26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.451
EURO34.7779
ALTIN2443.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Mart soğuğu-Nisan ayazı!..

TBMM’e ‘vekil’ olarak giden seçilmişlerin 131 saatlik Genel Kurul toplantılarının sonucunda Anayasa değişikliği, 339 oyla  kabul edildi.

Şimdi sıra geldi ‘millet’in tercihlerine. Millet’in vekilleri TBMM’deki görüşmelerde ‘Anayasa değişikliği’ni kabul etti ama ‘Asıl’ olanlar bu konuda ne diyeceklerine gözler çevrildi!

Anayasa üzerindeki bazı maddelerin değiştirilmesi oylamasındaki ayrıntıları, halkın yüzde kaçı tam olarak bilebiliyor? Akıllarda kalan; milletvekili sayısının 550 yerine 600’e çıkarılması, seçilme yaşının 18’e indirilmesi olarak biliniyor.

Anayasa değişikliği konusunda baştan bu yana CHP olaya karşı çıktı. İktidardaki Ak parti son yıllarda her ortamını bulduğunda ‘Anayasa değişikliği’ üzerine önergeleri gündeme taşıdı.

MHP ise son olaylarda Ak Parti’nin bu önergesine katkıda bulunmayı uygun gördü. Bu arada HDP’nin nerede olduğu ve tavırları  merak konusu haline gelirken, HDP’nin de CHP ile ortak tavır takındığı ve ‘Hayır’ dediği yönünde özellikle iktidar partisi taraftarları arasında  sözler kullanılmaya başlandı.

Oysa, TBMM’deki ‘Anayasa değişikliği’ oylamasındaki sayısal değerlendirmelere baktığımızda, neticelerin hiçte kamuoyunda bazı kişilerin konuştuğu gibi olmadığını anlamaktayız.
Hesap ortada; Ak Parti’nin 317 Milletvekilinin tamamının oylamaya katıldığını düşünelim. Evet oyunun 339 olduğuna göre, MHP’den 22 milletvekili bu oylamaya ‘evet’ diyenler arasında bulunuyor.  Geriye kalan MHP’li 17 Milletvekilinin oyunun rengini merak etmiyor musunuz?

Hayır oylarına baktığımızda karşımıza 142 rakamı çıkıyor. CHP’nin Milletvekili sayısı  133, bunların tamamının katıldığını düşünürsek, 9 Milletvekilinin CHP’nin ‘Hayır’ oyuna destek verdiği ortaya çıkıyor.

TBMM’deki 550 Milletvekili’nin bulunduğunu düşündüğümüzde, oylamalara da 448 Milletvekilinin katıldığı belirtiliyor. Bu arada Milleti temsil görevi olarak  TBMM’de bulunan 102 Milletvekili’nin bu oylamada nerede olduğunu neden akıllara getirenler olmuyor!? Bu 102 Milletvekili hangi siyasi partileri temsil olarak Meclis’te buluyorlar, neden oylamaya katılmadılar, neredelerdi?

Burada ortaya farklı bir tablo çıkabileceğini düşünüyorum. Oylamaya katılmayan 102 Milletvekili arasında; Ak Parti, MHP, HDP, hatta CHP’lilerinde bulunabileceğindeki düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

MHP’nin desteği ortada, 22 Milletvekili ile destek verdiğini tahmin ediyoruz, ancak 17 Milletvekilinin tavrı da önem taşıyor.  HDP’nin 59 Milletvekili olduğuna göre, bunlar ne gibi tavır aldılar? 

Daha önceki yazılarımda da gündeme getirdim, HDP; iktidar partisinin ‘anayasa değişikliği’ konusunda farklı bir politika izliyor ve destek veriyor!

HDP’nin, CHP’ye destek verdiğini iddia edenlere bir matematiksel hesap sunmak istiyorum. CHP’in tam oyu 133, artı 9 oy ile toplam 142 RED çıkıyor. Eğer HDP 59 oyu ile desteklemiş olsa toplam oy 192 edecekti. MHP’deki  17 ‘red’ oyunu da eklediğimizde bu oy oranı  209 rakamına ulaşacaktı.

Bu rakamlara ulaşılamadığına ve kayıtlara geçmediğine göre, TBMM’de siyasi parti Milletvekilleri’nin ‘Anayasa oylaması’ sırasında ne şekilde oy verdikleri halkımızın kafasında sorgulanmalıdır.

Anayasa paketi Meclis’ten geçti, gözler referanduma çevrildi. ‘Referandum” yapılması gerekiyor. Bunun için de Mart sonu veya Nisan Ayı ortaları olabileceği tahmin ediliyor!

Mart soğuğunda seçimler olmaz, Nisan ayazında yapalım! Hatta; bu ayın önemli bir gününde halkı seçim sandıklarına götürürsek, tarihi bir neticeyi de kayıtlara yazdırmış olabileceğimizi düşünüyorum! Örneğin; 23 Nisan Pazar gününe geliyor. Halkoylamasını bugünde yapma kararı çıkabilir mi!?...Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar