19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5981
EURO34.8121
ALTIN2508.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kral ya da Kraliçe olabilmek

İngiltere Krallığını babasından devralarak 70 yıl Kraliçe koltuğunda oturan  II. Elizabeth Alexanra Mary Windsor’un hükümdarlığı 70 yıl 214 gün sürerken, tarihteki en uzun süreli kadın hükümdar ünvanını da almış oldu.

8 Eylül 2022 günü 96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth’in cenaze törenini tv ekranlarından izleyenlerin, akıllarından farklı yorumlar geçtiğini sezinliyorum.

Bir sömürge ülkesi ve Krallıkla yönetilen İngiliz Milletler topluluğu’nun başında 70 yıldır tahtta kalacaksın, ölümünün ardından onbinlercesi değil, milyonlarca insan cenaze töreninde tabutuna el sürebilmek için kilometrelerce cadde ve sokaklara akın edecek.

Kraliçe’nin cenaze törenini ekranlarda izlerken gördüğüm kalabalık karşısında, böylesi bir ülke ve ülkeler yöneten kişiye gösterilen ilgi düşündürdü beni.

Bizim ülkemizde bu güne kadar kaybettiğimiz bir Başbakan veya Cumhurbaşkanı için buna benzer kalabalığı görmediğimi yazmak istiyorum.

Kraliçe II. Elizabeth 6 şubat 1952 yılında tahta çıktığı günden ölümüne kadar 14 ülkenin Kraliçesiydi, aynı zamanda  İngiliz Milletler topluluğu Başkanı ve İngiltere Kilisesi yüksek Valisi olarak görev yaptı.

Londra’da dünyaya gelen, çocukluğu boyunca  evde özel  eğitim gören II. Elizabeth, eşiyle birlikte çıktığı bir yolculuk sırasında, Kenya’nın Sanaga kentinde bulundukları sırada 6 şubat 1952 günü  babasının öldüğünü ve yerine kendisinin geçtiğini öğrendi.

İlk parlamento açış konuşmasını 4 Kasım 1952 günü yapan, 1953 yılında da resmi olarak taç giyen II. Elizabeth, babasının yerine İngiliz Milletler topluluğu’nun başkanı oldu.

II. Elizabeth, 6 şubat 1952 günü tahta çıktığında, 7 ülkenin (Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Pakistan ve Seylan) Kraliçesi oldu.

1956 yılından 1992’ye kadar ki süreçte bazı bölgelerin bağımsızlık kazanması ile birlikte, bazı Krallıkların Cumhuriyet ilan etmeleri sonucu Krallıkların sayılarında değişim yaşandı.

Kraliçe’nin öldüğü zaman; Yukarıda ismi geçen ülkelerin dışında; Jamaika, Bahamalar, Grenada, Papua, Yeni Gine, Solomon adaları, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Beize, Antigua ve Barbuda ile Saint Kitts ve Nevis’nde Klaliçesiydi.

Kraliçe II. Elizabeth’nin kişisel duyguları  ile ilgili bilinenler az sayıdadır. Basın mensuplarına verdiği söyleşiler da az sayıdadır.

Kraliçe’nin en önemli özelliklerinden birinin de; “Siyasi görüşleri” ile ilgili halka açık bir forumda açıklama yapmamış olmasıdır.

Kraliçe’ye göre; “Hükümdarın görüşlerini sormak veya açıklamak geleneklere aykırıdır” 6 Eylül 2022 günü, İskoçya’da sağlık sorunları nedeniyle gözetim altında tutulurken, Balmoral Kalesi’nde 96 yaşında hayata veda eden II. Elizabeth’in cenaze töreninde halkın ilgisini izlediğimde, düşündüklerimi yazmayacağım, ama sizlerin neler düşündüklerinize bırakıyorum.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar