19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6003
EURO34.8242
ALTIN2496.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Mevsime hazırlanmak!

Yerel yönetimler her mevsimin başında yerleşim birimlerinde bakım, temizlik ve onarım çalışmalarına başlarlar.

Yaz mevsimi yaklaştığında sivrisinekle mücadele kapsamında ilaçlama çalışmalarına başlanılır. 

Haşere ile mücadele kapsamında araçla ve insan gücü ile  sineklerin larva halinde iken bataklıklar ilaçlanır.

Bu önlemler birkaç ay sürer. Ardından yaz mevsiminde özellikle geceleri motorize çalışmalarla sivrisinek ve diğer haşere ile mücadele kapsamında ilaçlamalar yapılır.

Kış mevsimi yaklaşırken yağmur suları kanallarının içerisini temizlenir, su taşkınlarına karşı çeşitli önlemler alınır. Özellikle sel sularının tehlike oluşturabileceği yerler belirlenerek önlemler alınır. 

Dere yatakları ile birlikte çukurda kalan mahallelerde gerekli önlemler alınır. Çarşı merkezindeki kanallar temizlenir, mazgallar gözden geçirilir kışa hazırlık böylece başlamış olur.

Yerel yönetimlerin öncelikli görevleri arasında bulunan; yol, su, temizlik ve su taşkınlarına karşı önlemlerin alınması noktasında duyarlı olunması önem taşır.

Yaz aylarında mahallelerde temizlik yeterli değilse, çevreye vereceği kirlilikle birlikte kokudan canlılar rahatsızlık duyduğu gibi, çeşitli hastalıklara da davetiye çıkarması olasıdır.

Yaz aylarında kurak geçen bölgelerde insan sağlığı, özellikle çocukların hastalıklara yakalanmamaları için sağlık kurumları ile yerel yönetimler birlikte hareket ederler.

Her mevsimin, özellikle de kurak geçen yörelerde kendine göre oluşturabileceği hastalıklar bulunur. Hava sıcaklıklarının aşırı derecelere yükseldiği yerlerde en fazla çocuklar ile yaşlılar etkilenir.

Böylesi yerleşim yerlerinde yeşil alanların fazla olması önem taşımaktadır. Her geçen gün betonlaşan kentlerde çok katlı binaların yapılması ile birlikte yeşil alanlar yok edilirken, yerel yönetimlerin bu konuda gerekli duyarlılığı göstermesi yine önemli bir noktadır.

Yaz aylarını geride bırakıp, kış mevsimine doğru yaklaşırken yerel yönetimlerin ne gibi önlemler aldıklarını veya çalışmalara başladıklarını görmek istiyoruz.

Bu yaz çok sıcak ve kurak geçtiğine göre, kış aylarının da aşırı yağışlı geçebileceğini düşünmek bir öngörü olarak değerlendirmek gerekiyor.

Karaçay dere yatağı taşkınlara karşı beton kalıplarla önlemler alınarak çalışmalar devam ediyor.

Kent merkezinde ve mahallelerde kış aylarının sağanak yağışlarına ve sel baskınlarına karşı yerel yönetimin neler yaptığını merak ediyoruz.

Geçtiğimiz yıllarda sağanak yağışlarda sel sularının çarşı merkezini geçilmez hale getirdiği olaylarla karşılaşıyorduk. 

Kentin belli noktalarında sel suları nedeniyle araçlar ve yayalar zor anlar yaşarken, yağmur suyu drenaj kanalları sayesinde biraz olsun önlemler alınmıştı.

Yağışlı günlere sayılı günler kala, yağmur sularının tahliye olacağı mazgalların içerisinin tıkanmış olduğu, bazı yerlerde otlar bitmiş olduğunu görmekteyiz.

Yağmurlar başlamadan kanalların temizliği ile mazgalların yeniden gözden geçirilmesini halkımız adına istiyoruz.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar