29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3746
EURO34.9687
ALTIN2325.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ne diyelim?

Osmaniye belediye Meclisi’nin almış olduğu ‘oybirliği’ kararı ile Karaboyunlu mahallesi’nin isminin “Eyüp Sultan” olarak değiştirildiğini öğrendik.


Belediye meclisi’nde alınan karar ‘oy birliği’ ile gerçekleştiğine göre, Ak parti ve MHP’li üyelerin tamamı kararın altına imza atmış oluyorlar.


Birileri kalkıp ta Belediye Meclisi’nde olaya karşı çıkıp çıkılmadığı sorulduğunda, ‘ben oy vermedim’deme şansı bulunmuyor.


Karaboyunlu Mahallesi’nin ismi daha önceki yıllarda da gündeme gelmiş, sonrasında rafa kaldırılmıştı.


Neden Karaboyunlu Mahallesi’nin isminin  değiştirilmesi gündeme geldiği ve bu isimden birilerinin rahatsızlık mı duyduğu da tartışılabilir.


Karaboyunlu Mahallesi yerine ‘Eyüp Sultan’denilecek. Neden Eyüp Sultan isminin verildiği de tartışma konusu olabilir. Ayrıca yıllardır bu Mahallede oturanlar bu yeni isme kaç yılda alışacaklar?


Bir başka tartışma konusu olabilecek olay ise Mahalle sakinleri bu ismi benimseyecekler mi?


İstasyon Caddesi’nin ismi Belediye Meclis kararı ile yıllar öncesinde değiştirildi. Osmaniye eski Belediye Başkanlarından rahmetli Hasan Çenet ismi verilmesine rağmen, bugün hala bu caddeye “İstasyon caddesi” denildiğine tanık oluyoruz.


Yine Osmaniye Belediye eski Başkanlarından İskender Türkmen’in ismi Kadirli yolu’na verildi. Bugün, “İskender Türkmen Caddesi” denildiğinde hala halkımız alışmadığı için Kadirli yolu ismi kullanılmaktadır.


Şu anki Musa Şahin Bulvarı yıllar öncesinde “Malatya Bulvarı” ismini taşıyordu, ardından “İnönü Bulvarı” olarak değiştirildi. Son olarak “Musa Şahin Bulvarı” ismini aldı.


Karaboyunlu Mahallesi’nin kuruluşundaki, yani tarihçesinden gelen bir isim yerine, Osmaniye ile ilişkisinin ne olduğunu bilmediğimiz “Eyüp Sultan” isminin konulması halk arasında garipsenir diye düşünüyorum.


Osmaniye Belediye Meclisi’ne OŞYAD olarak bir dilekçe yazarak, Prof. Dr. Halet Çanbel’in isminin ‘park sokağa’ verilmesini istemiştik. Ancak her ne hikmetse Osmaniye Belediyesi Arslantaş Açık Hava Müzesi’nin mimarı Halet Çanbel ismi ile bir çalışma yapmadığı gibi, Karaboyunlu Mahallesi ismini değiştirmeyi uygun gördü.


Bir ismin değiştirilmesi için dile yabancı olması veya ahlaka aykırı bulunması göz önünde bulundurulur. Eğer bir yeni ismin bir sokağa, caddeye, Mahalleye veya bulvara verilmesi gerekiyorsa, mevcut isimlerin değiştirilmesi yerine, yenilerinin açılarak buraya verilmesi halkın belleğinde daha iye yer edeceğine inanıyorum.


Buyurun şimdi Osmaniye Belediye Meclis üyeleri, Karaboyunlu ismini değiştirdiniz, hem de ‘oybirliği’ kararı ile. Bırakın halktan birilerinin, bir Belediye Meclis üyesinin bile Eyüp Sultan yerine, Karaboyunlu Mahallesi ismini kullandığını duyarsam, o zaman o Belediye Meclis üyesinin kararı alırken neden itiraz etmediğini sorma hakkına sahip olacağımı da buradan belirtmek isterim.


Osmaniye’de bazı Okulların da isimleri değiştirildi, bu isimler nasıl ve neye göre alınan kararlara değiştirildiği halk arasında merak konusu haline geldi.


Osmaniye’de “Güneysu caddesi”nin adını “Dr. Sadık Ahmet Caddesi” olarak değiştirdiler ama halkımız hala o caddeye “Güneysu caddesi” dediğini de unutmayalım. Saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar