16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.4896
EURO34.5942
ALTIN2477.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kör’ün devrim günü

12 Mart denildiğinde benim aklıma iki önemli olay geliyor.

Bunlardan biri 12 Mart 1971 günü TSK tarafından yapılan askeri darbe eylemidir.

12 Mart denildiğinde benim aklıma gelen ikinci önemli olay ise; 12 Mart 2004 günü İlyas Kör tarafından kurulan ve elinizde okuduğunuz Medya gazetesinin günlük olarak yayına başlamasıdır.

Bu günün anısına tarihsel olaya girerken, önce Askeri darbe’den özetle sözetmek istiyorum.

12 Mart 1971 günü Türk Silahlı Kuvvetleri, Genel kurmay Başkanı Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler, Deniz kuvvetleri Komutanı Celal Eyiceoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur imzası ile Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’a bir muhtıra vererek Hükümetin istifaya zorlandığı askeri bir müdahaledir.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde meydana gelen dördüncü; başarılı olmuş ikinci; ve emir-komuta zinciri içerisinde yapılmış ilk askerî darbe eylemidir.

Başbakan Süleyman Demirel'in istifa etmek zorunda kaldığı bu süreçte Türkiye, "ara rejim" dönemine girdi.

Çok sayıda işkence ve kötü muamele iddiasının ortaya atıldığı, demokrasinin kaybedildiği bu dönemde, temel hak ve özgürlükler de ağır yara aldı.

Muhtıra sonrasında başlayan operasyonlarda birçok kişi gözaltına alınıp hapse atıldı. Bu süreçte, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, 6 Mayıs 1972'de idam edildi.

Dönemin CHP Kocaeli Milletvekili Nihat Erim, partisinden istifa ederek 26 Mart 1971'de başbakan oldu ve yeni hükümeti kurdu. Çok uzun ömürlü olmayan yeni kabine, yerini 22 Mayıs 1972'de Ferit Melen hükümetine bıraktı.

12 Mart günü ile ilgili bu tarihsel olayın ardından 2004 yılında ve Osmaniye’de yaşanan ve bu kez güzelliklerle birlikte  gerçekleşip  18. Yılına giren bir  uğraşın başarısından sözetmek istiyorum.

O bir emekçi insandı, Akdeniz kıyılarındaki turistik işletmelerde çalışarak ekonomik yaşamını sürdürmekteydi. Ancak, memleket sevdalısı olması nedeniyle günün birinde Osmaniye’ye dönüş yaptı.

Kentteki  yerel basının halkla olan ilişkileri ve sorunlara karşı bakışını araştırıp inceledi. Eksiklikleri görmüş olmalı ki, belki de Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmek istedi.

Kendi baskı tesisleri olmadan, hem de günlük olarak Medya gazetesini yayınlamaya başladı. Osmaniye’deki ekonomik koşullarda, gazetesini günlük olarak başka matbaada bastırıp, Resmi ilan alabilme sürecini tamamlayabilmek öyle kolay değildi.

Ancak İlyas Kör, inadına uğraş vermekte kararlıydı. Dizgi kendi bilgisayarında yapılırken, baskısı için günlük para ödediği matbaa ile anlaşma yaptı. Resmi ilanları almaya başladığında ekonomik olarak düze çıkacaktı. Personelin maaşları, Sigorta primleri ve baskı masraflarına 19 ay  dayanabildi. İlan alma hakkına 3 ay kalmıştı ki, anlaşma yaptığı matbaanın gazetelerinin ilanlarına “ortak olacağı” gerçeği ile matbaa gazetesini basmak istemediği gün yaşandı.

Direndi, uğraştı ve gazetesinin baskısını yaptırarak ilan hakkını elde etmeye başlamasının birkaç ay sonrasında kendi baskı tesislerini kurarak günlük yayınlarını sürdürmeye başladı.

Bugün 12 Mart ve Medya gazetesinin 18.’nci yayın yılına başlama günü. Nice yıllara diyorum.

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar