160x600
21 Nisan, 2025, Pazartesi
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Emiyra BAYRAK

Emiyra BAYRAK

Mail: [email protected]

MESCİDİ Nebevinin KAPILARI

   ‏Peygamberimiz Mescid-İ Üç Kapılı Olarak ‏Yaptırdı. Arka Kapı, Bab-I Atike (Bab-I Rahmet), Resulullahın Girdiği Kapı (Bab-I Cibril). Kıble Yönü Değiştirilip Kabe’ye Döndürüldüğünde Önceki Arka Kapı Kapatıldı Ve Onun Tam Karşısında Kuzey Tarafında Yeni Bir Kapı Açıldı. Hz. Ömer Zamanında Mescid Genişletilirken Mecid-İ Nebevi Altı Kapılı Hale Getirildi. Her Üç Yöne Birer Kapı İlave Edildi. Doğu Kısma Cibril Kapısı Yanına Nisa (Kadınlar) Kapısı, Batı Tarafında Bab-I Rahmetin Yanına Bab-I Selam Kapısı Ve Kuzey Tarafina Da Bir Kapı İlave Edildi. Hz.Osman Zamanında Yapılan Genişletmede Kapı İlave Edilmedi

‏Ömer B. Abdülaziz Zamanında (H.88-91) Yıllarında Yapılan Genişletmede Mescidin Kapı Sayısı Yirmi Oldu: Sekiz Doğu Tarafında, Sekiz Batı Tarafında ve dörtte Kuzey Tarafında Oldu. 1955 Yılında Batı Tarafına Bab-I Sıddık Ve Bab-I Suud; Doğu Tarafında İse Kral Abdülaziz Kapısı;Kuzeye İse Bab-I Ömer Ve Bab-I Osman Kapılan Yap2. Bab-I Cibril Ve İsımlendiriliş Sebebi ise Hz.Peygamberin Sürekli Girdiği Kapı Olması Sebebiyle "Nebi Kapısı"" Denir. Resulullahın Zamanında Doğu Kısmında Başka Bir Kapı Yoktur.

Hz. Osman'ın Evinin Karşısında Olmasından Dolayı "Osman Kapısı" Da Denir. "Cibril Ka Üzer" Adıyla Anılmıştır. Bab-I Nisa Ve İsimlendiriliş Sebebi; Bu Kapı (H. 17) Yılında Mescidin Doğu Duvarında Arka Tarafına Hz. Ömer Tarafından Açılmıştır. "Kadınlar Kapısı" Adıyla Anıldı. Çünkü Hz. Ömer "Keşke Bu Kapıyı Kadınlara Bıraksak" Buyurmuştur. Bab-I Rahmet Ve İsimlendiriliş Sebebidir.

Mescidin Batı Duvarında Ve Resulullah Zamanında Yapılan Üç Kapıdan Birisidir. Genişletmelerde Hep Aynı Hizasına Yapılmıştır. Bu Kapıya Bab-I Rahmet" Denilmesinin Sebebi Resulullah Hutbe Okurken Sahabenin Birisi Bu Kapıdan Girmiş, Kuraklık Ve Sıkıntılardan Bahsedince Resulullah Dua Etmiş Ve Yağmur Yağmıştır. Bu Yüzden "Bab-I Rahmet" Olarak İsimlendirilmiştir.

‏Şuanda "Bab-I Rahmet" Kapısında Bulunan Tahta Kapı Sultan Abdülmecid Tarafından Yaptırılmıştır Ve Üzerinde "Bu Kapı Sultan Abdülmecid Han Tarafından Yaptırılmıştır" Yazmaktadır. Huha Ebu Bekir Sıddık Ve İsimlendiriliş Sebebidir.

‏Huha: Küçük Kapı Anlamındadır. Duvardaki Açıklık Anlamına Da Gelir. Hz.Ebu Bekir'in Evinden Mescide Açılan Kapı Mesccidin Batı Tarafında Olup Minbere Yakındı.

‏Peygamberimizin Vefatına Yakın Zamanda "Ebubekir'den Başka Mescide Açılan Hohaların Hepsinin Kapanmasını İstemiş Ve Sadece Duvardaki Bu Açıklık (Huha) Kalmıştır. 

MESCİDİ NEBEVİYE GİRİŞ KAPILARI
1. BABUS SELAM: 
2. 1 Numaralı kapıdır. Mervan Bin Abdül Melik tarafından açtırıldığı rivayet edilmektedir.
3. BABUS SIDDIK:
4. Ebu Bekir kapısıdır. Babü’s Selam'ın yanında iki numaralı kapıdır.
5. BAB-I CIBRıL:
6. Cebrail Aleyhisselam’ın vahiy getirdiğinde, bu cihetten geldiği için Cibril Kapısı denmiştir. Aişe validemiz Cebrail Aleyhisselam’ı bu kapının önünde gördüğünü söyler.
7. BAB'UN NİSA
8. Kadınlar kapısıdır. Hazreti ömer zamanında açılan bu kapı sadece kadınların girişine tahsis edilmiştir.
9. BAB'UL BAKI
10. Yeni kapılardan biridir. Kabri şerifi ziyaretten sonra çıkış kapısıdır.
11. BAB 'UR RAHME
12. Batı duvarındadır. Efendimiz zamanında açılan kapılardan biridir.
13. BAB-I ABDUL MECİD 
14. Sultan Abdülmecit’in mescidi genişletirken açtırdığı bir kapıdır. Son genişletmede mescidin içinde kaldı.
15. BAB-I ABDUL AZIZ
16. Abdül Aziz kapısıdır. Doğu duvarındadır. 1955 yılındaki genişletme esnasında açıldı. ıkinci genişletmede mescidin içinde kaldı.
17. BAB-I öMER VE BAB-I OSMAN
18. Son genişletmelerde her ikisi de mescidin içinde kaldı.
19. BAB-I MELIK SUUD
20. Batı duvarındadır. Kral Suud ilk genişletme çalışmasını buradan başlatmıştır
21. 1-Babus selam

BABUSSELAM  KAPISI-
Bu kapı ilk olarak Hulefa-i Raşidin döneminden sonra açılmıştır. Bu kapıyı Mervan bin Abdilmelik açtırmıştır. Bundan dolayı buna aynı zamanda mervan kapısı da derlerdi. Mervanın evi de bu kapının yanındaydı. Bu kapıya yine haşyet kapısı ve huşu kapısı da denirdi. Bu kapıyı Hz. Ömer’in(RA) açtırdığını da söyleyenler olmuştur. Bu gün bu kapı selam kapısı olarak bilinmektedir. Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) i ziyarete girerken muvacehe-i şerifenin hizasında olmasından dolayı ve ziyarette bulunanların bu kapının hizasında bulunmalarından dolayı selam kapısı denmiştir.  Mescid-i Nebevî nin kapıları bu kapıdan itibaren numaralanmıştır. Selam kapısı 1 nolu kapıdır.

3-BABU SIDDIK 
“Zaten söz etmiştik “
Hz Ebu Bekir kapısı 

13- BABU- ABDUL MECİD

Osmanlı padişahları Mekke ve Medine’ye çok hizmetlerde bulunmuştur. Ama bir tanesinin hizmetleri hepsinden çoktur. O da Sultan Abdülmecid’dir. İsmi Mescid-i Nebevî’de hâlâ yaşamaktadır.

İslâm hükümdarlarından, Haremeyn’e en çok hizmet eden Sultan Mecid’dir. Bu yolda şaşılacak bir himmet göstermiş, adeta kerâmetleri zâhir olmuştur. Kâbe’yi ve Mescid-i Haram’ı esaslı tamir ettirmiş; Altın Oluk’u yenilemiştir. Medine’deki Mescid-i Nebevî’yi orijinal binası üzerine ve sütunların bile yerleri bozulmadan yeniden inşa ettirmiştir. İsmi bu mescide yeni açtırdığı Bâb-ı Mecidî adlı kapı ve şebekenin üzerine gömülmüş tuğrası ile yaşamaktadır. 

Hücre-i Saadet’e döşenmek üzere gönderdiği kâşî tuğlalar altına el yazısı ile kendi ismini mütevazıyâne yazmıştır. Hele Bâbüsselâm kemerine yazılmak üzere hazırlanan yazıdaki şâhâne kelimeleri kabul etmeyerek, “İki cihanın saltanatı Resulullah’a mahsustur” demiştir. 

Mescid-i Nebevî’nin eski şeklinin 53 defa küçültülmüş hâlini İstanbul’da Hırka-i Şerîf Câmii’ne koydurtmuş; tamiratı bunun üzerinden aldığı raporlarla takip etmiştir. Haremeyn’in tamiri, o günün zor şartları altında 700 bin altına mâl olmuştur. Mescid-i Aksâ’yı da 20 bin liraya tamir ettirmiştir. Böylece Sultan Mecid, “Müslümanların Halîfesi ve Haremeyn’in Hâdimi” sıfatını hakkıyla taşımıştır.

Abdul mecit kapısı beni herdaim etkilemiştir. Hem medineyi müneverede hemde mekkei mükeeremede en çok hizmet eden sultan diye anılmıştır. Ceddimiz Sultan Abdülmecid hazretlerine mevla gani gani  rehmet eylesin.
MEKKENİN KOMŞUSU

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar