29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.397
EURO35.0643
ALTIN2326.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Makul şüpheli!

Uygulama biraz değil çok düşündürücü. Özellikle de konuşmalara ve eleştirilere özen gösterilmesini zorunlu hale getiriyor.

Biz gazeteciler için ise daha çok dikkat gerektirecek. “makul şüpheli” sıfatı ile her an ifademiz alınabilir, hatta ceza bile alabiliriz.

Bu uygulamadan yola çıkıldığında, ön görülerin yazılmasına dikkat etmek zorundayız.

Hani bazı kişiler Basın özgürlüğünden sözederler, yazmamızı  ve eleştirmemizi isterler ya!

Yazmanın o kadar kolay olmadığından habersiz yaşayanlar, basın yolu ile işlenen suçların cezasının nasıl olduğunu bilmeyenler konuşurlar işte.

Şimdi bir de ‘makul şüpheli’ ortaya çıkarıldı. Bir halk deyimi vardır; “Görünen köy klavuz istemez”diye.  Kentte en çok insan ilişkileri olan, gezip çevrede olup bitenleri gören ve bilgi sahibi olan biz gazeteciler, öngörüleri gereği bir olayın üzerine gitmek istediğimiz sırada o yeni ‘makul şüpheli’ sıfatı ile yargılanabileceğiz.

Görüyoruz, duyuyoruz, tahmin ediyoruz veya gördüğümüz olayların gelecek için kuşku uyandıracağı yönünde bilgilerimiz elimizde bulunuyor. Bu konuda yetkilileri uyarmak istedik veya toplumun geleceği konusunda birilerinden şüphe duyduğumuz için geleceğimiz için kaleme aldığımız bir olayla ilgili birden çok, değil çok ama çok çok düşünmek zorundayız.

Yasalar ve kanunlar bir gün herkes için gerekli olacağını bir çok kez bu sütunlarda gündeme getirdim. Yasaların uygulanması gerektiği noktalardan hareket edilerek hükümlerin verilmesi ayrı, anladığınca yorumlayıp hüküm verilmesi ayrı, bir de birilerinin yönlendirmeleri neticesinde hüküm verilmesi daha ayrı sonuçları ortaya çıkarır.

Bir insan herhangi bir suçu işlemişse, yargı karşısına çıkarılmış ve sonuçta da ceza almışsa bunun bir adı olmalı.

Birileri çıkıp kişilerin ekonomik, sosyal, siyasal veya özel yaşamını alt üst edecek, kişileri perme perişan edecek. Bu olaya neden olan kişi başına gelenler karşısında doğal olarak tepkisini göstermeyecek mi?

Olayları oluşturanlar, kişi veya kişileri perişan edenlerle ilgili öfkenin kında durmayacağı gibi hakaret içeren biz sözcük kullanıldığında suçlu son sözü söyleyen konumda olabilecek.

İnsanı dolandıracaksın, hakkını vermeyeceksin ve üstelik ortalık yerde rahatlıkla caka atarak gezeceksin.

Dolandırılan kişi ona ‘dolandırıcı’ diyemeyecekse, yıkılan yuvadakiler ona ‘sahtekar’ diyemecekse, alkış mı tutmalı?

Bir yerde oturuyorsun, kafanın içerisinde binbir türlü geçim sıkıntısından kurtulabilmenin hesaplarını yapıyorsun. Üst üste sigara içerek çevrenden gelip geçenler bile senin umurunda değil.

O halin şüpheli sayılıp ta ifadeye götürülürsen ne yapabilirsin ki?

Sigara yasağının bulunduğu odalarda oturuyorsun, masanın üzerinde boş kül tablası bulunuyor. Sigara içmemişsin, odada kokusu da yok, üstelik kül tablasının içi de boş. Denetim görevlileri odaya girip, tütün mamülleri tüketme cezası yazmaya kalkıyorsa, sigara içmediğini söylediğin halde; “masada kül tablası bulunuyor. Şimdi içmedinse bu senin burada sigara içtiğinin şüphesini ortaya koyuyor”diye ceza yazmada ısrarcı olurlarsa ne yaparsın?

Aman dikkat dostlarım, ‘makul şüpheli” durumuna düşmeyin, saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar