26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5453
EURO34.985
ALTIN2438.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Korona’nın solladığı ölümler

   Türkiye’de; anlık, günlük, haftalık, aylık ve yıllık veriler TÜİK başta olmak üzere, bazı araştırma şirketleri tarafından da kayıt altına alınır.

Yapılan araştırmaların sonuçları belli sürelerde medya ile paylaşılarak kamuoyunun bilgilenmesi sağlanır.

İstatiksel olarak eldeki veriler doğrultusunda Koronavirüs tehlikesi ile yaşanan can kayıpları ile vakalar konusunda yaptığım araştırmalarımdan sözetmek istiyorum.

Öncelikle, yazacağım ölüm ve diğer olumsuz vakalardaki rakamları gördüğümde böğrümün sol yanında sızlanma hissettiğimi vurgulamak isterim. Hemen siyasi anlam çıkarmayınız, sol böğrümde Yüreğim olduğu için bu betimlemeyi yapıyorum. (Bu arada binde veya onbinde bir de olsa yüreği “Sağ böğründe” olan insanlardan özür dilerim)

Koronavirüs tehlikesindeki ilk vaka Türkiye’de 10 Mart günü görüldü. Can kaybı ise 18 Mart günü oldu. İlk vakanın görülmesinin ardından geçen bir aylık süreye, yani 10 Nisan tarihine baktığımızda Bin 6 kişinin öldüğünü, 47 bin 29 kişinin de virüse yakalandığını öğreniyoruz.

Bu yılın Şubat ayında Türkiye’de toplam 31 bin 326 trafik kazası olmuş. Trafik istatistiklerindeki bu sayıyı “korona vakası” olarak düşünürsek; Korona vakası Bir ayda trafik kazalarını sollamış görülüyor.

Şimdi de 2020 yılının Ocak ve Şubat aylarındaki iki aylık süredeki trafik kazaları verilerine bakalım. İki ayda oluşan 61 bin 482 trafik kazasının 235’i ölümle sonuçlanırken, bu kazalardan dolayı ölüm sayısı ise 255 kişi olarak kayıtlara geçiyor.

2020 yılının ilk iki ayında trafik kazalarında toplam; 235 insan ölürken, İlk vakanın görülmesinin ardından geçen bir aylık sürede Koronavirüs’ten ölen insan sayısının Bin 6 kişi olduğunu görmekteyiz.

Bu verilere baktığımızda, Koronavirüs’ün; trafik kazalarındaki can kayıplarından bile tehlikeli olduğunu anlamak zorunda olduğumuzu göstermektedir.

Yine verileri incelediğimizde, trafik kazalarına neden olan unsurların çoğunluğunun sürücülerden kaynaklandığı kaydediliyor. Yani İNSAN unsuru ön plana çıktığına göre; uzmanların koronavirüs tehlikesine karşı öneri ve uyarılarına insanların uymaları bir kez daha öncelik kazanmış oluyor.

Şimdi de beklenmedik bir doğal olayı anımsatmak istiyorum. 27 Haziran 1998 günü Adana’nın Ceyhan ilçesinde, 6.2 büyüklüğünde meydana gelen depremde; 145 kişiyi kaybettik, 1.500 kişi ise yaralandı.

Bugün ise, koronavirüs tehlikesinde bir ayda (10 Nisan tarihi) Bin 6 can kaybınız, 47 bin 29 vakamızın olduğunu öğreniyoruz.

Bir başka olayı anlatmak istersem; 17 Ağustos 1999 günü Marmara/Gölcük depreminde, Bölge illeri ile birlikte 17 bin 480 can kaybımız, 23 bin 781 yaralımız oldu.

Her iki deprem bölgesine gidip görüntüleyen ve haber yapan biri olarak, bu olayları yazarken o günleri anımsıyor, yüreğim sızlıyor!..

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun; eleştiriler karşısında “istifa etmek istemesi” yerine, çözüm odaklı olarak görevinin başında sağlıklı düşünmesi gerekir…

Türkiye’de ilk ölüm olayının üzerinden bugün 27 gün geçti. Dünkü rakamlara göre 26 günde 1.296 İnsanımızı kaybettik, vaka sayımız ise 61.049 kişi.

Koronavirüs tehlikesini ciddi almayan insanlara, varsa ülkenin değişik kademelerindeki yöneticilere RİCA ediyorum! Bu iş Ciddi ve şakası yok! Hala; Siyaset yapıyorsanız, yine de SİZ bilirsiniz!...Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar