28 Nisan, 2024, Pazar
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6
Psikolog Nezda ESEN

Psikolog Nezda ESEN

Mail: [email protected]

Meme Kanserinde Psikolojik Sağlamlılık Ve Psikoterapinin Gücü

   Günümüzde Hızlıca Yayılan Kanser Çeşitlerinden Farklı Olarak, Meme Kanseri Hastalarının Yaşamış Oldukları Sıkıntılar Sadece Kanser Teşhisi İle Kalmayıp Beraberinde Getirmiş Olduğu Birçok Sorunu Barındırmaktadır. Mastektomi Yani Memenin Ameliyat İşlemiyle Alınması Yüzdeliği Büyük Oranda Kapsayan Birçok Kadında Ağır Şekilde Psikolojik Etkiler Yaşatmış Ve Zorlayıcı Bir Sürece Nakletmiştir. Her Kanser Tanısı Almış Bireyler Gibi Meme Kanseri Teşhisi Alan Kadınlarda Da Farklı Şekillerde Ortaya Tepkiler Meydana Getiriyor. Bu Tepkilerin Temelinde Yatan Otomatik Olumsuz Düşünceler; Genel İtibari İle Ölüm Ve Acının Yoğun Şekilde Çekme Süreci İle Geçeceği Kanısında Olan Meme Kanseri, Bireyin Bu Düşüncelerin Beraberliğinde Psikolojik Açıdan Krizleri Yaşamasına Sebep Kılıyor. Ortaya Oluşan Psikolojik Krizler Aslında Tanının Bir Süreci İçerisinde Yer Almaktadır. Bu Psikolojik Kriz Sürecinde Hastaların Vermiş Olduğu Tepkiler Arasında İlk Öncelik İnanmama Ve Şok Etkisi Kendisini Göstermektedir.

Bu Tepkilerin Temelinde Çoğu Zaman Kaygı Ve Panik Duygularının Savunma Odaklı İhtiyaci Bir Durumudur. Kanser Hastaları Bu Noktada Üstesinden Gelemeyecekleri Ve Çoğu Zaman Acının Direncine Düşecekleri Tarzında Negatif Düşüncelerin Tesiri Altında Kendilerini Bırakmaktadırlar. Psikolojik Krizin İkinci Aşamasında; Hastaların Öfkenin Beraberinde Bireysel Kızgınlık Ve Depresyon Süreçleri Belirmektedir. Burada Hastaların İsyan Ve Öfke Noktasında “ Neden Ben” Cümle Başlangıçları Kendilerinde Agresyonun Artışı İle Beraber Kızgınlık Ve İsyankarlığı Beraberinde Umutsuzluk Hissine Kapılmaktadırlar. Bu Çizgide Kızgınlığın Nedensel Olarak Sağlıklı Şekilde İfade Edilemeyişi Biçiminde Depresyon Süreçlerinin Kendisini Göstermesi Söz Konusu Olmaktadır. Bu Dönemin Sürecinde Hastalarda Huzursuz Ruh Hali, İştahsızlık, Dikkat Dağınıklığı, Yoğun Kaygı Gibi Belirtiler Görülmektedir.

Kadınların Bu Kanser Sonunda Meme Organlarından Birinin Kaybı Kendilerine Psiko-Sosyal Açıdan Birçok Sorunu Taşımıştır. Uyum Bozuklukları, Tekrarlanma Korkusunun Beraberinde Getirmiş Olduğu Endişe, Kadınlık Duygularında Zedelenmeler, Kendilerine Uygun Sütyen Ve Kıyafet Bulma Sorunsalı, Cinsel İsteksizlik, Depresyon Sıklığı, Tercihen Uygulanan Meme Protezlerin Yaratmış Olduğu Sorunlar Gibi Etmenler Mevcuttur. Bireyin Sağlıklı Bir Yaşamı Devam Etmesi Sürecinde Beklenmedik Şekilde Hasta Biri Kavramına Geçiş Sürecinde Zorlu Bir Sıkıntılı Dönem De Beraberinde Gelmektedir. Bu Zorlu Dönem Noktalarında Kadınların Duygusal Ve Daha Çok Psikolojik Süreçleri De Zorluğa Etken Olmaktadır. Gerek Bir Organını Gerekse Kanser Sürecinde Psikiyatrist Desteği Almanın Yanında Hastaların Hem Kendileri Hem De Aileleri

Psikolojik Sağlamlığı Arttırma Yönünde Direnç Gösterebilme Boyutu İçerisinde Bulunabilmektedirler.

Zihnin Ve Bedenin Sürekli Etkileşim Halinde Bulunması İle Beraber Psikolojik Sürecin Olumlu Yönde Olması Fiziksel Anlamda Da Bedenin De Olumlu Olmasına Etken Bir Faktördür. Örnek Verecek Olursak; Kendinizi Mutsuz Hissedeceğiniz Olay Karşısında Fiziksel Yakınması Olarak Baş Ağrı Eyleminin Gerçekleşmesinde Mutlu Hissettiğiniz Bir Olaya Göre Şiddetini Daha Çok Hissetmiş Olursunuz. Bir Kanser Hastasının Uzun Soluklu Bir Süreç De Kendisini Kaygılı, Huzursuz, Mutsuz, Öfkeli Hisseder Ve Durumlar İçerisinde Bulunur İse Mutlaka Bir Psikolog İle Psikoterapi Süreci Ve Psikiyatristten Destek Noktasına Uzanmalıdırlar. Meme Kanseri Ve Diğer Kanser Çeşitlerinden Herhangi Birine Yakalanmış Hastaların Tedavi Sürecine Ve Sonrası Boyutuna Uyum Sağlamaları Açısından Yaşamsal Kalite Oranlarının Arttırılmasına Yönelik Psikososyal Destek Önemli Bir Süreçtir. Psikolojik Tedavi Süreci, Tedavide Bütüncül Ve Ayrı Tutulmayacak Şekilde Bulunulup Hastanın Bedensel Tedavisinin Tamamlayıcısıdır.

Psikolojik Destek Süreci Eğitim Ve Danışmanlıkla Beraber Psikoterapötik Adımlar Eşliğinde Baş Etme Sürecini Geliştirmek İçin Uygulama Gösterilen Sistematik Çabaların Bütünleyicisidir. Öfke, Bunalım, Suçluluk, Kızgınlık Gibi Duyguların Karmaşalı İçerisinde Yaşan Meme Kanseri Ve Kanseri Atlatmasına Rağmen İçerisinde Bulunduğu Sürece Devam Eden Hastalara Tepkilerini Serbest Şekilde İfade Edebilme Ve Hastalığa Dayalı Fikirlerinin Anlatılmasına Bir Psikolog Eşlinde Dokunularak Anlatılmalarında Cesaretlendirme Ve Psikolojik, Sosyal Uyumu Sağlama Evresinde Bulunarak Yaşam Kalitesini Arttırmada Bununla Beraber Hasta, Aile Ve Sosyal İletişim- Etkileşim Alanı Güçlendirilme Yolunda Çalışmalar Yapılabilir.

Kanser Hastalığının Ortaya Belirmesi Birçok Hastanın Kendilerindeki Yaşam Alansal Yönde Kontrollerini Kaybetme Duygusunu Yaşamalarına Etken Olmuştur. Başta Bir Uzman Olarak Psikolog Ve Aile Fertleri İle İşbirliği İçerisinde Bu Kontrolün Sağlanması Ve Duygunun Aktarımı Hastaya Baş Etme Gücünü Nakleder. Meme Kanserini Yaşayan Ve Atlatan Kadınlara Özgüven İmaj Yöntemi Noktasında Bağımsızlıklarını Güçlendirme Adına Birçok Disiplin Faktörleri İle İşbirliği Çerçevesinde Eğitim Ve Gönüllü Kuruluşlara Yönelim Sağlamak Önemli Bir Süreçtir. Meme Kanseri Yaşayan Ve Atlatmış Bireylerin Sürecinde Fazlasıyla Çaresizlik Duygusu Ağır Basmaktadır. Davranışçı Yaklaşım Bütünlüğü İçerisinde Bulunularak Tedaviye Ve Sonraki Sürece Kontrol Duygusu Yerini Alır. Eğitimlerde Gevşeme Ve Bilişsel Baş Etme Basamakları Olumlu Dönüşler Sağlamaktadır. Bu Süreçte Davranışsal Yaklaşımların Ağrı Ve Endişelerin Azalma Noktasında Fazlasıyla Yararlı Olduğu Kanısına Varılmıştır.

Grup Terapileri Hastalar Ve Hastalığı Geçirmiş Bireylerde Diğer Etkili Bir Terapi Biçimidir. Hasta Ve Baş Etme Eğitimi Vurgulanan Noktalardır. Buradaki Amaç; Bu Hastalığa Yakalanmış Bireylerin Benzer Sorunların, Başkaları Anlama, Benzeri Korku Ve Endişeleri Dinleme, Soruları Ve İfade Edilme Aktarımları İle Beraber Yalnız Olmadıkları Ve Sadece Kendileri Tek Bu Hastalığa Yakalanmadıkları Hissini Verir Ve Anlaşılma Noktasını Güçlendirmektedir.

Hastaların Anlaşılamama, Aile Üyeleri Ve Duygusal İletişim Noktalarında Yeterli Desteğin Alınamaması Adına İletişimde Zorluklar Yaşamaktadırlar. Bu Noktada Zorlukların Yaşanması İle Beraber Duygusal Ve Sosyal Çatışmalarda Kendilerini Beraberinde Getirmektedir. Yaşanılan Sorunlar Karşısında Hasta Ve Hastalığı Atlatmış Kanser Süreci Bireylerin Ailelerine, Yakınlarına Ve Arkadaş Grubuna Emosyanel Destek Sağlanmalıdır. Yani Eğitim Programları Düzenlenmekle Beraber Tedavi Ve Sonuçları Hakkında Bilgi Aktarımı Bulunulmalı Ve Desteklenmelidir.

Umut Noktası Kanser Tanısı Almış Bireylerde Baş Etme Süreçlerinde Ve Bakımında Önemli Bir Çizgidir. Bu Noktada Umut Kanser Hastaları Ve Özellik Meme Kanserini Atlatmış Kadınlarda Geleceğe Ve Şuana Adaptasyon Sürecinde Kendilerini İyi Hissetme, Tedaviye Devam Etme Sürecinde Önemli Bir Kaynak Faktörüdür. Hasta Ve Ailelerin Umut Etme Vurgusu Baş Etme Yöntemlerinden Biridir.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar