29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3643
EURO34.9818
ALTIN2324.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Markalaşan Osmaniye

Osmaniye’nin İl statüsüne kavuşabilmesi için yıllarca uğraşlar verildi. Osmaniyeliler Ankara’yı yoleyledi de bir üzücü olayın ardından nihayet yerel seçim öncesinde İl olabildi.

İl olduktan sonra gelişmelere hazırlıksız yakalanan Osmaniye’de değişimler beklenirken, önce kiralar arttı, ardından banka sayıları ve büyük Marketler zinciri gelmeye başladı. Gün oldu, Kalkınma da Öncelikli Yöre statüsünden yararlanılmaya başlandı, derken Organize Sanayi Bölgesi ve yeni işletmelerin açılması ile Osmaniye yeni kimliği ile tanınma yolunda ilerleme kaydediyordu.

Vali Celalettin Cerrah’ın Osmaniye’ye gelmesiyle, öncelikle tarımsal alanda bölgenin ticaret ve üretim merkezi konumunda olan yerfıstığının tanıtılması için bir takım çalışmalar başlatıldı.

Vali Cerrah’ın yerfıstığının tanıtılması konusunda yaptığı çalışmalara baktığımızda, yerli yöneticilerin veya STK’ların bile bu kadar uğraş verdiğini birkaç istisna hariç söyleyemeyiz.

Yerfıstığının işlenmesi, ürün türlerinin artırılması için drajeler yaptırılıp tüketime sunuldu. Yerfıstıklı baklava, ekmek ve benzeri türden bir takım ürünler piyasaya sürülürken bir de isim bulundu. Osmaniye Beymail ismi ile fuarlarda tanıtımlar başlatıldı. Şu anda yerfıstığından üretilen ürünler bir çok ilde tanınır duruma geldi. Yerfıstığı çerez olarak satılmaktan biraz olsun yeni boyut bulurken, çerezin kilosu da arttı. Yerfıstığından sabun üretilmeye başlandı, adına da “Fıstık sabunu”denildi.

Zeytinyağından üretilen sabunların karşısına rakip olarak fıstık sabunu çıktı. Osmaniye’de yaptırılan kadın heykeliyle de yerfıstığının tanıtımı sağlanmak istendi. Beymail ismi bir markalaşma yoluna giderken Osmaniye ili de kendine markalaşma yollarında güzelliklerle ilerliyordu.

Yıllarca Osmaniye’de zeytin ekilmesinin verimli olmayacağını sanan üreticiler son yıllarda zeytin üretimine geçtiler. Marmara bölgesinde Gemlik zeytin fidanlarının Osmaniye’de dikilmesi sonrasında, bu fidanların bol verimli olması üreticileri zeytin yetiştiriciliğine yöneltti. Şu anda Osmaniye’de zeytincilik önemli tarım ürünleri arasında yeralmaya doğru yönelmiş durumda. Zeytinyağı fabrikaları açıldı, bu fabrikalarda zeytinlerini yağ yaptırmak için gelenler kuyruklara girmeye, sıra beklemeye başladılar.

Osmaniyeli zeytin üretiminin güzelliğinin farkına varmaya başladı. Üretilen zeytinyağı ile de markalaşmak isteyen Osmaniye için yenilikler gerekiyordu. Zeytinos isimli yağlar piyasaya sürüldü, fuarlarda tanıtılmaya başlandı.

Doğadan hediye olarak şişelerin üzerlerindeki ‘Zeytinos’ yazısının sonunda ‘OS’ sözcüğü ilimizi temsil ediyordu.

Zeytin yağındaki bu buluş şişelerin üzerindeki o iki sözcüğü okuduğunda merak edecek, sorduğunda da Osmaniye’nin zeytinyağı olduğu için yazıldığını öğrenecekti.

Osmaniye’nin marka kent olabilmesi için Kadirli ilçemizdeki turp’unda önemi vurgulanmaya başlandı. Bazı firmalar Osmaniye’nin simgesi olan yerfıstığı, turp ve zeytinyağı gibi ürünlerin basılı fotoğrafları ile etiketler yaptırmaya başladılar.

Bir kargo firmasının bu günlerde paketlerin üzerine yapıştırmak üzere; “Osmaniye’den kargonuz var” yazısı ile birlikte ilimizin önemli ürünlerinin fotoğraflarını bastırma hazırlığında bulunduklarını öğrendim.

Osmaniye’miz marka kent olma yolunda, eksikliklerimiz yok değil, ama güzelliklerin gelişmesine katkısı olanlara ilimiz adına teşekkür ediyoruz. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar