29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3744
EURO35.0772
ALTIN2325.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Muhtarlar

   Dün Muhtarlar günüydü, onların günlerini kutlamak için ziyarette bulunanlar, telefon açarak başarı dileyenler veya hediye alanlarınız olmuş olabilir.

Eğer böylesi bir incelik yaptı iseniz, duyarlılıklarınız için Muhtarlarımıza çalışmalarında moral vermiş olmalısınız.

Yerel veya Merkezi yönetimlerde, sizin tercih ettiğiniz aday göreve gelmemiş bile olsa, seçimin sonunda kazanan taraf ise, bundan sonrasında görev süresi boyunca kabullenmeniz en doğru davranıştır.

Yöneticilerin başarılı işler yapmalarını kutlamak, eksik veya aksaklıklarını da eleştirmek demokratik haklarımız arasındadır. Demokrasinin gereği seçmenin tercihi ile göreve gelenler, kendilerini bu makama uygun görenlerin tepkilerini olumlu veya olumsuz alabileceklerini de kabul etmiş olmalılar.

Yaklaşık 200 yıla yakın bir geçmişi olan Muhtarlık görevindeki hizmet verimi çalışması, aynı zamanda halkın özgür iradesi ile yöneticisini seçmesinin yanında devlet kurumları ile vatandaş arasında köprü görevini yürütmektedir.

Seçimlerde Muhtarlar herhangi bir siyasi parti amblemi kullanarak değil, isimleri ile ve tarafsızca sandıkta oy kullanılması ile aday olurlar.

Seçimler sonunda kazanan Muhtarlar, yerel yönetimdeki Belediye başkanları ile sıkı ilişkiler kurmaya çalışır, hatta bazıları kendi taraf olduğu parti olsa bile yerel yönetimin başındaki Başkanın partisine “üye” olur.

Yerel yönetimler hizmetlerini Muhtarların siyasi görüşleri (biliniyorsa eğer) bir kenara bırakılarak tüm Mahallelere eşit olarak yapması gerekir. Vatandaşa hizmet etme noktasında, eğer siyasi bir ayrıcalık yapılıyorsa ve hizmetlerin verilmesi noktasında öncelikli çalışmalar yapılıyorsa; “Kul hakkı” denilir ya!...

Mahalle ve Köy Muhtarlarımızın çalışmaları ve yaşadıkları zorlukları anlatacakları kurumlar var, ama bu kurumların sıkıntılara ne derece önem verdiklerini de düşünüyorum.

Aklıma bir olay geldi, Yaşar Kemal’in Köyüne girerken ırmak üzerindeki köprünün ayakları ile üzerinden araçlar geçerken yaşadıkları sorunlar için Milletvekili Durmuşoğlu bile bilgilendirilmişti. Hemite Köprüsündeki sorunu dilekçe ile Valilik makamına ileten bazı Köy Muhtarlarının taleplerinin çözülüp çözülmediğini merak ediyorum!?

Muhtarlar günü nedeniyle bir araştırma yaptım. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’ndan edindiğim bilgilere göre, Türkiye genelinde 30 bin 5 Mahalle ve 18 bin 152 Köy Muhtarı olmak üzere toplam da 50 bin 157 Muhtar görev yapıyor.

Türkiye genelinde toplamda Bin 86 Kadın Muhtar görev yaparken, Bitlis, Muş, Sinop ve Şanlıurfa illerimizde Kadın Muhtar bulunmuyor.

Osmaniye merkezde 36 Mahalle ve 41 Köy muhtarı görev yapıyor. İl genelinde 133 Mahalle ve 159 Köy Muhtarı arasında 6 Kadın Muhtar görev yapıyor.

Son nüfus kayıt sistemi verilerine göre toplam il nüfusunun 538 bin 769 kişiden oluştuğu Osmaniye’deki tüm Mahalle ve Köy Muhtarlarımız ile ülkemiz genelindeki Muhtarların günlerini kutlar, sağlık ve huzur içerisinde başarılı çalışmalar yaparak vatandaşımızı hoşnut etmelerini bekliyoruz.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar