04 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Liste başları

14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimler öncesinde, gerek Cumhurbaşkanı, gerekse Milletvekili Adayları üzerine seçmenin değişik tepkileriyle karşılaşıyoruz.

Kentin cadde ve sokaklarında karşılaştığımız vatandaşlar, 14 Mayıs seçimlerinin nasıl sonuçlanacağı yönünde görüşlerimizi soruyor.

Vatandaşları dinliyorum, onların yorumlarını ve seçimle ilgili öngörü tahminlerini öğrenmeye çalışıyorum.

Değişik değerlendirmeler ve farklı tepkiler aldığımı söyleyebilirim.

Osmaniye’deki seçmenler arasındaki sohbetlerimizde, bazı siyasi parti adaylarının listedeki sıralamasına tepkiler görüyorum.

Elbette vatandaşlar kendilerince değerlendirme yapacaktır. Ancak, bir de aday adaylarının listeye giremediği zaman, giren isimler üzerindeki tepkilerinin olacağını unutmamak gerekiyor.

Osmaniye seçmeninden duyduğum en çok tahminin; siyasi partilerin birer Milletvekili çıkarabileceği yönünde.

Vatandaşın bu tahmini doğru çıkarsa, 28. Dönemde Osmaniye’nin 3 kadın Milletvekili TBMM’de olacak anlamına geliyor ki, bu da vekil sayısı yönünden bakıldığında Türkiye’de illerini temsil eden kadın Milletvekili sayısı bakımından seçim sonunda tarihe geçecek il olmuş olacağız.

Siyasi partilerin listedeki sıralamasında, çoğunlukla ikinci sıra isimlerine değişik anlamlarda tepkiler olduğunu görüyorum.

Vatandaşın kendi görüş ve yorumları olarak gördüğüm bu değerlendirmeleri elbette kendim de siyasi ve vatandaşla olan ilişkileri anlamında değerlendirmeye çalışıyorum.

Listelerdeki sıralama eleştirilirken, Merkez ve seçmen kitlesi bakımından  oy potansiyeline göre aday gösterilmesi de vatandaşın tepkileri arasında bulunuyor.

Seçmenin görüşleri arasında Cumhurbaşkanı Adayları ile Milletvekili Adayları arasında da farklı değerlendirmelerle karşılaşıyoruz.

Listelerdeki sıralamayı beğenmedikleri için, Cumhurbaşkanlığında farklı, Milletvekilliğinde farklı partilere oy vermek isteyenlerin sayıları azımsanacak gibi değil.

Cumhurbaşkanlığı için 4 adayın yarıştığını düşündüğümüzde, bu adayların kendi partileri dışındaki seçmenden de oy alabilecekleri ortaya çıkıyor.

Olay bununla da bitmiyor, taraf oldukları siyasi partinin Milletvekili adayına oyunu kullanmak isteyenlerin bazılarının, İttifak partilerinin Cumhurbaşkanı Adayları dışındaki başka adayı tercih etmeyi düşünenlerin sayılarının da azımsanmayacağını görüyorum.

Buradan şunu anlıyorum ki; Ak Partili veya MHP’li bir seçmenin Cumhurbaşkanlığında ittifak adayına, aynı zamanda da kendi partisinin Milletvekili Adayına oy vereceğinin garantisini göremiyorum.

Aynı şekilde, Millet ittifakını oluşturan siyasi parti seçmenlerinin, kendi ortak Cumhurbaşkanı adayları için de aynı şekilde farklı tercihlerin yapılacağı yönünde düşünceler görüyorum.

Durum böyle olunca, Cumhurbaşkanlığı da, Milletvekilli adaylarının da bu seçimlerde bekledikleri tahmini sayılarda yanılgıya düşebilecekleri düşünüyorum.

Osmaniye’de siyasi partiler arasında 2. Milletvekili çıkarabilme şansını az görüyorum. Ancak eğer sonuçta bir parti 2’nci vekili çıkarırsa da sürpriz görüyorum.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar