29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3695
EURO34.9725
ALTIN2325.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Mart bitti…

Yeni yılın Mart ayını da gerilerde bıraktık. Yağmurlu, karlı ve soğuk geçen günleriyle Mart ayını gerilerde bırakırken Nisan ayı ile birlikte güneşli ve bahar havasını yaşamaya başlıyoruz.

Yaşlı insanlar Mart ayının soğuk günleri için; “Mert kapıdan baktırır, kazma- kürek yaktırır”derlerdi.

21 Mart günü Nevruz Bayramı kutlamaları ve Baharın başlangıcı olarak kutladığımızda güneşli güzel günlerin muştusu ile oyalanıyorduk. Mart ayının ortalarından sonra baharın geleceği düşüncesi ile bazılarımız üzerlerindeki kalın giysileri çıkarmaya başlamışlardı bile.

Mart ayının son günlerine geldiğimizde ise yine yağmur ve soğuk günler yaşadık. 30 ve 31 Mart günlerindeki yağmurlu günleri yaşarken aklıma o tümce geliverdi: “Mart kapıdan baktırır, kazma-kürek yaktırır”

Mart yine yaptı martlığını sizin anlayacağınız. “Ben gidiyorum ama, giderayak yine sizlere hangi ayda olduğunuzu anımsatmadan gitmeyeceğim”dercesine yağmurlarla vedalaştı bizlerle.

Nisan ayının ilk haftasındayız. Dün Bir Nisan’dı, samimi insanlar birbirleriyle şakalaşmışlardır. Hani Bir nisan şakası denir ya! Eski yıllarda bazı gazeteler büyük puntolarla ‘şaka haber’ yaparlardı.

Örneğin; “ Başbakan….. istifa etti!” gibi haberi okuyan vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemezlerdi. Ama bu başlığın altında gazeteyi ters çevirdiğiniz “Bu Bir Nisan şakasıdır” yazısını da gördüğünüzde içinizdeki üzüntü veya sevinç birden kaybolup giderdi.

Osmaniye’de yerel gazeteyi çıkarmaya başladığım ilk yıllarda ben de böylesi şakalar yapmış, okuyucularımı ilk bakışta düşündürmüştüm.
Sizlerle en önemli bir Nisan şakası olan haberimizi yıllar sonrasında paylaşmak istiyorum.

Osmaniye’nin İl olması için çeşitli girişimler yapılıyor, imza kampanyaları, siyasi çalışmalar, görüşmeler yoğun şekilde sürüyordu. Osmaniyeli İl olmaya kendini koşullandırmış durumdaydı. Hani gençlerin yeni filizlenmeye başlayan aşklarını düşünün. Gönüllerde İl olmaya koşullanmış durum varken, gözlerimizle gördüklerimiz, okuduklarımızın ayrıntısını düşünecek halde değildi.

1996 yılının Nisan ayında, Topluma Yeni Bakış gazetesinin manşet haberi okurların çoğunluğu çok düşündürmüştü. “Osmaniye; 28 Nisan İl olmazsa, 30 Nisan’da İl olması kabul edilecek”

Bu haberin başlığını okuyanların yüzde 90’a yakını ilk bakışta inanmışlardı. Beni telefonlar arayanlar, bilgiyi nereden aldığımı, gerçek olup olmadığını soruyorlardı.

Oysa 30 Nisan gününün olmadığını pek söyleyen yoktu. Haberin ayrıntılarında Bakanlar kurulunda ve TBMM’deki görüşmelerden sözediliyor, Nisan ayının son haftasında mutlaka İl statüsüne kavuşulmasının sağlanmasına çalışıldığını, Nisan ayında mutlaka bu kararın çıkacağı, bu nedenle de en geç 30 Nisan günü Osmaniye’nin İl olmasını kutlayacağımı anlatıyordum. Altında da “1 Nisan şakası” yazmadığım için okuyucular anında inanmışlardı. 30 Nisan gününün olmadığı söyleyenlerin sayısı ise bir elin parmakları kadardı.

Rahmetli Aziz Nesin boşuna söylememişti o tümceyi, bu günlerde ona hak verenlerin sayıları artıyor. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar