23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5588
EURO34.8955
ALTIN2437.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ne değişti?

Yeni yılı bekledik, geride kalan yıldan farklı olmasını umut edip durduk. Nihayet 2016 yılına girerken sevinebilmenin güzelliğini beklerken, yeni yılın tatilinin sona ermesi ile birlikte zamlarla tanıştık.

Çalışanların asgari ücreti Bin 300 Tl olacaktı, emeklilerin maaşına 100 Tl zam yapılacaktı. Sevindik, yeni yılla birlikte maaşların artacak olmasına.

Bu sevinçlerin kısa süreceğini tahmin ediyordum, çevremdeki arkadaşlarla konuşurken, yeni yılla birlikte  yeni zamların geleceğini, artış gösterileceği söylenen maaşların ise eriyeceğini, sadece rakamlarda değişiklik olacağını anlatmaya çalışıyordum.

Bazı arkadaşlar; “olsun! Maaşlara zam yapılacak!”diye kendilerini teselli etmeye çalışıyorlardı.

Yeni yılla birlikte asgari ücret ve emekli maaşlarının arttığı söylendi. Ama henüz çalışan ve emekliler ilk zamlı maaşlarını bile alamadan dünden geçerli olmak üzere otoyol, köprü ve sigaraya zam yapıldı.

Ne oldu şimdi? Köprü ve otoyollara yüzde 6 zam yapılırken, bu ay eline maaşlarını bile alamayanlar yeni zamla dün tanıştılar.

Ne oldu şimdi, kime kim ne diyecek? Kimseye bir şey denilemeyecek. Bir yıl içerisinde iki genel seçim yaşandı, terör olayları ve diğer olumsuzluklara harcanan paralar ile enf1asyonu da düşündüğümüzde, ücretlere zam yapılırken, bunun karşılanabilmesi için doğal olarak tüketim ürünlerine de zam yapılması kaçınılmaz hale geliyordu.

Dün başlayan zamların arkası kesilmeyecektir. Yediğimizden içtiğimize, kullandığımız diğer eşyalar birbirlerini takip ederek zamlanacak, maaşlar yine dengeyi tutturamayacaktır.

Değişen rakamların fazla olması olarak akıllarda kalacak, artışlar kimseye yarar sağlamayacak duruma gelecektir.

Gelelim mevsim sonu indirimlerine. Hani her mevsim bitimi ile yeni bir mevsimin başında esnaf vitrinlerinde indirimli fiyatları görüyoruz. Öylesine ilginç rakamlara rastlıyoruz ki, asıl tartışılması ve düşünülmesi gereken buradaki indirim rakamları olsa gerek.

Yüzde 70’lere varan indirimleri görüyoruz. Bu haliyle bile kar ettiğini sandığımız esnafın daha önce sattığı rakamdan ne kadar çok kar yaptığı akla geliyor.

Bir de sonun 99’la biten rakamlar dikit çekiyor. İster bir kuruş olsun, ister bir lira olsun yapılan indirimdeki paranın üzerini vermeyen esnaf, ilginç indirim olsun diye yazdığını söyleyebiliyor.

Böylesi indirimlerle ilgili esnafın uyarılması noktasında bu güne kadar bir yaptırım uygulandığını duymadığımı söyleyebilirim.

Esnafın indirim uygulaması, mevsimine göre işyerinde müşterilerine ilginçlik göstermesi doğal bir davranış olsa gerek. Ancak, tüketicileri yanıltma anlamına gelen rakamlar konusunda birileri çıkıpta, “böylesine indirim yapılmaz, bu tüketiciyi yanıltma anlamına geliyor”diyerek uyarı neden yapılmıyor?

Yeni yılın zamları ile birlikte kış mevsimi de başladı ya, esnaf vitrinlerinde müşteri çekmek bahanesi ile ilginç indirim rakamlarına daha çok rastlar hale geleceğiz.

En önemlisi de dürüst olabilmektir, insanları yanıltmadan doğru olanı yapmaktır.

Bir ürün durup dururken 150 Tl. veya daha üzerindeki bir rakamla indirimli satılıyor gibi gösterilmesi tüketiciyi ne yerine koyma anlamına geldiğini iyi düşünmek gerekiyor. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar