27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Müslümanlar üzerine…

Osmaniye halkının yakından tanıdığı, bir çok sivil toplum kuruluşunda görev almış, muhasebeci ve Mali Müşavir olarak yıllarını verip emekli olmuş, yerel gazetelerde Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapmış, siyasi yaşamında bir çok başarılara imza atmış, çok yönlü sosyal bir insan Ali Erat.

Uzun yıllardır tanırım, her ne kadar siyasetin içerisinde aktifliği ile bilinse de karşısındaki insanlara ‘demokrat’ anlayışı ile yaşlaşan bir insan olarak bilirim.

Ali Erat bu kadar yoğun çalışma temposu arasında bir kitap yazmış. Öyle sıradan bir kitap değil; araştırma, inceleme ve uzun soluklu kaleme alındığını göreceksiniz.

Kitabının tanıtımı ve imza günü programı için davetiye ile birlikte kitabı geldi bana. Zarfı açtığımda kitabın başlığına baktım. “Müslüman milletlerin geri kalış nedenleri” yazıyordu. 

Hemen altında bir başka başlık daha; “Müslüman milletleri İslam dini mi geri bıraktı?”

Kitabın sayfalarını çevirip göz atmak istedim. İslamiyet ve Müslüman milletlerin yıllar öncesi ile günümüze kadar gelen süreçte yaşantıları değişik bilgilerle dile getiriliyordu.

Kitabın ilk sayfalarında “önsöz yerine” başlıklı yazı, “Geri kalmışlık Müslümanların kaderi olabilir mi?”diye başlıyor. Ardından devam eden tümcelerde;

“Özellikle son yüzyıl içerisinde Müslüman dünyanın başına gelenlere yakından baktığımızda, doğrusu içimiz burkuluyor. Neredeyse bütün İslam coğrafyalarında fakirlik, yoksulluk, terör, sefalet, ahlaksızlık diz boyu…

Sadece ekonomik alanda değil, eğitimde, teknikte, sağlıkta, hukukta dünya ile kıyaslanamayacak kadar gerilerde seyreden bir İslam dünyası görüyoruz…”diye devam ediyor.

Sömürgeci batının, kültürleri ve medeniyetleri sömürdüğü, Müslüman ülkelerin İslam’ı siyasi dayanak olarak kullanmaya başlamalarından sözediliyor.

Ayrıca kökten dinci ve radikal İslamcılar ile  siyasi İslamcı olarak adlandırılan terör örgütlerinin eylemleri yine Ali Erat’ın kaleme aldığı olaylar olarak görmekteyiz.

Kitabın 21. sayfasında, “Kur’an-ı Kerim inanlara; okumayı, öğrenmeyi, aklı ve ilmi ön plana alarak çalışmayı, adaleti ve din,mezhep, ırk, Müslüm, garli Müslüm farkı gözetmeksiniz görevi ehline vermeyi emrediyorken, Yüce kitabın mensupları neden dünya milletleri arasında geri durumlara düşmüşlerdir?

Bu soruya sağlıklı bir cevap bu güne kadar verilememiştir.”diye devam ediyor.

Müslümanların şekilciliğe bürünmeleri, sakal bırakıp sarık takmaları gibi olayların anlatılması ile devam eden konular, Osmanlı zamanda Padişahların halk üzerindeki etkileri, davranışları, Müslüman ülkelerdeki ticaretin batılıların eline geçmesi, gibi konular işlenirken, bugün Müslüman ülkelerin Türkiye’den 50 yıl gerilerde olduğu olayları da dile getiriliyor.

Erat’ın kitabının 77’nci sayfasında; “Avrupa’nın Türkiye’den 50 sene ileride olduğunu, ABD’nin Avrupa’dan 50 sene, Türkiye’den de Yüz sene ileri olduklarını gördüm. Eğer Müslüman Türkler Cumhuriyet’i kurmasalardı;

Osmanlıdan kalma yaşayış düzenini devam ettirselerdi; bugünkü ekonomik ve sosyal durumumuz diğer İslam ülkelerinden farksız olurdu.”derken, Türk Milleti olarak Cumhuriyet’imizin kurucu Mustafa Kemal Atatürk ile diğer silah arkadaşlarının isimlerini yazarak, onlara minnet borçlu olduğumuzu dile getiriyor.

Okunması gereken bir kitap, Ali Erat’ı bu cesur araştırma yazılarını kitaplaştırdığı için kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

Mutlu günler dileklerimle…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar