Demirtaş ile pazarlıklar başlayabilir. Onların isteği Öcalan’ın serbest bırakılması değil miydi? Bir konuşmalarında bir yıl sonra Diyarbakır meydanında Öcalan’ın konuşma yapacağı sözlerini anımsayın. Torba yasa’yı anımsadığımızda Öcalan’ın bu yasadan yararlanması gerekmiyor mu?


İkinci tur pazarlıkları yapılırsa eğer, Erdoğan HDP’den destek alma uğruna bu ödünü verebilir mi? Şimdilik veremeyebilir ama, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası bu olaylar gerçekleşebilir.


Sonucu tahmin ettiğimizde, muhalefetin tanınmış bir aday gösterememesi nedeniyle Erdoğan Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturabilir. Bunları sokaktaki vatandaş hesap edebiliyor da, Muhalefet partileri neyin peşindeler? Yoksa Erdoğan’ın Başbakanlıktan uzaklaştırmak için Cumhurbaşkanı olmasını mı istiyorlar? Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar