27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Meclis ve Millet bölünür mü!?

İktidarını korumak amacı ile ülke yönetimindeki milletin vekilleri arasında farklı gerekçelerle yapılan iddiaları, siyasi çıkar hesaplarına dönüştürmek doğru sayılabilir mi!?

Bugünkü iktidar, yönetimindeki başarısızlıklarını gündem değiştirerek değişik yollardan kamuoyunun kafasını karıştırmaya başlar oldu. Mevcut iktidar, “koşulsuz-şartsız” olarak kendisine destek veren MHP Genel Başkanı’na güvenerek, istekleri doğrultusunda hareket ederken, aslında fikirlerin iktidar partisinden geldiği yönünde görüşler yoğunlaşıyor.

Gündemde “Anayasa değişikliği”, en önemlisi de “Milletvekillerinin dokunulmazlığı” üzerine  hazırlanan fezlekeler tartışılmaya başlandı.

Kendilerini “çok bilmiş” vatandaşı da “bilgisiz” sananların yanıldıkları gerçeklerin olduğunu vurgulamak istiyorum.

İktidar Partisi sözcüleri, daha doğrusu iktidarın yandaşı MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin; “HDP kapatılmalı!” sözleri ve bu partinin Milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması sonucundaki yaşanacak olayları halkımıza açıklamış olsa ne iyi olur.

TBMM’ne son olarak, dokunulmazlıkların kaldırılması istemiyle 25 Milletvekili hakkında hazırlanan 33 fezleke sunuldu. Böylece TBMM Başkanlığınca Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na sevk edilen fezleke sayısı 1336’ya ulaşmış oldu.

Bunlardan 69’u çeşitli nedenlerle iade edildi. 27. Yasama döneminde 5’i HDP, 3’ü CHP, Biri de MHP olmak üzere toplam 9 Milletvekilinin ya Milletvekilliği düştü, ya da davası düştü.

Karma komisyonda, sona ermek üzere; HDP’li 3 Milletvekilinin 955. CHP’li 97 Milletvekilinin 245 fezlekesi bulunuyor. Komisyonda, AK Partili 12 Milletvekilinin  13 , MHP’li  8 Milletvekilinin 8, İyi Partili 8 Milletvekilinin  15 dokunulmazlık dosyası yer alıyor.

Ayrıca Türkiye İşçi Partisinden (TİP) 2 milletvekilinin 9, Demokratik Bölgeler Partisinden (DBP) 1 milletvekilinin 54, Demokrat Partiden (DP) 1 milletvekilinin 6, Yenilik Partisinden 1 milletvekilinin 1, 6 bağımsız milletvekilinin ise 30 fezlekesi bulunuyor.

Bunları neden yazıyorum, çünkü Milletvekilleri için verilen “Fezlekeler” üzerinden yapılan siyasi konuşmalarla ilgili halkımızın bilgi sahibi olmasını istiyorum.

Milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılması ile ilgili belli bir süreç var. Bu süreç halkımızdan gizlenerek TV ekranlarında konuşmalar yapılıyor. Kendilerince siyaset yaptıklarını sananlar, süreçle ilgili halkın bilgisiz olduğunu sanıyorlar.

Gündemdeki olaylarla ilgili gelişmelere baktığımda; “Meclis'e son olarak milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle 25 milletvekili hakkında hazırlanan 33 fezleke sunuldu. Söz konusu fezlekeler, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un imzasıyla Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale edildi. 33 fezlekeden 28'i HDP milletvekilleri hakkında.” Diye açıklama yapılıyor.

Milletvekilleri hakkında verilen fezlekeler ve dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili gelişmelere bakalım.

Yasaya göre; “Bir milletvekilinin dokunulmazlığının kalkmasıyla milletvekilliği düşmüyor, devam ediyor. Milletvekili maaşını alıyor ve diğer sosyal haklarından yararlanıyor. Tutuklanmamışsa Meclise gelerek yasama çalışmalarına da katılabiliyor. Bir vatandaş tutuksuz olarak nasıl yaşamını sürdürüyorsa milletvekili de o şekilde çalışma hayatına devam edebiliyor.” Denilmektedir.

Akıl tutulması yaşamaktayız!  Milletvekilleri ile yapılacak oylamanın bireysel olarak yapılması  düşündürücü olsa gerek!.

Milletvekilleri için “dokunulmazlıklarının kaldırılması” olayı sonucunda, onların hala  maaşlarını alabilmesi konusu neden gündeme gelmiyor!?

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar